Αρχική Περιβάλλον Δήμος Αθηναίων: Μέτρα πρόληψης για τα κουνούπια

Δήμος Αθηναίων: Μέτρα πρόληψης για τα κουνούπια

0
Κουνούπι

Μέτρα για την εποχική αντιμετώπιση των κουνουπιών λαμβάνει ο δήμος Αθηναίων με δεκαπενθήμερες παρεμβάσεις προνυμφοκτονίας, καθώς και με επιπλέον έκτακτες παρεμβάσεις, όπου κρίνεται απαραίτητο. Ζητά τη συνεργασία των πολιτών για τη λήψη προληπτικών μέτρων σε ιδιωτικούς χώρους.

Η εφαρμογή του προγράμματος καταπολέμησης κουνουπιών σε φρεάτια και ανθυγιεινές εστίες γίνεται σε συνεργασία με εξειδικευμένο συνεργείο ιδιωτικής εταιρείας απολυμάνσεων και απεντομώσεων μετά από ανοιχτό διαγωνισμό. Επίσης με δικό του συνεργείο απολυμάνσεων και απεντομώσεων, ο δήμος πραγματοποιεί όλο τον χρόνο απεντομώσεις σε δημοτικά κτίρια, σχολεία (δημοτικά, γυμνάσια, λύκεια), βρεφονηπιακούς σταθμούς, και νηπιαγωγεία.

Κουνούπι

Η καταπολέμηση ακμαίων κουνουπιών με επιπλέον ψεκασμούς εφαρμόζονται ως συμπληρωματικό μέτρο σε έκτακτες συνθήκες σε περιοχές που έχουν εμφανιστεί κρούσματα επικίνδυνων νοσημάτων, μετά από χορήγηση σχετικής έγκρισης του υπουργείου Υγείας (Δ/νση Δημόσιας Υγείας) και κατόπιν γνωμοδότησης από την αρμόδια Επιτροπή για την Πρόληψη και Αντιμετώπιση των Τροπικών Νοσημάτων του υπουργείου Υγείας.

Ψεκασμοί  σε αυλές σχολείων, σε χώρους πρασίνου (πάρκα πλατείες) και γενικότερα σε χώρους του αστικού ιστού δεν επιτρέπονται πάρα μόνο κατόπιν ειδικής άδειας από το αρμόδιο Υπουργείο σε έκτακτες περιπτώσεις.

Ανάγκη συνεργασίας με τους πολίτες

Κουνούπι

Η υλοποίηση προγραμμάτων καταπολέμησης κουνουπιών δεν εκμηδενίζει τον κίνδυνο, αναφέρει ο δήμος Αθηναίων. Η ατομική προστασία, τα μέτρα πρόληψης στο σπίτι, και κυρίως η προσπάθεια για την μείωση των εστιών αναπτύξεις κουνουπιών (όπου αυτές δημιουργούνται – ιδιωτικούς ή δημόσιους χώρους) σε συνδυασμό και σε συνεργασία με τον φορέα που υλοποιεί  πρόγραμμα  καταπολέμησης κουνουπιών φέρνει το καλύτερο αποτέλεσμα.

Μέτρα ατομικής προστασίας

kounoupi 3

Εφαρμόζοντας τις οδηγίες του υπουργείου Υγείας, ο δήμος Αθηναίων καλεί τους εκπαιδευτικούς, τους γονείς, τους διαχειριστές των δημοτικών κτιρίων, καθώς και όλους όσοι εργάζονται σε σχολεία, βρεφονηπιακούς σταθμούς, νηπιαγωγεία και δημοτικά κτίρια, να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα προστασίας που ακολουθούν:

  • Αντικουνουπικά πλέγματα (σήτες) σε παράθυρα, φεγγίτες, αεραγωγούς τζακιού. Απαιτείται περιοδικός έλεγχος και συντήρησή τους.
  • Χρήση κουνουπιέρας σε περιοχές με μεγάλη πυκνότητα κουνουπιών ή σε περιπτώσεις που αντενδείκνυται η χρήση άλλων προστατευτικών μέσων (όπως σε βρέφη μικρότερα των 2 μηνών)
  • Χρήση εντομοκτόνων στον αέρα ή με απάληψη στο δέρμα ενδείκνυνται επίσης για την προστασία των πιο ευάλωτων πληθυσμών. Σε όλες τις περιπτώσεις θα  πρέπει να ακολουθούνται οι οδηγίες χρήσης του σκευάσματος ή της συσκευής.
  • Χρήση ανεμιστήρων ή κλιματιστικών. Ο δροσερός αέρας μειώνει τη δραστηριότητα των κουνουπιών αλλά δεν τα σκοτώνει. Η χρήση ανεμιστήρων (ιδίως οροφής) δυσχεραίνει την προσέγγιση των εντόμων.
  • Χρήση λαμπτήρων κίτρινου χρώματος για το φωτισμό εξωτερικών χώρων (προσελκύουν λιγότερο τα κουνούπια).
  • Κούρεμα γρασιδιού, θάμνων και φυλλωσιών (σημεία που βρίσκουν καταφύγιο τα κουνούπια) και πότισμα κατά προτίμηση τις πρωινές ώρες ώστε να δίνεται η ευκαιρία να στεγνώνει το έδαφος και άλλες επιφάνειες.
  • Απομάκρυνση του στάσιμου νερού από δοχεία, λεκάνες, βάζα, γλάστρες, πιατάκια γλαστρών, παλιά λάστιχα, υδρορροές, λακκούβες, ρωγμές και άλλα μέρη του κήπου, ώστε να μην έχουν πρόσβαση τα κουνούπια σε λιμνάζοντα νερά, που αποτελούν σημεία εναπόθεσης των αυγών τους. Ακόμα και το έδαφος που παραμένει για μεγάλα  διαστήματα υγρό μετά το πότισμα μπορεί να αποτελέσει σημείο εναπόθεσης αυγών. Σε χώρου εργασίας (εργοτάξια αποθήκες) όπου υπάρχουν λόγω χρηστικότητας κουβάδες, βαρέλια και άλλα αντικείμενα που μπορεί να συγκεντρώσουν νερό συνιστάται να τοποθετούνται ανάποδα.
  • Μείωση χρήσης νερού σε μπαλκόνια και κοιμητήρια ώστε να μην δημιουργούνται σημεία με λιμνάζοντα νερά (στο έδαφος, σε δοχεία, πιατάκια γλαστρών, λακκούβες, ρωγμές κλπ) για μεγάλο χρονικό διάστημα. Ακόμη κι αν φεύγει το πολύ νερό από τον ιδιωτικό χώρο πέφτει και μένει λακκούβες, ρωγμές κλπ σε έδαφος, πεζοδρόμια, δρόμους και γεμίζουν φρεάτια, που αποτελούν σημεία εναπόθεσης των αυγών των κουνουπιών.

Ο ιός του Δυτικού Νείλου

Κουνούπι

Στο μεταξύ, όπως επισημαίνει ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ – πρώην ΚΕΕΛΠΝΟ) σε σχετική ανακοίνωση, «ο ιός του Δυτικού Νείλου έχει εγκατασταθεί για τα καλά στη χώρα μας».

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, η επανακυκλοφορία για φέτος του ιού του Δυτικού Νείλου, ο οποίος μεταδίδεται κυρίως με το τσίμπημα μολυσμένων «κοινών» κουνουπιών, καθώς και η εμφάνιση περιστατικών στη χώρα μας, είναι πιθανή και αναμενόμενη. Η περσινή χρονιά ήταν η χειρότερη από πλευράς αριθμού περιστατικών σε σχέση με το 2010, που πρωτοεμφανίστηκε η νόσος. Καταγράφηκαν 316 περιστατικά λοιμώξεων και 47 ασθενείς έχασαν τη ζωή τους.

Καθώς είναι δύσκολο να προβλεφθεί που θα κυκλοφορήσει φέτος ο ιός, ο ΕΟΔΥ συνιστά την τήρηση μέτρων σε όλη την επικράτεια και καθ’ όλη την περίοδο κυκλοφορίας των κουνουπιών.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here