Αρχική Υγεία - Διατροφή Αυστραλοί ερευνητές βρήκαν αντίδοτο για το πιο δηλητηριώδες ζώο του κόσμου

Αυστραλοί ερευνητές βρήκαν αντίδοτο για το πιο δηλητηριώδες ζώο του κόσμου

0
Αυστραλιανή μέδουσα box jellyfish
Διαφήμιση

Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Σίδνεϊ ανακάλυψαν το αντίδοτο για το πιο δηλητηριώδες πλάσμα στον πλανήτη, ένα είδος μέδουσας που ονομάζεται “box jellyfish.”

Η μέδουσα αυτή “κουβαλάει” ένα κεντρί με τόσο δηλητήριο που μπορεί να σκοτώσει περισσότερους από 60 ανθρώπους. Ένα απλό τσίμπημα από αυτό το πλάσμα μπορεί να προκαλέσει αφόρητο πόνο και νέκρωση του δέρματος, ενώ άμα ο άνθρωπος εκτεθεί σε μεγάλη δόση αυτού του δηλητηρίου μπορεί να πάθει καρδιακή ανακοπή και να πεθάνει μέσα σε λίγα λεπτά.

Η εύρεση του αντίδοτου για την θανατηφόρα μέδουσα

australian box jellyfish

Χρησιμοποιώντας μια διαδικασία επεξεργασίας γονιδιώματος, οι ερευνητές του Charles Perkins Centre του πανεπιστημίου βρήκαν ένα “μοριακό αντίδοτο” που μπλοκάρει τα προαναφερόμενα συμπτώματα αν εφαρμοστεί στο δέρμα του θύματος μέσα σε 15 λεπτά.

Πιο συγκεκριμένα, οι ερευνητές πήραν εκατομμύρια ανθρώπινα κύτταρα και εφάρμοσαν ένα διαφορετικό ανθρώπινο γονίδιο στο καθένα, προτού προσθέσουν το δηλητήριο της μέδουσας για να παρατηρήσουν ποια κύτταρα επιβιώσουν.

Η διάθεση του αντίδοτου

Αυστραλιανή μέδουσα box jellyfish

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι το φάρμακο – που είναι ασφαλές για τον άνθρωπο και ήδη διαθέσιμο σε ορισμένες αγορές – θα σταματήσει την νέκρωση και τις ουλές του δέρματος, καθώς και τον πόνο όταν τοποθετηθεί στο δέρμα του ανθρώπου. Περαιτέρω έρευνα θα χρειαστεί για να διαπιστώσουν αν σταματάει και το καρδιακό επεισόδιο.

Διαβάστε επίσης: Η κατάχρηση αντιβιοτικών είναι μείζον πρόβλημα για τη δημόσια υγεία

Πηγή: The Guardian

Διαφήμιση