Αρχική Καταστροφές Τσελέντης: Δεν κινδυνολογούμε, προειδοποιούμε

Τσελέντης: Δεν κινδυνολογούμε, προειδοποιούμε

0
ImageHandler2
Διαφήμιση

Την προσωπική του εκτίμηση, ότι ο σεισμός των 5,3 Ρίχτερ που καταγράφηκε το Σάββατο στο Γαλαξίδι δεν ήταν ο κύριος σεισμός υποστήριξε σε νέες του δηλώσεις ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών, Γεράσιμος Τσελέντης. «Η μετασεισμική ακολουθία δεν είναι καθόλου φυσιολογική αν και υπάρχουν και σεισμοί που δεν έχουν δώσει καμία μετασεισμική ακολουθία» είπε στο Ράδιο Γάμμα της Πάτρας.

Για τη μετασεισμική ακολουθία διευκρίνισε ότι μετά από έναν σεισμό της τάξης των 5,3 Ρίχτερ «περιμένεις σε μεγάλο ποσοστό ότι θα μας δώσει έναν μετασεισμό 4,5R, 4,7R 4,4R και αυτό δεν έχει γίνει». Έσπευσε δε να επισημάνει ότι: «Κινδυνολογία δεν κάνουμε αλλά πρέπει να λέμε την αλήθεια στον κόσμο. Προσωπικά δεν είμαι 100% πεπεισμένος ότι είναι ο κύριος σεισμός. Οι καταγραφές που είχαμε ήταν για λίγο μεγαλύτερο σεισμό της τάξης των 6 Ρίχτερ» πρόσθεσε ο κ. Τσελέντης. Όπως εξήγησε «εδώ και περίπου 2 μήνες εγώ, ο Μάκης Χουλιάρας και η ομάδα Βαρώτσου είχαμε εντοπίσει μια διέγερση στα πλαίσια της οποίας είχαμε τον σεισμό της Πρεβέζης, τον σεισμό των Πατρών με 4,1 Ρίχτερ και τον σεισμό στο Γαλαξίδι στα πλαίσια των προσεισμικών κυμάτων που είχαμε καταγράψει». Απηύθυνε, δε, έκκληση στους δημάρχους Πατρών, Πύργου και Αμαλιάδας να δουν τα σχολεία της περιοχής δίνοντας ένα «χρονικό παράθυρο 2-3 εβδομάδων» για έναν νέο σεισμό.

Σημειώνεται ότι η μετασεισμική δραστηριότητα στον Κορινθιακό εξελίσσεται ομαλά σύμφωνα με τον Οργανισμό Αντισεισμικής Προστασίας μετά τον σεισμό των 5,2 της κλίμακας Ρίχτερ το μεσημέρι του Σαββάτου στην θαλάσσια περιοχή ανοιχτά του Γαλαξιδίου προς τους Άγιους Πάντες. Δεκάδες μετασεισμοί καταγράφονται με επίκεντρο την ευρύτερη περιοχή της Άμφισσας, του Γαλαξιδίου, του Κορινθιακού και της Αχαΐας.

Λέκκας: Δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας

Ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού Προστασίας και καθηγητής Γεωφυσικής Ευθύμιος Λέκκας μιλώντας νωρίτερα στην ΕΡΤ δήλωσε ότι «Δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας για το σεισμό των 5,3 βαθμών Ρίχτερ στο Γαλαξίδι»

Η μικρή ωστόσο μετασεισμική ακολουθία προβληματίζει τους επιστήμονες, πρόσθεσε, και εξήγησε ότι πιθανότατα οφείλεται στην ιδιομορφία της περιοχής. «Παρακολουθούμε την εξέλιξη του φαινομένου. Το μέγεθος του σεισμού αποκλείει την πιθανότητα διέγερσης άλλων ρηγμάτων στην περιοχή», τόνισε ο κ. Λέκκας.

Να σημειώσουμε, τέλος, ότι η Ομάδα Τσελέντη είχε στείλει προειδοποίηση τον περασμένο Ιανουάριο και είχε δεσμεύσει ως περιοχή παραμόρφωσης τα Ιόνια νησιά μέχρι την Λευκάδα με ένα χρονικό παράθυρο ως και 11/03/19. Ο πρόσφατος σεισμός στο Γαλαξίδι είναι εκτός περιοχής που είχε υποδειχθεί στην Επιτροπή Σεισμικού Κινδύνου αλλά και εκτός χρονικού ορίου, το ίδιο ισχύει και την σεισμική δόνηση των 4,3 Ρίχτερ, που σημειώθηκε στις 02:36 τα ξημερώματα σε θαλάσσια περιοχή 40 χλμ δυτικά της Ζακύνθου.

Η περιοχή του Κορινθιακού (από την Πάτρα μέχρι και τις Αλκυονίδες) είναι μετά τα Ιόνια νησιά η πιο σεισμογενής περιοχή και θυμίζουμε ότι τα τελευταία χρόνια ο μεγαλύτερος σεισμός είχε γίνει το 1995 στο Αίγιο με 6,7 Ρίχτερ. Εκεί είναι το δύο “αντιθετικά” ρήγματα ένα προς Πάτρα και ένα προς Στερεά Ελλάδα.

Με πληροφορίες από ΕΡΤ, Ράδιο Γάμμα της Πάτρας

Διαφήμιση