Αρχική Επιστήμη Οικονομική κρίση και DNA

Οικονομική κρίση και DNA

0
poverty rain
Διαφήμιση

Μία άλλη πτυχή, άγνωστη, αλλά σημαντική, των επιπτώσεων της οικονομικής κρίσης, που μαστίζει την χώρα μας και έφερε στα επίπεδα της φτώχειας, το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού έρχεται να φωτίσει μία νέα μελέτη, σύμφωνα με την οποία η φτώχεια, αφήνει τα ίχνη της στο DNA μας, και διαμορφώνει την γονιδιακή έκφραση στο 10% των γονιδίων μας.

Η συγκεκριμένη μελέτη, αμφισβητεί την επικρατούσα άποψη ότι τα γονίδια (DNA) μας είναι στατικά και αμετάβλητα χαρακτηριστικά, που καθορίζονται κατά τη γονιμοποίηση. Διαπιστώθηκε ότι η χαμηλότερη κοινωνικοοικονομική κατάσταση συνδέεται με επίπεδα μεθυλιώσεως του DNA -ένα βασικό επιγενετικό σήμα που έχει τη δυνατότητα να διαμορφώσει τη γονιδιακή έκφραση στο 10% των γονιδίων μας.

oikonomiki krisi ftoxeia 1

Η υπόθεση ότι τα γονίδια κάθε είδους έχουν σταθερές θέσεις στο γονιδίωμα που καθορίζεται κατά τη γονιμοποίηση και ότι η οργάνωση του DNA μας είναι αμετάβλητη και στατική ήταν γενικά παραδεκτή. Αλλά αξιόπιστες, εντυπωσιακές και επαναστατικές ανακαλύψεις κλόνισαν αυτή τη συντηρητική εικόνα οργάνωσης των χρωμοσωμάτων, όπως είναι η ύπαρξη των μεταθετών στοιχείων.

Τα επίπεδα στρες επηρεάζουν το DNA

Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι η κοινωνικοοικονομική κατάσταση είναι ένας ισχυρός καθοριστικός παράγοντας της ανθρώπινης υγείας και των ασθενειών και η κοινωνική ανισότητα είναι ένας πανταχού παρών στρεσογόνος παράγοντας για τους ανθρώπινους πληθυσμούς παγκοσμίως.

Το χαμηλότερο μορφωτικό επίπεδο,  ή  και το εισόδημα προβλέπουν, για παράδειγμα, αυξημένο κίνδυνο για καρδιακές παθήσεις, διαβήτη, πολλούς καρκίνους και μολυσματικές ασθένειες.

Επιπρόσθετα, σύμφωνα με το κλασικό πρότυπο οργάνωσης του γενετικού υλικού σε χρωμοσώματα, κάθε γονίδιο εντοπίζεται μόνο σε καθορισμένες και σταθερές θέσεις κατά μήκος ορισμένου χρωμοσώματος.

Σε νέα όμως μελέτη, ερευνητές αποδεικνύουν ότι η φτώχεια, ή η χαμηλότερη κοινωνικοοικονομική κατάσταση επηρεάζει τα επίπεδα μεθυλιώσεως DNA (DNAm) -ένα βασικό επιγενετικό χαρακτηριστικό, που έχει τη δυνατότητα να διαμορφώσει τη γονιδιακή έκφραση- σε περισσότερες από 2.500 θέσεις, σε περισσότερα από 1.500 γονίδια.

oikonomiki krisi ftoxeia 2

Με απλά λόγια, η φτώχεια αφήνει τα ίχνη της ή επηρεάζει σχεδόν το 10% των γονιδίων μας. Τα ευρήματα αυτά υποδεικνύουν ότι η μεθυλίωση του DNA μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο και το ευρύ πεδίο των συσχετισμών μεταξύ του στρες και του μεθυλιωμένου DNAm ίσως μπορεί να προσδώσει κάποια εξήγηση σε ένα ευρύ φάσμα των βιολογικών συστημάτων και αποτελεσμάτων για την υγεία που γνωρίζουμε ότι διαμορφώνονται από το στρες.

*Βιβλιογραφία:. Thomas W. McDade, Calen P. Ryan, Meaghan J. Jones, Morgan K. Hoke, Judith Borja, Gregory E. Miller, Christopher W. Kuzawa, Michael S. Kobor. Genome‐wide analysis of DNA methylation in relation to socioeconomic status during development and early adulthood. American Journal of Physical Anthropology 169: 3-11, 4/4/2019.
Διαφήμιση