Αρχική Υγεία - Διατροφή Καλλυντικά απαγορευμένα στην Ε.Ε. επιτρεπόμενα στις ΗΠΑ: Τι να προσέχουμε

Καλλυντικά απαγορευμένα στην Ε.Ε. επιτρεπόμενα στις ΗΠΑ: Τι να προσέχουμε

0
kallintika 1
Διαφήμιση

Είναι γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση ασκεί αυστηρότερο έλεγχο στην ασφάλεια των καλλυντικών από τις ΗΠΑ. Ως ενδεικτικό αναφέρεται ότι αποσύρθηκαν 10 συστατικά καλλυντικών στις ΗΠΑ, ενώ στο ίδιο χρονικό διάστημα αποσύρθηκαν ως επικίνδυνα για την δημόσια υγεία 1372 συστατικά καλλυντικών στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Του Νίκου Κατσαρού*

Katsaros NikosΕπίσης στην Ε.Ε. η βιομηχανία καλλυντικών δηλ. ο παραγωγός έχει την ευθύνη για την ασφάλεια του προϊόντος, ενώ στις ΗΠΑ το προϊόν  κυκλοφορεί ελεύθερα στην αγορά μέχρις ότι οι έλεγχοι της πολιτείας διαπιστώσουν επικινδυνότητα στο προϊόν.

Αυτό το καταρχήν παράδοξο πως ένα καλλυντικό προκαλεί βλάβες στην υγεία του ευρωπαίου καταναλωτή και όχι στην υγεία του αμερικανού καταναλωτή, οι αιτίες ας αναζητηθούν στα συμφέροντα των μεγάλων πολυεθνικών των καλλυντικών και στις παρεμβάσεις του πολιτικού συστήματος. Ο τζίρος των βιομηχανιών ομορφιάς είναι μεγάλος  υπολογίζεται στα 75 δις δολάρια για την δυναμική ευρωπαϊκή βιομηχανία, σε 56 δις δολ. για τις ΗΠΑ  και 1 δις δολ. για την Ελλάδα ετησίως.

Πριν τρία χρόνια η  Ιατρική Δερματολογική Εταιρεία του Ηνωμένου Βασιλείου, είχε ανακοινώσει ότι κατά μέσο όρο κάθε αγγλίδα απορροφά μέσω του δέρματος της περισσότερο από μισό κιλό καλλυντικών μέσω του δέρματος και που εισερχόμενα στο αίμα προκαλούν μια σειρά από αρνητικές επιπτώσεις όπως: πονοκεφάλους, ζαλάδες, ημικρανίες, δερματικές αλλεργίες, αλλά και μονιμότερες βλάβες όπως εξάντληση, ορμονικές διαταραχές,καρκινογενέσεις κλπ. Μία από τις αιτίες είναι ότι οι πρώτες ύλες σε πολλές περιπτώσεις η καθαρότητα τους να μην ελέγχεται αυστηρά με αποτέλεσμα οι προσμίξεις που ακολουθούν τα συστατικά να είναι υπεύθυνα για τις βλάβες στον οργανισμό.

kallintika 2

Ιδού λοιπόν μερικά από τα καλλυντικά και προϊόντα ομορφιάς που επιτρέπονται στις  ΗΠΑ αλλά απαγορεύονται στην Ε.Ε.:

ΑΜΙΑΝΤΟΣ: Ο αμίαντος είναι γνωστό καρκινογόνο και βρίσκεται σε μικρό βάθος από την επιφάνεια της γής  μαζί με το τάλκ. Γι’ αυτό πολλές φορές βρίσκουμε αμίαντο στο τάλκ και γι’ αυτό θα πρέπει να απομακρύνεται εφόσον το γνωρίζουμε. Για να αντιληφθείτε το μέγεθος της υποκρισίας παραθέτω την θέση του Αμερικανικού Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων,(FDA) για τον αμίαντο.

«Αμφότερα αμίαντος και τάλκ είναι φυσικά ορυκτά και βρίσκονται μαζί κοντά στην επιφάνεια της γής. Όμως ο αμίαντος είναι γνωστό καρκινογόνο γιαυτό ο FDA θεωρεί απαράδεκτη την παρουσία αμιάντου στο τάλκ». Συμπέρασμα: Ο FDA  θεωρεί απαράδεκτο το τάλκ να είναι μολυσμένο με τον καρκινιγόνο αμίαντο,όχι όμως αρκετά …απαράδεκτο για να το απαγορεύσει.

ΒΕΝΖΙΔΙΝΗ: Είναι γνωστό καρκινογόνο ,επιτρέπεται όμως η παραγωγή του στις ΗΠΑ για εξαγωγή σε τρίτες χώρες,ή εισάγεται από τρίτες χώρες που το παράγουν.Η καρκινογόνος βενζιδίνη χρησιμοποιείται στις βαφές μαλλιών.

ΠΙΣΣΑ: Παρότι καρκινογόνς η πίσσα χρησιμοποιείται ως χρωστική στις βαφές και τα καλλυντικά.

ΜΟΛΥΒΔΟΣ: Είναι νευροτοξικό και καρκινογόνο,βρίσκεται πιθανόν στα κραγιόν.

ΠΡΟΓΚΕΣΤΕΡΟΝΗ: Είναι η ορμόνη που παράγωγα της έμπαιναν στις κρέμες δέρματος για … να προκαλούν σεξουαλική διέγερση.

ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ: Είναι καρκινογόνο και χρησιμοποιείται σε κρέμες για τα χείλη και άλλα καλλυντικά.

kallintika 3

ΝΙΚΕΛΙΟ: Παρόλο που το νικέλιο είναι αναγνωρισμένο ως αλλεργιογόνο, παρολαταύτα υπάρχει ως συστατικό σε μια σειρά από κρέμες και καλλυντικά.

ΠΕΙΡΑΜΑΤΟΖΩΑ: Στην Ε.Ε. απαγορεύεται συστατικά καλλυντικών να δοκιμάζονται σε πειραματόζωα ,στις ΗΠΑ επιτρέπεται,αν και στις περισσότερες περιπτώσεις οι δοκιμές γίνονται σε τρίτες χώρες.

Διαβάζοντας μερικά από τα παραπάνω θα προβληματίζεστε όχι αν οι Ευρωπαίοι ή οι Αμερικανοί πολίτες προστατεύονται περισσότερο, αλλά εάν πραγματικά υπάρχουν κανονισμοί και έλεγχοι για την ασφάλεια των καλλυντικών.

 

*Ο κ.Κατσαρός είναι π.Πρόεδρος Ένωσης Ελλήνων Χημικών, Διευθυντής του Τμήματος Βιοϊατρικής New York College

Διαφήμιση