Αρχική Ευζωία Η Συνταγή του Σαββατοκύριακου

Η Συνταγή του Σαββατοκύριακου

0
btr
Διαφήμιση

Μια από τις πιο υγιεινές σαλάτες είναι η πολύσπορη σαλάτα.

Της ΣΕΦ Στέλλας Καραπετάκου 

Η Ελλάδα μας μια χώρα ευλογημένη παράγει μεγάλη ποικιλία οσπρίων που ας μην ξεχνάμε ήταν βασικό γεύμα από την αρχαιότητα μέχρι πλέον στις μέρες μας που είναι βασικό γεύμα για vegetarian και vegan ομάδες ανθρώπων λόγω της πλούσιας πρωτεΐνης που έχουν.

Κύρια τροφή για τους Σπαρτιάτες οι οποίοι πειθαρχημένοι και λιτοδίαιτοι χρειαζόντουσαν ενέργεια και δύναμη για τις μάχες. Μαζί με τα όσπρια συνδύαζαν το γεύμα τους με ελιές, τυρί, Μέλανα ζωμό (Ζωμός από χοιρινό κρέας μαζί με το αίμα του και αλάτι), σύκα και κρασί.

«Το κρέας των φτωχών» πλέον είναι μια αναγνωρισμένη θρεπτική τροφή που βρίσκετε στην βάση της διατροφικής μας πυραμίδας και συγκαταλέγονται στα μακροβιοτικά τρόφιμα.

Είναι εύγευστα και εκτός από σούπες και φούρνου, μπορούν να γίνουν υπέροχες σαλάτες, ορεκτικά και να συνοδέψουν τα πιάτα μας και να τα αναδείξουν.

Μεγάλη πηγή σιδήρου, όπως και φυτικών ινών αποτελούν κύρια διατροφή σε διαιτολογικές ομάδες. Περιέχουν υδατάνθρακες βιταμίνες Α, C, B, ασβέστιο, φώσφορο. Επίσης έχουν χαμηλά λιπαρά και αλάτι, όπως επίσης χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη. Ασπίδα από διάφορα είδη καρκίνου λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε αντιοξειδωτικά. Δίνουν δύναμη και λάμψη στα μαλλιά, όπως και βοηθούν στην αντιγήρανση του δέρματος.

Η πατρίδα μας έχει μεγάλη ποικιλία από όσπρια, όπου και να ταξιδέψουμε, σίγουρα θα συναντήσουμε τα προϊόντα της μάνας γης που διακρίνονται για την νοστιμιά τους.

Γίγαντες, ελέφαντες Πρεσπών, η υπέροχη φακή Εγκλουβής Λευκάδος, φάβα Σαντορίνης, φασόλια Βεγορίτιδας, ρεβίθια Χαλκιδικής όπως και Λάρισας και Γρεβενών, φασόλια Καστοριάς, φάβα Φενεού, φακές Φαρσάλων και Κοζάνης, κουκιά Λασιθίου, Κέρκυρας, Ιωαννίνων, Χαλκιδικής, είναι κάποια μέρη όπου το γεωγραφικό κλίμα τα κάνει να ξεχωρίζουν και να γίνονται μοναδικά.

Ας μην ξεχνάμε τα διάσημα πιάτα του κάθε τόπου όπως η ρεβιθάδα της Σίφνου, το παραδοσιακό Κρητικό καρβέλι ψωμιού με ρεβίθια, η βελούδινη και ξεχωριστή φάβα Εγκλουβής, στην ρόδο τα γνωστά πιταρούδια (ρεβυθοκεφτέδες με κύμινο), ασκόλυμπροι (είδος χόρτου που φυτρώνει μόνο στην Κρήτη) με κουκιά κλπ.

Για να δούμε εδώ μια σαλάτα που σίγουρα θα σας κερδίσει γιατί εκτός από τα διατροφικά οφέλη της είναι μία σαλάτα εύγευστη, χορταστική.

btr

Υλικά

  • 1 φλιτζάνι καφέ πλιγούρι
  • 1 φλιτζάνι καφέ μαυρομάτικα φασόλια
  • 1 φλιτζάνι καφέ φακές
  • 1 φλιτζάνι καφέ ρεβίθια
  • 1 φλιτζάνι καφέ φασόλια μικρά
  • 1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
  • λίγο κρεμμυδάκι φρέσκο ψιλοκομμένο
  • λίγη κόκκινη πιπεριά ψιλοκομμένη
  • λίγη πράσινη πιπεριά ψιλοκομμένη
  • ξύσμα και χυμός από λεμόνι και πορτοκάλι
  • αλάτι, πιπέρι
  • ελαιόλαδο
  • ρίγανη

btr

Εκτέλεση

  1. Βάζουμε από την προηγούμενη μέρα ξεχωριστά τα όσπρια μας να μαλακώσουν.
  2. Την επόμενη τα ξεπλένουμε και τα βράζουμε χωριστά (γιατί το κάθε ένα έχει διαφορετικό χρόνο βρασμού) εκτός από το πλιγούρι που δεν χρειάζεται.
  3. Όταν τα βράσουμε (προσοχή να μη παραβράσουν γιατί θα λιώσουν) τα βάζουμε όλα μαζί σε ένα μπολ, ρίχνουμε τα κρεμμυδάκια, τις πιπεριές, 3 κουταλιές της σούπας χυμό πορτοκάλι, λεμόνι, το ξύσμα και το ελαιόλαδο τη ρίγανη, αλάτι, πιπέρι.

btr

Σε αυτή την σαλάτα μπορούμε να προσθέσουμε ρόκα, ή ρόδι, ή κινόα, ή αυγό ή μανιτάρια…και να αυτοσχεδιάσουμε με την υπέροχη βάση των οσπρίων υγιεινές νόστιμες σαλατούλες που μπορούν να μας βγάλουν ασπροπρόσωπους σε ένα ξεχωριστό γεύμα.

btr

Διαφήμιση