Αρχική Ειδήσεις Έτοιμη για γεωτρήσεις στην Κυπριακή ΑΟΖ δηλώνει η Τουρκία 

Έτοιμη για γεωτρήσεις στην Κυπριακή ΑΟΖ δηλώνει η Τουρκία 

0
Διαφήμιση

Η Τουρκία, με επιστολή που απέστειλε στον ΟΗΕ ανακοίνωσε πως προχωρεί σε σεισμικές έρευνες (γίνονται από «Μπαρμπαρός», που κινείται νοτίως) και στη συνέχεια σε γεωτρήσεις στα θαλασσοτεμάχια F και G, τις επόμενες ημέρες.

Συγκεκριμένα ο εκπρόσωπος του ψευδοκράτους στη Νέα Υόρκη, Ισμέτ Κορούκογλου με επιστολή που απέστειλε στο Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες και την οποία κοινοποιεί στα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας (όπως γίνεται συνήθως), ενημερώνει πως η Τουρκία σχεδιάζει να προχωρήσει σε γεωτρήσεις εντός της Κυπριακής ΑΟΖ.

Kypriaki AOZ map turkey 2013
Ο χάρτης της Κυπριακής ΑΟΖ όπως τον παρουσίασε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών το 2013

Σύμφωνα με την επιστολή, το κατοχικό καθεστώς έχει ζητήσει από την τουρκική εταιρεία ΤΡΑΟ, με την οποία έχει συνάψει «συμφωνία», να υλοποιήσει την απόφασή του. Με βάση τον χάρτη του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, οι περιοχές F και G, όπως βαφτίστηκαν από την τουρκική πλευρά, καλύπτουν τα θαλασσοτεμάχια 1, 2, 8, 9, μέρος του 13, 12 (όχι την Αφροδίτη). Πρόκειται για αδειοδοτημένα από την Κυπριακή Δημοκρατία θαλασσοτεμάχια σε εταιρείες και είναι προφανές πως επηρεάζει περισσότερο εκείνα στα οποία δραστηριοποιείται η ιταλική ΕΝΙ.

Πρόταση συνδιαχείρισης

Η τουρκική πλευρά επιχειρεί να επιβάλλει τετελεσμένα και χρησιμοποιεί την «εναλλακτική» της συνδιαχείρισης, αξιοποιώντας μια αναφορά του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, σε έκθεσή του τον περασμένο Ιανουάριο, για ανάπτυξη μηχανισμών μείωσης της έντασης, τους οποίους συνδέει για ευνόητους για αυτή λόγους με το θέμα των υδρογονανθράκων. Παράλληλα συντηρεί στο προσκήνιο παλαιότερες προτάσεις που κατατέθηκαν για το θέμα της συνδιαχείρισης του φυσικού αερίου από «τις δυο πλευρές στην Κύπρο». Υπενθυμίζεται συναφώς – σύμφωνα με το δημοσίευμα – ότι κατατέθηκαν δυο πανομοιότυπες προτάσεις, τον Σεπτέμβριο του 2011 και τον Σεπτέμβριο του 2012, στη Νέα Υόρκη, από τον τότε κατοχικό ηγέτη, Ντερβίς Έρογλου. Πρόκειται για πρόταση η οποία προέβλεπε τη δημιουργία τεχνικής επιτροπής για τους υδρογονάνθρακες. Δηλαδή, ένταξη του θέματος αυτού στα πλαίσια του δικοινοτικού διαλόγου και την προώθηση των σχεδιασμών για διαχείριση στη βάση αυτή. Δηλαδή διαχείριση του ζητήματος υδρογονάνθρακες ανεξάρτητα από τη λύση του Κυπριακού.

Εμμένει στις επεκτατικές της βλέψεις

Η συγκεκριμένη κίνηση είναι ένα σαφές μήνυμα ότι η Άγκυρα δεν εγκαταλείπει ποσώς τις επεκτατικές της βλέψεις και επιδιώξεις και στο πλαίσιο αυτό προωθεί σχεδιασμούς, οι οποίοι στοχεύουν στην αποτροπή των ενεργειακών προγραμμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας και την επιβολή νέων τετελεσμένων. Στη Λευκωσία παρακολουθούν από κοντά τις τουρκικές κινήσεις σε όλα τα επίπεδα και ενεργούν προς διάφορες κατευθύνσεις.

Μηνύματα και στις εταιρείες

Την ίδια στιγμή η Τουρκία στέλνει μηνύματα και προς την πλευρά των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην κυπριακή ΑΟΖ και ζητά όπως συναφώς προκύπτει από την επιστολή του εκπροσώπου του ψευδοκράτους από αυτές να συνεργαστούν και με «τις δυο πλευρές», θέλοντας ουσιαστικά εμπλοκή του ψευδοκράτους. Στην επιστολή, ο αξιωματούχος του κατοχικού καθεστώτος καλεί τη διεθνή κοινότητα, τα εμπλεκόμενα κράτη και τις εταιρείες να λάβουν τα αναγκαία βήματα προς την κατεύθυνση δημιουργίας ατμόσφαιρας για συνεργασία των «δύο πλευρών». Η τουρκική πλευρά παραπέμπει δε και σε μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, στα οποία θέλει να περιληφθεί και το θέμα των υδρογονανθράκων.

Με πληροφορίες από Φιλελεύθερο Κύπρου, τα Νέα, hellasjournal.com

Διαφήμιση