Αρχική Ειδήσεις Έρχονται κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών για τα τέλη κυκλοφορίας

Έρχονται κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών για τα τέλη κυκλοφορίας

0
cars 1
Διαφήμιση

Η ΑΑΔΕ ετοιμάζει μέτρα αναγκαστικής είσπραξης, για ανεξόφλητα τέλη κυκλοφορίας, µε κυριότερο από αυτά τις κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών των οφειλετών.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Έθνος», ο αριθμός αυτών των ιδιοκτητών οχημάτων που δεν εκπληρώνει τη σχετική φορολογική υποχρέωση είναι σημαντικός.

Παράλληλα, θα προχωρήσει στη μείωση κατά 50% του χρόνου παραγραφής των τελών κυκλοφορίας. Σήμερα, τα τέλη κυκλοφορίας παραγράφονται μετά την πάροδο 20 ετών από το τέλος του έτους στο οποίο αφορούν. Έχει, όμως, ήδη ληφθεί η σχετική περίοδος να μειωθεί στα 10 έτη.

cars 2

Με την παρέμβαση αυτή επιχειρείται διπλός στόχος

• Πρώτον, να απαλλαγούν από τέλη κυκλοφορίας παλαιών ετών χιλιάδες φορολογούμενοι οι οποίοι δεν μπορούν να αποδείξουν ότι τα έχουν εξοφλήσει.

Σημειώνεται ότι πολλοί ιδιοκτήτες Ι.Χ. προσέφυγαν στον Συνήγορο του Πολίτη επειδή τους βεβαιώθηκαν από την Εφορία τέλη κυκλοφορίας ακόμη και πριν από 20 έτη, τα οποία υποστηρίζουν ότι είχαν εξοφλήσει αλλά είχαν χάσει τα σχετικά αποδεικτικά λόγω παρέλευσης μεγάλου χρονικού διαστήματος. Μάλιστα, σε πολλές περιπτώσεις οι φορολογούμενοι δεν μπορούσαν να εξασφαλίσουν τα σχετικά αποδεικτικά ούτε από την τράπεζα στην οποία είχαν εξοφλήσει τα τέλη επειδή δεν κρατούσε αρχείο.

Ο Συνήγορος του Πολίτη είχε ζητήσει από τη φορολογική διοίκηση να συρρικνώσει τον χρόνο παραγραφής προκειμένου να μην επιβαρύνονται και να μην ταλαιπωρούνται οι φορολογούμενοι.

cars 3

Δεύτερον, να κινητοποιηθούν οι εισπρακτικοί μηχανισμοί της φορολογικής διοίκησης, προκειμένου να «στριμώξουν» όσους φορολογούμενους δεν εξοφλούν τα τέλη κυκλοφορίας.

Σύμφωνα µε εκτιμήσεις αρμόδιων στελεχών, περίπου ο ένας στους δέκα ιδιοκτήτες Ι.Χ. δεν εξοφλεί εγκαίρως τα τέλη κυκλοφορίας. Πρόκειται για τα τέλη κυκλοφορίας περίπου 500.000 οχημάτων, πολλά από τα οποία θα καταλήξουν στη «δεξαμενή» των ληξιπρόθεσμων οφειλών των φορολογουμένων προς το ∆ηµόσιο. Κάθε χρόνο το Δηµόσιο εισπράττει περίπου 1,3 δισεκατομμύρια ευρώ από τα τέλη κυκλοφορίας, αλλά χάνονται έσοδα άνω των 50 εκατομμυρίων ευρώ.

cars 4

Με βάση όσα προβλέπει η φορολογική νομοθεσία, τα τέλη κυκλοφορίας δεν αντιμετωπίζονται όπως οι υπόλοιπες φορολογικές επιβαρύνσεις αναφορικά με τις επιπτώσεις για τους φορολογούμενους που δεν τα εξοφλούν εγκαίρως.

Ενδεικτικό είναι πως για τη μη πληρωμή φόρων, όπως ο φόρος εισοδήματος, επιβάλλεται ετήσιο επιτόκιο 8,51%, ενώ στην περίπτωση εκπρόθεσμης εξόφλησης των τελών κυκλοφορίας επιβάλλεται πρόστιμο 100% των τελών κυκλοφορίας που αναλογούν στο όχημα.

Για παράδειγμα, ένας φορολογούμενος έχει στην κατοχή του ένα όχημα 1.400 κυβικών, μοντέλο του 2009. Το συγκεκριμένο όχημα βαρύνει τον ιδιοκτήτη του µε ετήσια τέλη κυκλοφορίας ύψους 255 ευρώ. Τα τέλη εξοφλούνται υποχρεωτικά έως το τέλος του έτους πριν από το έτος αναφοράς. Αν δεν εξοφληθούν, τότε ο ιδιοκτήτης τους θα επιβαρυνθεί µε πρόστιμο 100%, δηλαδή 255 ευρώ.

 

Διαφήμιση

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here