Αρχική Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας Α.Π.Ε Αυξητική τάση της Αιολικής Ενέργειας τα επόμενα πέντε χρόνια

Αυξητική τάση της Αιολικής Ενέργειας τα επόμενα πέντε χρόνια

0
wind
Διαφήμιση

Η 14η ετήσια έκθεση του Παγκόσμιου Συμβουλίου Αιολικής Ενέργειας (GWEC), επιβεβαιώνει ότι το 2018 έγινε προσθήκη ισχύος 51,3 γιγαβάτ από νέες εγκαταστάσεις, κάτι που δείχνει την αυξητική τάση με περίπου 300 γιγαβάτ νέας δυναμικότητας να προστίθενται τα επόμενα πέντε χρόνια.

Η αιολική βιομηχανία συνεχίζει να αποδεικνύει την ανταγωνιστικότητά της σε σχέση με την υφιστάμενη παραγωγή ορυκτών καυσίμων και την πυρηνική ενέργεια σε όλο τον κόσμο.

«Το 2018 ήταν ένα καλό έτος για την παγκόσμια αιολική βιομηχανία, με εγκαταστάσεις άνω των 50 γιγαβάτ. Η κυριαρχία της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας δεν προκαλεί έκπληξη δεδομένου ότι συνεχίζονται και αυξάνονται οι επενδύσεις, με μηχανισμούς που βασίζονται στην αγορά, όπως οι διαγωνισμοί και τα πράσινα πιστοποιητικά», δήλωσε η Κάριν Όλενφορστ, διευθύντρια της Υπηρεσίας Πληροφοριών Αγοράς του συμβουλίου.

«Εάν οι κυβερνήσεις τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους, η αιολική ενέργεια στην ανοικτή θάλασσα θα γίνει μια πραγματικά παγκόσμια αγορά τα επόμενα πέντε χρόνια», πρόσθεσε.

Η Κίνα αντιπροσώπευε το μεγαλύτερο ποσοστό νέων εγκαταστάσεων το 2018, τόσο στην ανοικτή θάλασσα (40%) όσο και στην ξηρά (45%). Στην περιοχή της νοτιοανατολικής Ασίας προγραμματίζονται αρκετά νέα έργα, σε χώρες όπως η Ινδονησία, το Βιετνάμ, η Ταϊλάνδη και οι Φιλιππίνες, με την υποστήριξη των τοπικών κυβερνήσεων.

Στη Λατινική Αμερική, η Κολομβία θεωρείται η πιο ανερχόμενη αιολική αγορά, με την κυβέρνηση να σχεδιάζει ανανεώσιμα έργα συνολικής ισχύος 1,5 γιγαβάτ ως το 2022.

Στην Αφρική, η πλειοψηφία των χερσαίων εγκαταστάσεων αναμένεται να προέλθει από την Αίγυπτο, την Κένυα, το Μαρόκο και τη Νότια Αφρική, προσθέτοντας πάνω από 6 γιγαβάτ ισχύος έως το 2023.

Οι υψηλότερες προσθήκες δυναμικού το 2018 προήλθαν από την Αίγυπτο με 380 μεγαβάτ, αποδεικνύοντας την πρόοδο αυτής της αγοράς.

Πηγή: Ναυτεμπορική

Διαφήμιση