Αρχική Καταστροφές WWF: Η πλαστική ρύπανση θα συνεχίσει να επιδεινώνεται

WWF: Η πλαστική ρύπανση θα συνεχίσει να επιδεινώνεται

0
skoupidia
Διαφήμιση

Η Έκθεση του Παγκόσμιου Ταμείου για τη Φύση (WWF), με τίτλο «Επιλύοντας το πρόβλημα της πλαστικής ρύπανσης μέσω της ανάληψης ευθυνών», που δόθηκε στη δημοσιότητα, αναφέρει πως η παγκόσμια κρίση της πλαστικής ρύπανσης θα συνεχίσει να επιδεινώνεται, εάν δεν υπάρξει συλλογική δράση από όλους όσοι εμπλέκονται. Σε ότι αφορά την Ελλάδα, η WWF επισημαίνει ότι η χώρα εξακολουθεί να θάβει το μεγαλύτερο μέρος των πλαστικών αποβλήτων της, λειτουργώντας αναποτελεσματικά στο κομμάτι της ανακύκλωσης.

pinakas 1

Το υπερβολικά μεγάλο μέρος της ευθύνης για τη μείωση της πλαστικής ρύπανσης πέφτει σήμερα στους καταναλωτές και το σύστημα διαχείρισης των απορριμμάτων και τονίζει πως οι προσπάθειες αντιμετώπισης του προβλήματος θα παραμείνουν ανεπαρκείς, όσο δεν λαμβάνονται μέτρα για ολόκληρη την αλυσίδα αξίας των πλαστικών.

«Είναι αναγκαίο όλοι όσοι συμβάλλουν στο παγκόσμιο πρόβλημα της ρύπανσης από τα πλαστικά – είτε πρόκειται για κυβερνήσεις, επιχειρήσεις, τη βιομηχανία διαχείρισης αποβλήτων, είτε για τους τελικούς χρήστες – να αναλάβουν πλήρως τις ευθύνες που τους αναλογούν, σκεπτόμενοι το μακροχρόνιο κόστος των πλαστικών στη φύση και τους ανθρώπους» επισημαίνεται στην έκθεση.

pinakas 2

Το WWF προειδοποιεί πως αν δεν υπάρξουν δραστικές αλλαγές, υπάρχει κίνδυνος να «διαρρεύσουν» στο περιβάλλον επιπλέον 104 εκατομμύρια τόνοι πλαστικών απορριμμάτων το 2030, ενώ τα πλαστικά απόβλητα στο θαλάσσιο περιβάλλον αναμένεται να φτάσουν τους 300 εκατ. τόνους έως το 2030. Την ίδια στιγμή, 75% των πλαστικών που έχουν συνολικά παραχθεί παγκοσμίως είναι σήμερα απόβλητα, ενώ τουλάχιστον το 1/3 από αυτά έχει ήδη καταλήξει στη φύση, με καταστροφικές συνέπειες στα οικοσυστήματα και την άγρια ζωή.

Σύμφωνα με επίσημες καταγραφές, τα πλαστικά απορρίμματα έχουν αποτελέσει αιτία τραυματισμού ή και θανάτωσης περισσότερων από 270 ειδών άγριας ζωής, ενώ οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου από την παραγωγή και την καύση πλαστικών αναμένεται να αυξηθούν κατά 50% τα επόμενα χρόνια.

pinakas 3

Στην Ελλάδα

Ειδικά για την Ελλάδα, σημειώνεται ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας, η χώρα εξακολουθεί να θάβει το μεγαλύτερο μέρος των πλαστικών αποβλήτων της, λειτουργώντας αναποτελεσματικά στο κομμάτι της ανακύκλωσης. Επιπλέον συστήνεται για τη χώρα να προχωρήσει σε ορθή καταγραφή των πλαστικών απορριμμάτων που παράγει και διαχειρίζεται, καθώς η απόκλιση μεταξύ των ποσοτήτων που εμφανίζονται στα κέντρα διαλογής ανακυκλώσιμων υλικών (ΚΔΑΥ) και των ποσοτήτων που αναφέρονται στις εθνικές εκθέσεις της παρουσιάζεται σημαντική.

Διαβάστε επίσης:  Ξεκινάει η 9η ΕΞΠΟΤΡΟΦ στο MEC Παιανίας

graphs plastic waste4

«Το τελευταίο διάστημα η παγκόσμια κι ευρωπαϊκή κοινότητα κινητοποιούνται για τον περιορισμό της πλαστικής ρύπανσης και τη μείωση κατανάλωσης πλαστικών μιας χρήσης. Η πρόσφατη συμφωνία στην ΕΕ για μια νέα Οδηγία που θα αποτρέψει την είσοδο στην αγορά σειράς από πλαστικά μιας χρήσης δείχνει τον δρόμο. Όμως η χώρα κινδυνεύει να βρεθεί απροετοίμαστη, αν δεν προχωρήσει τάχιστα σε ριζική αναδιάρθρωση του συστήματος διαχείρισης στερεών αποβλήτων» αναφέρεται στην έκθεση του WWF.

Σύμφωνα με την Έκθεση τα μέτρα που πρέπει άμεσα να ληφθούν είναι:

  • η δημιουργία ξεχωριστού ρεύματος για πλαστικά απορρίμματα,
  • η ανάληψη νομοθετικών πρωτοβουλιών για θέσπιση στόχων και μέτρων για τον περιορισμό στην κατανάλωση αχρείαστων πλαστικών μιας χρήσης,
  • η επέκταση της ευθύνης των παραγωγών πλαστικών απορριμμάτων,
  • η κατάλληλη σήμανση των πλαστικών συσκευασιών,
  • η θέσπιση νέων μηχανισμών διαλογής κι ανακύκλωσης, όπως πχ. συστήματα χρηματοδότησης επιστροφών,
  • η επιβολή προστίμων σε μη-συνεργαζόμενες επιχειρήσεις και δημοτικές αρχές,
  • η δημόσια παρουσίαση των επιδόσεων των δημοτικών αρχών στη διαχείριση και ανακύκλωση πλαστικών απορριμμάτων,
  • η ενημέρωση των πολιτών και
  • η παροχή κινήτρων για οικολογικό σχεδιασμό πλαστικών υλικών και συσκευασιών.

Αναλυτική σύνοψη της έκθεσης: Έκθεση WWF

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, WWF

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΤο τριπλό εμβόλιο (MMR) περιορίζει την εμφάνιση αυτισμού!
Επόμενο άρθροΧρήσιμες συμβουλές από την ΕΥΔΑΠ (video)

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ