Αρχική Ενέργεια Τριμερής – Κύπρος – Τουρκία: Ξεκίνησε βδομάδα «φωτιά»

Τριμερής – Κύπρος – Τουρκία: Ξεκίνησε βδομάδα «φωτιά»

0
Greece Cyprus and Israel e1454060661697
Διαφήμιση

Ενα γαϊτανάκι διπλωματικών επαφών και συνεννοήσεων εκτυλίσσεται από σήμερα, Δευτέρα Βράδυ στη Λευκωσία, με επίκεντρο τις εξελίξεις στην ανατολική λεκάνη της Μεσογείου, τον ορυκτό πλούτο που κρύβει, και τις διευθετήσεις που πρέπει να γίνουν σε πολιτικό επίπεδο, προκειμένου να προχωρήσουν συνέργειες πάνω στα στα κοιτάσματα των υδρογονανθράκων.

O Υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος, βρίσκεται ήδη στην πρωτεύουσα της Κυπριακής Δημοκρατίας, στο πλαίσιο της πρώτης επίσημης επίσκεψής του στην Κυπριακή Δημοκρατία από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά του ως επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας.

Αύριο, Τρίτη, 19 Μαρτίου, ο Υπουργός εξωτερικών θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, και εν συνεχεία θα συναντηθεί με τον Κύπριο ομόλογό του, Νίκο Χριστοδουλίδη.

Οι συζητήσεις θα εστιασθούν στις εξελίξεις στο Κυπριακό, καθώς και σε θέματα περιφερειακής συνεργασίας, με επίκεντρο τις τριμερείς συνεργασίες που έχουν αναπτύξει από κοινού οι δύο χώρες στην Ανατολική Μεσόγειο, με Ισραήλ και Αίγυπτο. Θα συζητηθούν, επίσης, θέματα ευρωπαϊκού και διμερούς ενδιαφέροντος.

Την ίδια ημέρα ο κ. Κατρούγκαλος θα συναντηθεί, επίσης, με τον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, Δημήτρη Συλλούρη, καθώς και με τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου, κ.κ. Χρυσόστομο Β’.

Στο πρόγραμμα της επίσκεψης περιλαμβάνονται, τέλος, κατάθεση στεφάνου στα Φυλακισμένα Μνήματα, καθώς και επίσκεψη στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας.

Ακολουθούν Ιερουσαλήμ και Αττάλεια

Οι τέτοιες συναντήσεις και συνεννοήσεις γίνονται πριν από την προγραμματισμένη μετάβασή Κατρούγκαλου  στην Αττάλεια στις 21 Μαρτίου για μια εκ νέου συνάντηση με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στο πλαίσιο της συμφωνίας των δύο πλευρών να πυκνώσουν τις επαφές τους για τακτικότερη ανταλλαγή απόψεων επί θεμάτων αμοιβαίου ενδιαφέροντος αλλά και για την διατήρηση αποτελεσματικών δίαυλων επικοινωνίας.

Εκτός από τις συζητήσεις με την κυπριακή ηγεσία για το Κυπριακό και πως μπορεί να προχωρήσει εκεί μια διευθέτηση, η επίσκεψη του Γ. Κατρούγκαλου εντάσσεται στον ευρύτερο συντονισμό Αθήνας-Λευκωσίας και πραγματοποιείται ενόψει των συνομιλιών στην Αττάλεια, αλλά και της τριμερούς Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ (20 Μαρτίου, Ιερουσαλήμ), παρουσία και του Αμερικανού Υπουργού Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, με κυρίαρχα θέματα το Ενεργειακό, τα γεωστρατηγικά, το Προσφυγικό και ζητήματα Ασφάλειας.

Ο Υπουργός Εξωτερικών θα συνοδεύσει τον Πρωθυπουργό Α. Τσίπρα στην Ιερουσαλήμ  και από εκεί θα μεταβεί στην Αττάλεια, όπου θα πραγματοποιηθεί η διμερής συνάντησή του με τον Τούρκο ομόλογό του.

Διαφήμιση