Αρχική Προστασία - Αναπλάσεις #TrashTagChallenge: Το νέο viral που καθαρίζει σκουπίδια!

#TrashTagChallenge: Το νέο viral που καθαρίζει σκουπίδια!

0
scrapyard 70908 960 720
Διαφήμιση

Το νέο #TrashTagChallenge κάνει το γύρο του διαδικτύου και τα όμορφα τοπία της φύσης γεμίζουν ανθρώπους που μαζεύουν σκουπίδια. Μία κίνηση που γίνεται viral με τους πιο ευγενείς σκοπούς.

Το νέο challenge έχει κατακλύσει τα social media είναι ένα από τα ελάχιστα που βοηθάει πράγματι σε ένα απώτερο και καθοριστικό σκοπό. Οι άνθρωποι βγαίνουν από το σπίτι τους για να συμβάλλουν στην προστασία του περιβάλλοντος.

https://www.instagram.com/p/Bu8VjPNnhzN/

Λέγεται #ΤrashtagChallenge κι εμφανίστηκε στο timeline μας ξαφνικά, όπως όλα τα προηγούμενα από αυτό challenges. Από το κρύο #icebucket μέχρι το χορευτικό #kiki, το επικίνδυνο #Birdbox και το νοσταλγικό #10year, το παιχνίδι των προκλήσεων στα social media δεν είχε ποτέ κάποιον ουσιαστικό λόγο ύπαρξης, μια αφορμή πέρα από το να κάνεις την πλάκα σου, να ικανοποιήσεις το FOMO που σε κυριεύει, να δειχθείς. Να και μια φορά λοιπόν που ακόμα κι αν το πρωταρχικό κίνητρο είναι ναρκισσιστικό, αυτή η οικολογική πρόκληση πιάνει τόπο. Να που ο σκοπός αγιάζει τα μέσα.

Για πρώτη φορά άνθρωποι βγαίνουν στον κόσμο και μαζεύουν σκουπίδια, ανεξάρτητα από την καταγωγή, τον σκοπό ή το μέρος.

Πρωτοβουλία, πράγματι, ποιου, δεν έχει τόση σημασία. Τα μόνα δεδομένα που έχουμε για την αρχή του Trashtag Challenge είναι πως δεν πρόκειται για κάτι εντελώς καινούριο. Το εν λόγω hashtag μετρά κάτι παραπάνω από 3 χρόνια ζωής, αφού εμφανίστηκε το 2015 στο πλαίσιο της καμπάνιας μιας αμερικανικής εταιρίας με είδη κάμπινγκ, η οποία προέτρεπε τον κόσμο να βγει και να μαζέψει 10.000 σκουπίδια από τη φύση μέσα σ’ έναν χρόνο.

Το #trashtag παρέμεινε σχετικά ανενεργό όλο αυτό τον καιρό, ώσπου ξαφνικά, ένας χρήστης του Reddit το ξαναζωντάνεψε το 2ο σαββατοκύριακο του Μάρτη, ανεβάζοντας ένα screenshot κάποιου άγνωστου που πρόσφατα δέχθηκε το challenge και προτρέποντας τους χρήστες των social media να ξεχυθούν στην ύπαιθρο, να καθαρίσουν ένα μέρος και να ανεβάσουν φωτογραφίες πριν και μετά την παρέμβασή τους.

Κάπως έτσι το hashtag σε Twitter, Instagram και πάει λέγοντας, έχει αρχίσει να φορτώνει με περήφανα posts από εκκαθαρίσεις που προτρέπουν όλους τους υπόλοιπους να κάνουν το ίδιο. Αλάνες με μπάζα καθαρίζονται, ακτές απαλλάσσονται από σκουπίδια και πλαστικά, πλαγιές βουνών που ξεχείλιζαν από πεταμένα αντικείμενα και χαμόκλαδα γίνονται αγνώριστες.

https://www.instagram.com/p/BuzL1XRn6kw/

Σε μία εποχή που οι πάγοι λιώνουν, η στάθμη της θάλασσας ανεβαίνει, τα καιρικά φαινόμενα διαρκώς μεταβάλλονται και οι κυβερνήσεις ακόμα κουβεντιάζουν, είναι καιρός, τα μέσα και άνθρωποι των μέσων επιρροής να χρησιμοποιήσουν την δύναμη και την φωνή τους για κάτι πέρα από την διαφήμιση μίας καινούριας κρέμας.

Μπροστά στην περιβαλλοντική καταστροφή, για την οποία όλοι ανησυχούμε, οι περισσότεροι όμως μένουμε απλώς σε αυτή την ανησυχία, μήπως ήρθε η στιγμή να ενημερωθούμε, να εμπνευστούμε και να δράσουμε υπέρ των αδιαμφισβήτητου δικαιώματος που αναλογεί σε’ μας και τις επόμενες γενιές για μία ζωή υγιής και καθαροί;

Το internet και πολύ συγκεκριμένα τα social media είναι ένα από τα ελάχιστα τόσο αποτελεσματικά εργαλεία τα οποία έστω και με τις πιο αυθόρμητες αντιδράσεις τους διαπιστώνεις πόσο επιδραστικά είναι.

Μολονότι, αυτή η κίνηση δεν μπορεί να αντικαταστήσει, τις διαρκείς προσπάθειες των περιβαλλοντικών οργανώσεων, το #TrashtagChallenge μπορεί να αποτελέσει το μέσο και τον τρόπο, ώστε το ευρύ κοινό να μάθει και να αντιληφθεί πως ακόμα και η πιο μικρή πράξη που έχει σκοπό απλά την προβολή μπορεί, μεγεθύνοντας την εικόνα να αποτελέσει λύση σ’ ένα πρόβλημα που ακόμα εξελίσσεται και οι συνέπειές του δείχνουν να μην έχουν τελειωμό.

ΠΗΓΗ: ladylike.gr

Διαφήμιση