Αρχική Περιβάλλον Το Σάββατο 30 Μαρτίου η Ώρα της Γης (video)

Το Σάββατο 30 Μαρτίου η Ώρα της Γης (video)

0
earth hour
Διαφήμιση

Το Σάββατο 30 Μαρτίου, για 60 λεπτά, από τις 20.30 έως τις 21.30, τα φώτα σε σπίτια, επιχειρήσεις, παγκόσμια μνημεία και αρχαιολογικούς χώρους θα σβήσουν συμβολικά, για την Ώρα της Γης.

Και φέτος αναμένεται να συμμετάσχουν εκατομμύρια πολίτες από κάθε γωνιά του πλανήτη, ενώνοντας τις φωνές τους, για μια νέα παγκόσμια συμφωνία για τη φύση.

Η Ώρα της Γης ξεκίνησε στο Σίδνεϋ της Αυστραλίας το 2007 και σταδιακά εξελίχθηκε στη μεγαλύτερη συμμετοχική εκστρατεία ευαισθητοποίησης για την προστασία του πλανήτη.

Όπως αναφέρει η WWF, «δώδεκα χρόνια μετά, πολίτες και φορείς από περισσότερες από 180 χώρες, βρισκόμαστε μπροστά σε μία τεράστια πρόκληση: να πιέσουμε τους παγκόσμιους ηγέτες προκειμένου να αναλάβουν άμεση δράση για την εφαρμογή μιας νέας παγκόσμιας συμφωνίας για τη φύση και τους ανθρώπους που θα έχει ως στόχο την προστασία και διατήρηση της βιοποικιλότητας που χάνεται με ραγδαίους ρυθμούς».

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του WWF σε 11.000 πολίτες από 10 χώρες, παρότι ο τρόπος με τον οποίο παράγουμε και καταναλώνουμε την τροφή μας, η οποία προέρχεται από τη φύση, συνιστά τη μεγαλύτερη απειλή για τον πλανήτη μας σήμερα, μόλις το 9% των συμμετεχόντων κατανοεί την έκταση του προβλήματος.

Όπως προέκυψε, οι νέοι ηλικίας 18-24 είναι λιγότερο ενήμεροι για το θέμα, με το 40% εξ αυτών να θεωρεί ότι το πρόβλημα είναι ασήμαντο, ενώ το 11% εκτιμά ότι δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα.

Ωστόσο, η πραγματικότητα είναι εντελώς διαφορετική, καθώς υπερεκμεταλλευόμαστε τους φυσικούς μας πόρους σε βαθμό εξάντλησης και σήμερα βρισκόμαστε σε ένα πολύ κρίσιμο σταυροδρόμι.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την Έκθεση «Ζωντανός Πλανήτης» του WWF και της Ζωολογικής Εταιρείας του Λονδίνου σε λιγότερο από 50 χρόνια οι πληθυσμοί των ψαριών, πουλιών, θηλαστικών, αμφιβίων και ερπετών μειώθηκαν κατά 60%.

Την ίδια ώρα η Διακυβερνητική Επιτροπή για την Κλιματική Αλλαγή του ΟΗΕ, προειδοποιεί ότι αν η θερμοκρασία αυξηθεί άνω του 1,5 βαθμού Κελσίου, η απώλεια της φύσης θα είναι μη αναστρέψιμη.

«Είμαστε λοιπόν, η πρώτη γενιά που έχει ξεκάθαρη εικόνα για την αξία της φύσης και τον αντίκτυπό μας σε αυτή, όμως ίσως είμαστε και η τελευταία γενιά που μπορεί να σώσει τον πλανήτη και τον εαυτό της. Δεν υπάρχουν άλλα χρονικά περιθώρια! Έχει έρθει η ώρα να ενώσουμε τη φωνή μας και να δώσουμε ένα ηχηρό μήνυμα για τη φύση» τονίζει το WWF.

Όπως επισημαίνει, πέραν των χιλιάδων πολιτών σε όλη τη χώρα που θα συμμετάσχουν στην «Ώρα της Γης», σε αυτή την προσπάθεια ευαισθητοποίησης συμμετέχουν ήδη δεκάδες φορείς, επιχειρήσεις και υπηρεσίες της Ελλάδας που θα δώσουν περαιτέρω ώθηση στον αγώνα κατά της κλιματικής αλλαγής. Ανάμεσά τους είναι ο ιερός βράχος της Ακρόπολης, ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος» και ο Οργανισμός Τηλεπικοινωνιών Ελλάδος (ΟΤΕ).

Πηγή: Καθημερινή, Ναυτεμπορική, WWF / Φωτογραφία: theimmagine

Διαφήμιση