Αρχική Πολιτισμός Το ναυάγιο που επιβεβαιώνει τον ιστορικό Ηρόδοτο (ΒΙΝΤΕΟ)

Το ναυάγιο που επιβεβαιώνει τον ιστορικό Ηρόδοτο (ΒΙΝΤΕΟ)

0
stranded 918933 960 720
Διαφήμιση

Επιβεβαιώθηκαν η πληροφορίες του ιστορικού Ηρόδοτου μετά την ανακάλυψη ενός ναυαγίου στην αρχαία πολή της Αιγύπτου, Ηράκλειο.

Ένα άριστα συντηρημένο ναυάγιο στα νερά γύρω από το βυθισμένο λιμάνι της αρχαία πόλης Ηράκλειο ή Θώνις, στην Αίγυπτο, επιβεβαιώνει πόσο ακριβής ήταν ο Έλληνας ιστορικός Ηρόδοτος για τα πλοία «Μπάρις».

Τον 5ο αιώνα π.Χ. ο Ηρόδοτος είχε ταξιδέψει στην Αίγυπτο. Αναφερόμενος στα όσα είδε, περιέγραφε πλήρως τα ασυνήθιστα ποταμόπλοια στο Νείλο. Μεταγενέστεροι μελετητές θεωρούσαν πως τα κείμενα αυτά αποτελούσαν στοιχεία φαντασίας και όχι καθαρή ιστορική αναγραφή.

Κάτι που όμως πλέον καταρρίπτεται και δικαιώνει τον Έλληνα ιστορικό μετά από τόσους αιώνες.

Όπως αναφέρει δημοσίευμα της Guardian, η περιγραφή που έκανε ο Ηρόδοτος 2.469 χρόνια πριν ήταν απολύτως αληθινή καθώς, τα αρχαιολογικά ευρήματα ταυτίζονται με το κείμενο του Έλληνα ιστορικού.

ship holes 600

«Όταν ανακαλύψαμε το ναυάγιο αυτό, συνειδητοποιήσαμε ότι ο Ηρόδοτος είχε δίκιο», λέει ο καθηγητής Νταμιάν Ρόμπινσoν, διευθυντής του κέντρου ναυτικής αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, ο οποίος δημοσιεύει τα ευρήματα της ανασκαφής.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο Έλληνας ιστορικός περιέγραψε τα σκάφη με εσωτερικά πλευρά, μια πληροφορία την οποία μέχρι σήμερα δεν μπορούσε κανείς να κατανοήσει. Η συγκεκριμένη δομή δεν έχει ποτέ παρατηρηθεί σε αρχαιολογικά ευρήματα αλλά σε αυτό το ναυάγιο επιβεβαιώνεται καθαρά η άποψη του Ηρόδοτου.

Το 450 π.Χ. ο Ηρόδοτος παρακολούθησε την κατασκευή ενός «Μπάρις». Παρατήρησε πως οι οικοδόμοι «έκοψαν τις σανίδες σε δύο ράβδους (περίπου 100 εκατοστά) και τα κανόνισαν σαν τούβλα».

Επίσης έγραφε πως: «Στις ισχυρές και μακρές επιφάνειες (ξύλινα κομμάτια) εισάγουν δύο σανίδες. Όταν έχουν κατασκευάσει το πλοίο τους με αυτόν τον τρόπο, τεντώνουν τις δοκούς πάνω τους … Περνούν τις ραφές από μέσα με τον πάπυρο. Υπάρχει ένα πηδάλιο, που διέρχεται από μια τρύπα στη τρόπιδα. Ο ιστός είναι από ακακία και τα πανιά του παπύρου…».

Διαφήμιση