Αρχική Ενέργεια Το ενεργειακό «παιχνίδι» θέλει να αλλάξει η Τουρκία

Το ενεργειακό «παιχνίδι» θέλει να αλλάξει η Τουρκία

0
ΤΟΥΡΚΙΑ
Διαφήμιση

Στην Αττάλεια της Τουρκίας μεταβαίνει αύριο Πέμπτη 21 Μαρτίου ο Υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος, κατόπιν πρόσκλησης του ομολόγου του της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Οπως αναφέρεται επισήμως, κατά τη συνάντηση εργασίας που θα έχουν οι δύο Υπουργοί Εξωτερικών, θα συζητηθούν θέματα διμερούς, περιφερειακού και διεθνούς ενδιαφέροντος.

Στην πράξη θα συζητήσουν Κυπριακό και Ελληνοτουρκικά όπως επηρεάζονται πλέον και από το Ενεργειακό, την ανακάλυψη κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο, τα σχέδια για τη διαματακόμισή τους,  και την απόφαση της Αγκυρας να διεκδικήσει εκεί μερίδια.

Η …πρεμούρα αυτή της Τουρκίας φαίνεται και όσα δήλωσε ο  Υπουργός Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ, που από το Αφιόνκαραχισαρ είπε ότι από πλευράς της χώρας του γίνονται η εργασίες για φυσικό αέριο στη Μεσόγειο.

Θα αλλάξουν οι όροι του παιχνιδιού

«Πρώτα ο Αλλάχ θα έχουμε αποτελέσματα σύντομα εκεί. Φυσικά τώρα δεν είναι δυνατόν να πω κάτι. Είναι ένα πεδίο με μεγάλα ρίσκα όσο και να θέλουμε να τα μειώσουμε. Άλλωστε κανένας δεν βρίσκει από την πρώτη φορά. Εμείς έχουμε ένα σύνθημα, «αν υπάρχει θα το βρούμε». Αυτοί που ψάχνουν βρίσκουν. Προσευχηθείτε να βρούμε φυσικό αέριο ή πετρέλαιο στην πρώτη γεώτρηση. Τότε θα αλλάξουν οι όροι του παιχνιδιού, πρώτα ο Αλλάχ», δήλωσε.

«Ο βασικός λόγος που ξεκίνησαν παιχνίδια εναντίον της Τουρκίας είναι επειδή η Τουρκία ενισχύθηκε στρατιωτικά, οικονομικά και διπλωματικά. Πρώτα ο Αλλάχ όταν γίνει μια χώρα αυτάρκης στο πεδίο της ενέργειας θα είμαστε πιο άνετοι. Με λίγα λόγια το πετρέλαιο, το φυσικό αέριο δεν είναι ένα σύνηθες αγαθό. Όσο και να φαίνεται ότι είναι ένα προϊόν που το αγοράζεις και το πουλάς στην αγορά, είναι ένα πολύ στρατηγικό προϊόν. Δηλαδή μπορεί να έχετε πετρέλαιο ή φυσικό αέριο αλλά να μην σας αφήνουν να το πουλήσετε ή να έχετε λεφτά και να μην σας αφήνουν να το αγοράσετε. Γι’ αυτό πρέπει το παιχνίδι να παίζεται έξυπνα», πρόσθεσε.

Η απάντηση του ελληνικού ΥΠΕΞ

Στη συνέντευξή του στο Ανατολού, μιά μέρα πριν τη συνάντησή του με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο Ελληνας Υπουργός σε ερώτηση πως βλέπει η Ελλάδα την συμμετοχή της Τουρκίας στην ενεργειακή εξίσωση της ανατολικής Μεσογείου, ο Ελληνας ΥΠΕΞ είπε ότι «ασφαλώς βλέπουμε θετικά την συμμετοχή της Τουρκίας». «Πως μπορεί κάποιος να αποκλείσει από αυτή την περιοχή την Τουρκία η οποία έχει τόσα χιλιόμετρα ακτή στη Μεσόγειο. Κανείς δεν ισχυρίζεται το αντίθετο από αυτό», ανέφερε.

Ο Ελληνας Υπουργός είπε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία έχει τη δική της ΑΟΖ και αυτό δεν σημαίνει “μονοπώλιο στην ανατολική Μεσόγειο”, όπως είπε. Ο Ελληνας Υπουργός είπε ότι έχει γίνει ένα κοινό ταμείο και για τις δύο πλευρές στην Κύπρο στο οποίο θα κατατεθούν τα έσοδα από τις ενεργειακές πηγές, προσθέτοντας ότι αυτό το έχει εγκρίνει η κυπριακή βουλή.

Αναφερόμενος στην τριμερή μεταξύ Ισραήλ, Κύπρου και Ελλάδας, ο Γιώργος Κατρούγκαλος είπε ότι «θέλουμε πολύ να συμμετάσχει και η Τουρκία σε αυτές τις διαπραγματεύσεις που σέβονται το διεθνές δίκαιο και τα κυριαρχικά δικαιώματα». Ο Ελληνας Υπουργός είπε ότι «το σημαντικό είναι να αποφεύγονται οι μονομερείς στρατιωτικές κινήσεις και ειδικά αυτές που αυξάνουν την ένταση».

 

Διαφήμιση