Αρχική Επιχειρείν “Αργή” αύξηση του αριθμού των γυναικών-βουλευτών παγκοσμίως

“Αργή” αύξηση του αριθμού των γυναικών-βουλευτών παγκοσμίως

0
4684720
Διαφήμιση

Παρά την εξέλιξη που έχει γίνει τις τελευταίες δεκαετίες σχετικά με την κοινωνική και πολιτική υπόσταση των γυναικών, μία νέα μελέτη έρχεται να διαψεύσει εν μέρει την πρόοδο που έχει γίνει σε πολιτικό επίπεδο όσων αφορά τον ρόλο των γυναικών. Σύμφωνα με τα στοιχεία, οι γυναίκες σήμερα κατέχουν μόνο το ¼ του κοινοβουλευτικού σώματος ανά τον κόσμο.

Αυτό είναι το αποτέλεσμα έρευνας του 2018 που δημοσιεύει η γαλλική εφημερίδα «Liberation» με αφορμή την «Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας» που γιορτάζεται σε όλο τον κόσμο στις 8 Μαρτίου.

Η ετήσια έκθεση της Διακοινοβουλευτικής Ένωσης (UIP) η οποία εξετάζει τη συμμετοχή των γυναικών στο κοινοβούλιο εδώ και δεκαετίες, επικεντρώνεται σε 50 χώρες που διεξήχθησαν εκλογές το 2018.

Σύμφωνα με τη μελέτη, το ποσοστό των γυναικών στα εθνικά κοινοβούλια αυξήθηκε σε όλες τις χώρες με ποσοστό που φθάνει το 24,3% το 2018 από 23,4% που ήταν το 2017. Η συμμετοχή των γυναικών ήταν 18,3% το 2008 και 11,3% το 1995.

Ωστόσο, η πρόοδος παραμένει «αργή», σύμφωνα με την έκθεση της Διακοινοβουλευτικής Ένωσης. Η «πρόοδος » που επιτεύχθηκε την περασμένη χρονιά πραγματοποιήθηκε «με ελαφρά ταχύτερο ρυθμό από ότι προηγούμενα έτη».

Η έκθεση δείχνει επίσης ότι το σύστημα των εκλογικών ποσοστώσεων για τις γυναίκες έχει πλέον επεκταθεί σε όλες τις περιοχές του κόσμου, με περισσότερες από 130 χώρες να το έχουν υιοθετήσει.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαφήμιση