Αρχική Πολιτισμός O Κ. Βαρώτσος στο «Ecozen» για τον Δρομέα και τη διάψευση της...

O Κ. Βαρώτσος στο «Ecozen» για τον Δρομέα και τη διάψευση της ΥΠΟΑ

0
Varotsos
Διαφήμιση

«Λυπάμαι πολύ που μπαίνω στη διαδικασία να υποστηρίξω  ότι δεν είμαι …φαντασιόπληκτος. Σαφέστατα με προσβάλει και βεβαίως δεν τιμά την ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού να αντιστρέφει τα γεγονότα», τονίζει στο Ecozen  ο διεθνούς φήμης Έλληνας γλύπτης και δημιουργός του εμβληματικού  γλυπτού της πρωτεύουσας, του Δρομέα της Αθήνας.

Της Αγγελικής Γυπάκη

Όπως ο ίδιος μας εξηγεί, η  συνάντηση με την υπουργό κα Μυρσίνη Ζορμπά έγινε στις 7μμ της περασμένης Παρασκευής με δική της πρωτοβουλία και αφού τον κάλεσε προσωπικά στο τηλέφωνο την προηγουμένη. Ο ίδιος εκτίμησε την κίνηση, υποθέτοντας – μάταια όπως αποδείχθηκε εκ των υστέρων – ότι κλήθηκε να συμβάλει με τις γνώσεις  και την διεθνή  εμπειρία του στην προαγωγή του πολιτισμού στην χώρα μας.

Αντ’ αυτού άκουσε εμβρόντητος  από τα χείλη της υπουργού Πολιτισμού, την πρόταση ανταλλαγής του Δρομέα, που σήμερα κοσμεί μία από τις ωραιότερες λεωφόρους της Αθήνας την Βασιλίσσης Σοφίας, με το άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου που βρίσκεται  στην κεντρική πλατεία των Σκοπίων. Και αυτό στο πλαίσιο πολιτιστικών ανταλλαγών με τη γειτονική χώρα για την προαγωγή των σχέσεων των δύο χωρών μετά την κύρωση της πολλαπλώς αμφιλεγόμενης συμφωνίας των Πρεσπών.

dromeas 1

 Ο ίδιος μας δηλώνει απερίφραστα: «Δεν θα μπορούσα ούτε καν να φανταστώ ένα τέτοιο σενάριο. Πόσο μάλλον να το εμπνευστώ εγώ ο ίδιος. Με θλίβει η διάψευση  της υπουργού. Είναι ένα ακόμη λάθος , επικοινωνιακό αυτή τη φορά, που επιχειρεί την απόσειση των ευθυνών και μεθοδεύει εμμέσως πλην σαφώς την απόδοσή τους  στην άλλη πλευρά. Ο θόρυβος που ξεσηκώθηκε αρχικά από τα social media δεν δικαιολογεί τέτοιες αντιδράσεις»

Υπενθυμίζουμε  ότι την είδηση διέψευσε με δήλωσή της στο Αθηναϊκό- Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η υπουργός Πολιτισμού, χαρακτηρίζοντάς την αβάσιμη. «Καμία πρόταση δεν υπάρχει για τη μεταφορά του Δρομέα, είναι κάτι χωρίς βάση. Άλλωστε το γλυπτό ανήκει στον Δήμο Αθηναίων» είπε για το θέμα η κα Μυρσίνη Ζορμπά.Και πρόσθεσε: «Οι προτεραιότητές μου είναι άλλες, εξάλλου τυχόν ανταλλαγές μνημείων ή αλλαγές ταμπελών ανήκουν στις αρμοδιότητες άλλων υπουργείων. Λυπάμαι για το θόρυβο και τον ηθικό πανικό που ορισμένοι έσπευσαν να επιδείξουν».

Η κίνηση αυτή προκάλεσε τον κ Βαρώτσο να απαντήσει, αν και ο ίδιος αφού απέρριψε «καθέτως και οριζοντίως την πρόταση», δεν διανοήθηκε να δώσει το θέμα στη δημοσιότητα «για λόγους αρχής» όπως μας επισημαίνει.

«Ο Δρομέας  είναι ένα έργο συνδεδεμένο με την πόλη, αναπόσπαστο κομμάτι της Αθήνας.  Δεν το ξεριζώνεις για να το πας αλλού για δώρο».

dromeas 2

«Είναι σα να ξύπνησα εγώ ένα πρωί και σκέφτηκα να κάνω την πρωτοφανή αυτή πρόταση. Βεβαίως η έκπληξή μου ήταν μεγάλη όταν το άκουσα. Έχοντας τα πνευματικά δικαιώματα του έργου της απάντησα ότι ο Δρομέας δεν μπορεί να φύγει από την Αθήνα, για πολλούς λόγους. Της είπα, έχετε ζήσει την ιστορία του Δρομέα. Προσπαθούμε να δημιουργήσουμε σημεία αναφοράς. Ο  Δρομέας  είναι ένα έργο συνδεδεμένο με την πόλη, αναπόσπαστο κομμάτι της Αθήνας.  Δεν το ξεριζώνεις για να το πας αλλού για δώρο».

Αντιδράσεις του Κοντονή για τον Δρομέα 

Πέρα από τις έντονες αντιδράσεις, που προκάλεσε το θέμα στην αντιπολίτευση, προκαλεί τώρα και εσωκομματικούς τριγμούς εντός του ΣΥΡΙΖΑ.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με πληροφορίες, σήμερα κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της  Κοινοβουλευτικής Ομάδας, ο κ.Σταύρος Κοντονής, φέρεται να «επιτίθεται» λεκτικά στην υπουργό Πολιτισμού λέγοντας:  «Δεν γίνεται η κυρία Ζορμπά να βγάζει ψεύτη τον Βαρώτσο».

Γεγονός που ερμηνεύτηκε και ως δυσαρέσκια των κομματικών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ προς στελέχη του Σημιτικού ΠΑΣΟΚ, απ’όπου προέρχεται η κα. Μυρσίνη Ζορμπά.

Ο «Δρομέας»

Υπενθυμίζεται ότι ο «Δρομέας» , δημιουργήθηκε τον Αύγουστο του 1988 στο πλαίσιο της καλλιτεχνικής δράσης «Δρώμενα» που οργάνωνε ο δήμος Αθηναίων επί δημαρχίας Μιλτιάδη Έβερτ και αντιδημαρχίας πολιτισμού Σταύρου Ξαρχάκου.

Αρχικά το όνομά του ήταν «Ξένος». Όμως λόγω της φόρμας του γλυπτού που υποδηλώνει κίνηση, επικράτησε η ονομασία «Δρομέας». Φιλοξενήθηκε  αρχικά στην πλατεία Ομονοίας και για την μεταφορά του στην σημερινή θέση το έργο επανασχεδιάστηκε, μελετήθηκε στατικά και μεταφέρθηκε τον Μάιο του 1994  επί της οδού Βασιλίσσης Σοφίας, απέναντι από το ξενοδοχείο Χίλτον και την Εθνική Πινακοθήκη. Έχει ύψος 8 μέτρα είναι φτιαγμένο από γυαλί, δίχασε αρκετές φορές  την κοινή γνώμη εν τέλει αλλά κατόρθωσε να αποκτήσει φανατικούς υποστηρικτές.

 

 

Διαφήμιση