Αρχική Ενέργεια Γαλλία: Στοχευμένες κινήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο

Γαλλία: Στοχευμένες κινήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο

0
Διαφήμιση

Εντείνει την παρουσία της στην Ανατολική Μεσόγειο η Γαλλία, καθώς δρομολογούνται εξελίξεις με έρευνες και εντοπισμό κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην Κύπρο και νότια της Κρήτης.

Του Κώστα ΚΕΝΤΖΟΥ

Η υπουργός Αμυνας της Γαλλίας, Φλοράνς Παρλί, κήρυξε την Τρίτη την έναρξη της νέας επιχείρησης «Κλεμανσό», στο πλαίσιο της οποίας το αεροπλανοφόρο «Σαρλ ντε Γκωλ» επιστρέφει τις επόμενες μέρες στην Ανατολική Μεσόγειο, συνοδεία φρεγατών και υποβρυχίου.

Tην άφιξη του αεροπλανοφόρου επιβεβαίωσαν και Γάλλοι στρατιωτικοί, που, τις προηγούμενες μέρες, βρέθηκαν στο πλαίσιο αποστολής τους στην Ελλάδα, σημειώνοντας ότι η γαλλική αρμάδα θα παραμείνει για «εύλογο» χρονικό διάστημα στην περιοχή μας, πριν περάσει το Σουέζ και κατευθυνθεί στον Ινδικό Ωκεανό, άλλες ζώνες όπου επίσης διακυβεύονται γαλλικά συμφέροντα.

AOZ και FIR

Στο μεταξύ, οι γαλλικές Ενοπλες Δυνάμεις προσανατολίζονται να συμμετάσχουν σε πρώτη φάση με παρατηρητές στην κοινή ελληνο-αιγυπτιακή άσκηση «Μέδουσα» (προγραμματίζεται το αμέσως επόμενο διάστημα να διεξαχθεί στην αιγυπτιακή ΑΟΖ) και στην «Ηνίοχος», άσκηση με διεθνή συμμετοχή, την οποία διοργανώνει η Πολεμική Αεροπορία και απλώνεται σε όλο το FIR Αθηνών το οποίο ενώνεται στην Ανατολική Μεσόγειο με αυτό της Λευκωσίας.

Ολα αυτά καθώς, όπως έλεγε την Τετάρτη σε Ελληνες δημοσιογράφους ο Γάλλος πρέσβης στην Αθήνα Κριστόφ Σαντεπί, «μοιραζόμαστε μια κοινή θεώρηση του κόσμου και της περιφέρειας. Οι γνώμες μας ταυτίζονται κατά 99,9%. Εχουμε την ίδια προσέγγιση για τα θέματα της Μεσογείου, σε ό,τι αφορά την άμυνα και την ασφάλεια της Ευρώπης».

Ο ίδιος άλλωστε πρόσθεσε ότι η Ελλάδα επιβίωσε στην οικονομική κρίση και λόγω της γεωστρατηγικής της θέσης, καθώς και ότι εφαρμόζει μια εξωτερική πολιτική σε συνέπεια αυτής της θέσης της, «προσέχει» τα Δυτικά Βαλκάνια και «επιλύει προβλήματα» με κινήσεις όπως η συμφωνία των Πρεσπών.

υδρογονάνθρακες

Αξονας με Ελλάδα, Αίγυπτο και Κύπρο

Τόνισε εξάλλου ότι η Γαλλία «χαίρεται γιατί η Ελλάδα μπορεί και θέλει να παίξει το ρόλο της στη θέση που βρίσκεται σε ό,τι αφορά την ασφάλεια και άμυνα, και τη στηρίζουμε γι’ αυτό». Πρόσθεσε ότι η γαλλική κυβέρνηση βλέπει «θετικά» το τρίγωνο συνεργασίας με Αίγυπτο και Κύπρο, προσθέτοντας ότι το Παρίσι έχει τις δικές του στενές σχέσεις με αυτά τα δύο κράτη, καθώς θέλει να παίξει το δικό του ρόλο στην περιοχή και την ΕΕ.

Σημειωτέον, ο πρέσβης απέφυγε να απαντήσει σε ερωτήματα όπως αν επίκειται συμφωνία Γαλλίας – Κύπρου για τη δημιουργία γαλλικής βάσης στο νησί ή για «διευκολύνσεις» στον ελλιμενισμό εκεί γαλλικών πολεμικών πλοίων, καθώς και για το τι θα πράξει το γαλλικό Πολεμικό Ναυτικό σε περίπτωση που παρενοχληθούν από τους Τούρκους πλοία της «Total» σε έρευνες για υδρογονάνθρακες στην κυπριακή ΑΟΖ ή νότια της Κρήτης.

Stena DrillMAX at drillimg location, offshore Israel

Γίνονται και δεν λέγονται

Ωστόσο, όπως τονίστηκε από τη γαλλική πλευρά, «υπάρχουν θέματα για τα οποία δεν μιλάμε δημόσια» αλλά «η παρουσία του γαλλικού ΠΝ σε όλες τις θάλασσες δεν είναι ούτε ανώδυνη ούτε τυχαία».

Υπογραμμίστηκε εξάλλου ότι «η Γαλλία είναι παρά πολύ παρούσα στην Ανατολική Μεσόγειο και υπάρχει ήδη συνεργασία με Ελλάδα και Κύπρο».

Σε κάθε περίπτωση, ο πρέσβης είπε για τα Ενεργειακά και τις τελευταίες ανακαλύψεις στην Κύπρο ότι «τα νέα είναι πολύ καλά» για Ελλάδα, Κύπρο, Αίγυπτο «και ίσως και άλλες χώρες». Οτι «η Γαλλία θέλει τις χώρες που είναι φίλες στην Ανατολική Μεσόγειο να επωφεληθούν», με αποφυγή και αποκλιμάκωση εντάσεων, σε ένα «πλαίσιο διαλόγου, με βάση τα δικαιώματα των χωρών αυτών».

Διαφήμιση