Αρχική Ενέργεια «Εξοικονομώ κατ’ Οίκον»: Νέο πρόγραμμα για αναβάθμιση 20.000 κατοικιών

«Εξοικονομώ κατ’ Οίκον»: Νέο πρόγραμμα για αναβάθμιση 20.000 κατοικιών

0
exoikonomo
Διαφήμιση

Σε εκδήλωση της Ελληνικής Ένωσης Αλουμινίου, τέθηκε ο στόχος για την ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων, με τις μικρότερες συνέπειες στο περιβάλλον, από το νέο πρόγραμμα «Εξοικονομώ κατ’ Οίκον», που προανήγγειλε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης.

Ο υπουργός ανέφερε, ότι το πρόγραμμα θα προκηρυχθεί μόλις υπάρξει συμφωνία με τις τράπεζες, τονίζοντας παράλληλα, ότι η εξοικονόμηση ενέργειας σε 20.000 κτήρια αποτελεί βασική συνιστώσα του εθνικού σχεδίου για την ενέργεια και το κλίμα, που περιλαμβάνει τους στόχους μείωσης της κατανάλωσης ενέργειας και των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου καθώς και αύξησης της διείσδυσης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας ως το 2030.

Σύμφωνα με πληροφορίες το νέο «Εξοικονομώ κατ’ Οίκον» θα έχει προϋπολογισμό 200 εκατομμυρίων ευρώ , ενώ οι όροι του, θα είναι πανομοιότυποι με αυτούς του προγράμματος , που ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη.

Έτσι, θα ισχύουν τα ίδια κριτήρια για τις επιλέξιμες κατοικίες, ενώ ανάμεσα στις παρεμβάσεις που θα μπορούν να γίνουν, θα είναι και πάλι:

  • η αντικατάσταση κουφωμάτων,
  • η θερμομόνωση του κελύφους του κτηρίου, η αναβάθμιση του συστήματος θέρμανσης,
  • η αναβάθμιση του συστήματος ζεστού νερού χρήσης.

Επίσης, θα προβλέπεται κλιμακούμενη επιδότηση, ανάλογα με το ατομικό ή οικογενειακό εισόδημα, ενώ θα υπάρχουν και πάλι κοινωνικά κριτήρια, με τη μορφή προσαύξησης για κάθε προστατευόμενο μέλος.

Ο κ. Σταθάκης αναφέρθηκε στη νέα λατομική νομοθεσία, με την οποία όπως είπε απλουστεύθηκε η διαδικασία αδειοδότησης των επιχειρήσεων καθώς και στο νέο ειδικό χωροταξικό Πλαίσιο που είναι υπό εκπόνηση.

Για το κόστος της ενέργειας που είναι σημαντικός παράγοντας για τον κλάδο του αλουμινίου ο υπουργός επεσήμανε, ότι, προς το τέλος του τρέχοντος έτους θα λειτουργήσει το Χρηματιστήριο Ενέργειας, που θα δώσει τη δυνατότητα στις επιχειρήσεις να διαλέγουν το ενεργειακό τους μείγμα, μέσω διμερών συμβολαίων.

Παράλληλα, ανέφερε πως, «ενώ με την εφαρμογή του κοινοτικού πλαισίου για το target model θα υπάρχει πρόσβαση σε φθηνότερες αγορές ενέργειας μέσω των διασυνδέσεων».

Επίσης σημείωσε, ότι η βιομηχανία χρειάζεται ιδιαίτερο καθεστώς, το οποίο ήδη εφαρμόζεται στο βαθμό που επιτρέπεται από την κοινοτική νομοθεσία περί ανταγωνισμού.

Ο υπουργός χαρακτήρισε τον κλάδο του αλουμινίου, που διακρίνεται για την υψηλή εξωστρέφεια, ως μοντέλο για την ανάπτυξη της οικονομίας.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαφήμιση