Αρχική Διάστημα Ελληνικό βραβείο 1 εκατ. δολαρίων διεκδικεί το ισραηλινό σκάφος Beresheet

Ελληνικό βραβείο 1 εκατ. δολαρίων διεκδικεί το ισραηλινό σκάφος Beresheet

0
Beresheet
Διαφήμιση

Το Ίδρυμα X Prize του Ελληνο-αμερικανού καινοτόμου μηχανικού και επιχειρηματία Πίτερ Διαμαντή, εφαρμόζει ένα νέο βραβείο το «Moonshot Award», ύψους ενός εκατομμυρίου δολαρίων, το οποίο και θα διεκδικήσει ο ισραηλινός Μη Κερδοσκοπικός Οργανισμός Space IL, που οργάνωσε την αποστολή του ρομποτικού ισραηλινού σκάφους Beresheet αν καταφέρει να προσσεληνωθεί στο φεγγάρι στις 11 Απριλίου.

To X Prize είναι ο κορυφαίος φορέας στον κόσμο στο σχεδιασμό και στη διοργάνωση διαγωνισμών με στόχο καινοτομίες και επιτεύγματα που μπορούν να αλλάξουν τον κόσμο (μεταξύ άλλων διοργάνωσε πριν από λίγους μήνες τον υποθαλάσσιο διαγωνισμό Shell Ocean Discovery XPrize στα ανοιχτά της Μεσσηνίας στην Ελλάδα).

Το Ίδρυμα είχε, επίσης, διοργανώσει το διαγωνισμό Google Lunar XPrize, με στόχο την πρώτη επιτυχή ιδιωτική αποστολή στη Σελήνη, αλλά καμία ομάδα δεν είχε τελικά καταφέρει να «πιάσει» τη χρονική προθεσμία, ώστε να κατακτήσει το γενναιόδωρο βραβείο των 30 εκατ. δολαρίων.

Το νέο βραβείο ουσιαστικά προορίζεται για τη Space IL, η οποία είχε συμμετάσχει στον αποτυχημένο διαγωνισμό της Google και μετά συνέχισε την υλοποίηση της αποστολής στο φεγγάρι. Αν τα καταφέρει, θα είναι ο πρώτος μη αμιγώς κρατικός φορέας που, με ιδιωτική μόνο χρηματοδότηση, θα έχει καταφέρει να «πατήσει» στη Σελήνη, κάτι που έως τώρα έχουν κάνει μόνο οι δημόσιες διαστημικές υπηρεσίες τριών χωρών (ΗΠΑ, ΕΣΣΔ-Ρωσία και Κίνα).

Η SpaceIL ιδρύθηκε το 2011 από τρεις μηχανικούς και στη συνέχεια ενισχύθηκε από επιχειρηματίες και κρατικούς οργανισμούς του Ισραήλ, κυρίως την αεροδιαστημική βιομηχανία Israel Aerospace Industries. Στις 21 Φεβρουαρίου του 2019 εκτόξευσε το ύψους ενάμισι μέτρου σκάφος Beresheet («Γένεσις») από τις ΗΠΑ, πάνω σε ένα πύραυλο Falcon 9 της αμερικανικής διαστημικής εταιρείας Space X. Το συνολικό κόστος της αποστολής -μαζί με την εκτόξευση- έφθασε περίπου τα 100 εκατομμύρια δολάρια.

«Η αποστολή της SpaceIL ουσιαστικά αντιπροσωπεύει τον εκδημοκρατισμό της εξερεύνησης του διαστήματος. Είμαστε αισιόδοξοι ότι θα δούμε να πέφτει το πρώτο ντόμινο, πυροδοτώντας έτσι μια αλυσίδα όλο και πιο φθηνών και επαναλαμβανόμενων εμπορικών αποστολών στη Σελήνη και πέρα από αυτή», δήλωσε ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος του Ιδρύματος X Prize, Πίτερ Διαμαντής.

Πηγή: Καθημερινή

Διαφήμιση