Αρχική Προστασία - Αναπλάσεις ΑΡΧΕΛΩΝ: Αυξημένος ο αριθμός των τραυματισμένων θαλάσσιων χελωνών

ΑΡΧΕΛΩΝ: Αυξημένος ο αριθμός των τραυματισμένων θαλάσσιων χελωνών

0
animal 1868046 960 720

SOS εκπέμπει για τις χελώνες ο Σύλλογος για την προστασία της θαλάσσιας χελώνας ΑΡΧΕΛΩΝ καθώς αυξάνει ο αριθμός των σκόπιμα τραυματισμένων ατόμων με ανήκεστες βλάβες που μεταφέρονται στο κέντρο διάσωσης στην Γλυφάδα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΑΡΧΕΛΩΝ, περισσότερες από τις μισές χελώνες (57%) που έφτασαν στο Κέντρο το 2018 είχαν τραύματα που προέρχονται από σκόπιμες ενέργειες, ενώ τα περιστατικά τραυματισμού από αλιευτικά εργαλεία ανήλθαν σε ποσοστό 22%.

Το ποσοστό σκόπιμων τραυματισμών στο σύνολο των αφίξεων στο Κέντρο Διάσωσης για το 2018 ήταν υψηλότερο από άλλες χρονιές. Τα στοιχεία αυτά αποτελούν ενδείξεις, αλλά δεν αρκούν για να δώσουν μία ρεαλιστική εκτίμηση για το τι πραγματικά συμβαίνει στις χελώνες στη θάλασσα.

Project ARCHELON 20181025 oceansandflow2 low (1)

Κάθε χρόνο φθάνουν περίπου 75 τραυματισμένες ή άρρωστες θαλάσσιες χελώνες από όλη την Ελλάδα στη Γλυφάδα Αττικής, όπου λειτουργεί από το 1994 το Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ με την υποστήριξη του Δήμου Γλυφάδας.

Για  κάθε περιστατικό  τραυματισμένης χελώνας ενημερώνεται το Λιμενικό και γίνεται επικοινωνία με τον ΑΡΧΕΛΩΝ, οπότε δίνονται οι κατάλληλες οδηγίες για άμεση βοήθεια και την οργάνωση μεταφοράς της στο Κέντρο Διάσωσης.

Είναι ενθαρρυντική η ανταπόκριση ευαισθητοποιημένων πολιτών και των αρχών στη διάσωση πολλών χελωνών από όλη την Ελλάδα με τη συνεργασία όλων των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς.

RC Feb 2018 Camille Bonaventure low

Στις εγκαταστάσεις του Κέντρου Διάσωσης γίνεται περίθαλψη θαλάσσιων χελωνών και περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση του κοινού και των μαθητών. Μόλις αποθεραπευτεί μία χελώνα, οργανώνεται η επιστροφή της στη θάλασσα. Τις λειτουργίες του Κέντρου Διάσωσης στηρίζουν, πέραν του ειδικευμένου προσωπικού,  εθελοντές από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο.

Το 2018, στο Κέντρο Διάσωσης έφθασαν 67 τραυματισμένες ή άρρωστες χελώνες, και 30 χελώνες επέστρεψαν αποθεραπευμένες στη θάλασσα.

Όμως ο αριθμός των ζώων που επέστρεψαν στη θάλασσα ήταν μικρότερος από προηγούμενες χρονιές. Αυτό οφείλεται στον αυξημένο αριθμό περιστατικών με τραύματα στο κεφάλι, που είχαν προκληθεί από εσκεμμένη ανθρώπινη ενέργεια.

Αυτού του είδους τα τραύματα αποτελούν τις δυσκολότερες περιπτώσεις, διότι επηρεάζονται οι βασικότερες λειτουργίες των ζώων, όπως για παράδειγμα η ικανότητά τους να τραφούν από μόνα τους ή/και να καταδυθούν, και για τα περιστατικά αυτά απαιτείται περισσότερος χρόνος περίθαλψης.

Project ARCHELON 20181025 oceansandflow low (1)

Ευτυχώς, η περσινή χρονιά έφερε σημαντικές βελτιώσεις στις υποδομές του Κέντρου. Αντικαταστάθηκε ο μηχανολογικός εξοπλισμός των αντλιών νερού για τις δεξαμενές, έγινε προμήθεια και σύνδεση συμπληρωματικών δεξαμενών, κατασκευάστηκε η κεντρική ξύλινη πλατφόρμα στις εξωτερικές δεξαμενές. Το σημαντικότερο όμως είναι ότι διαμορφώθηκε ένα σύγχρονο χειρουργείο με σύγχρονο εξοπλισμό, σε ένα νέο κοντέινερ, απαραίτητο για την αντιμετώπιση των περιστατικών που φθάνουν στο Κέντρο Διάσωσης. Πολύτιμες ήταν οι συμβουλές που παρείχε  για την οργάνωσή του η Δρ. Αναστασία Κομνηνού, Αν. Καθηγήτρια (Χειρουργική των Ζώων- Κτηνιατρική κατοικίδιων Εξωτικών και Άγριων Ζώων), Τμήμα Κτηνιατρικής της Σχολής Επιστημών Υγείας Α.Π.Θ. (Διαπίστευση EAEVE).

Το Κέντρο Διάσωσης είναι ανοικτό για το κοινό κάθε Σάββατο και Κυριακή 11.00-17.00 και τις καθημερινές 13.00-17.00. Επισκέψεις σχολείων για το πρόγραμμα περιβαλλοντικής αγωγής διοργανώνονται τις καθημερινές μετά από ραντεβού στο τηλέφωνο 210-5231342.  Σε περίπτωση τραυματισμένης ή νεκρής χελώνας επικοινωνείτε στα εξής τηλέφωνα: Τηλ./Fax: 210 8944 444, 6941 511 511. Περισσότερες πληροφορίες για τον ΑΡΧΕΛΩΝ θα βρείτε στην ιστοσελίδα του www.archelon.gr

Διαφήμιση

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here