Αρχική Ενέργεια Απαράδεκτη η μείωση της έκπτωσης στους συνεπείς καταναλωτές από τη ΔΕΗ

Απαράδεκτη η μείωση της έκπτωσης στους συνεπείς καταναλωτές από τη ΔΕΗ

0
ΔΕΗ
Διαφήμιση

Σε απαράδεκτη μείωση της έκπτωσης του 15% προς τους συνεπείς πελάτες της αλλά και της έκπτωσης προπληρωμής από 1ης Απριλίου προχωράει η ΔΕΗ.

Η σχετική απόφαση που περιορίζει την έκπτωση του 15% στο 10% και της προπληρωμής από το 6% στο 4% ελήφθη στη χθεσινή συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου και έρχεται ως  αποτέλεσμα της εξαιρετικά δυσχερούς οικονομικής κατάστασης της εταιρείας και των προβλημάτων ρευστότητας που αντιμετωπίζει.

Όπως λέγεται αρμοδίως, η  μείωση της έκπτωσης συνέπειας ήταν το ύστατο μέτρο για την ενίσχυση των εσόδων της εταιρείας, που εξέταζε εδώ και μήνες η διοίκηση της ΔΕΗ προτάσσοντας αρχικά αιτήματα για καθιέρωση ρήτρας CO2 ή ρήτρας οριακής τιμής συστήματος, προκειμένου να περιορίσει τις πιέσεις από τη ραγδαία αύξηση του κόστους στη χονδρική αγορά ρεύματος.

Φαίνεται ότι η άρνηση του εποπτεύοντος υπουργού Ενέργειας Γιώργου Σταθάκη σε οποιοδήποτε αίτημα που κατέληγε σε αύξηση τιμολογίων υποχρέωσε τελικά τη διοίκηση της ΔΕΗ να πάρει πίσω μέρος των εκπτώσεων που καθιέρωσε από τον Ιούλιο του 2016, καθώς η ρευστότητα της επιχείρησης λέγεται ότι έχει πιάσει κόκκινο.

Η χρήση 2018

Η απόφαση για μείωση των εκπτώσεων λίγες μόλις ημέρες πριν από την ανακοίνωση αποτελεσμάτων για τη χρήση του 2018 αντανακλά σε πολύ μεγάλο βαθμό και τη δυσμενή εξέλιξη των βασικών οικονομικών μεγεθών της σε σχέση τόσο με το προηγούμενο έτος όσο και με το εννεάμηνο του 2018 όπου η ΔΕΗ κατέγραψε ζημίες ύψους 299,5 εκατ. ευρώ αυξημένες κατά 12,8%.

Σε αυτό το συμπέρασμα συντείνουν οι παράγοντες περαιτέρω μείωσης των μεριδίων της στη λιανική αγορά το τελευταίο τρίμηνο του έτους και η συνεχιζόμενη αύξηση του κόστους παραγωγής λόγω CO2 το ίδιο διάστημα. Η απόφαση περιορισμού των εκπτώσεων αντανακλά επίσης και τα προβλήματα εισπραξιμότητας των ανεξόφλητων οφειλών ύψους άνω των 2,5 δισ. ευρώ.

Όπως ο ίδιος ο πρόεδρος της ΔΕΗ Μανόλης Παναγιωτάκης είχε δηλώσει στην ετήσια γενική συνέλευση μετόχων της εταιρείας τον Ιούνιο του 2018 «η πορεία της εισπραξιμότητας είναι εκείνη που τελικά θα καθορίσει το αν τελικά θα διατηρηθεί η έκπτωση του 15%».

Το πρόβλημα εισπραξιμότητας σε συνδυασμό με τη ζημία ύψους 2 εκατ. ευρώ ημερησίως, σύμφωνα με τους υπολογισμούς στελεχών της ΔΕΗ, από το αυξημένο κόστος στη χονδρική αγορά που δεν μπορεί να μετακυλίσει μέσω των τιμολογίων στη λιανική, έχει διογκώσει τα προβλήματα ρευστότητας. Είναι γεγονός ότι η αποπληρωμή του ομολόγου λήξης Απριλίου ύψους 350 εκατ. ευρώ διασφαλίσθηκε με την προπληρωμή τις προηγούμενες ημέρες από το Δημόσιο της κατανάλωσης ρεύματος του 2019 αξίας 550 εκατ. ευρώ.

ΝΔ: Η ΔΕΗ τιμωρεί τους Έλληνες που πασχίζουν να πληρώσουν με δυσκολία το λογαριασμό του ρεύματος

«Ο ενορχηστρωτής  του κινήματος «δεν πληρώνω» κ. Τσίπρας και η διορισμένη από αυτόν διοίκηση της ΔΕΗ, μετά από τέσσερα χρόνια εγκληματικών πολιτικών που μετέτρεψαν τη μεγαλύτερη επιχείρηση της χώρας σε βαθιά προβληματική εταιρεία με ζημιές πάνω από 1 εκατομμύριο ευρώ την ημέρα, στέλνουν τελικά τον λογαριασμό της ανικανότητάς τους στους Έλληνες πολίτες, και μάλιστα στους συνεπείς», σχολιάζει ο Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Τρικάλων κ. Κώστας Σκρέκας, σχετικά με την ανακοίνωση της ΔΕΗ για τις αυξήσεις στους συνεπείς καταναλωτές.

Στη δήλωσή του ο κ.Σκρέκας τονίζει πως η ηγεσία της ΔΕΗ, μπροστά στον τρόμο της ολοκληρωτικής κατάρρευσης της εταιρείας από τα βαριά οικονομικά προβλήματα που έχει περιέλθει, προχωρά σε αυξήσεις 6% των λογαριασμών του ρεύματος μόνο στους συνεπείς καταναλωτές.

«Τιμωρεί, έτσι, τους Έλληνες που πασχίζουν να πληρώσουν με δυσκολία το λογαριασμό του ρεύματος, επιβραβεύοντας ταυτόχρονα τους στρατηγικούς κακοπληρωτές», σημειώνει ο Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Αυτοί που με τις καταστροφικές επιλογές τους προκάλεσαν προβλήματα βιωσιμότητας στον βασικό πυλώνα του ηλεκτρικού συστήματος της χώρας, με ανυπολόγιστες συνέπειες στην ελληνική οικονομία και κοινωνία, θα λογοδοτήσουν σύντομα», καταλήγει η ανακοίνωση του Κώστα Σκρέκα.

Γ.Σταθάκης: Η ΔΕΗ αποφασίζει για τις εκπτώσεις που κάνει στους πελάτες της στο πλαίσιο του ανταγωνισμού

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό «OPENTV» ο κ. Σταθάκης, κληθείς να σχολιάσει την απόφαση της ΔΕΗ να περιορίσει την έκπτωση συνέπειας, απάντησε: «Η ΔΕΗ αποφασίζει για τις εκπτώσεις που κάνει στους πελάτες της στο πλαίσιο του ανταγωνισμούΕίναι 100% δική της απόφασηΑυτή ρυθμίζει την εκπτωτική της πολιτική, δεν είναι θέμα της κυβέρνησης. Την κυβέρνηση την αφορά η τιμή του ρεύματος. Έχουμε πει κατ’ επανάληψη ότι δεν πρόκειται να υπάρξει αύξηση στην τιμή του ρεύματος, κι αυτό είναι κυβερνητική ευθύνη».

Παράλληλα, διαβεβαίωσε ότι δεν πρόκειται να αυξηθεί η τιμή του ρεύματος, σημειώνοντας ότι σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, η τιμή του ρεύματος στην Ελλάδα μειώθηκε και το 2017 και το 2018 εξαιτίας του ανταγωνισμού και των εμπορικών πολιτικών των εταιρειών.

Σχετικά με τις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης για τη βιωσιμότητα της ΔΕΗ, ο υπουργός τόνισε ότι η παρούσα κυβέρνηση ακύρωσε το σχέδιο της ΝΔ για πλήρη ιδιωτικοποίηση της επιχείρησης και κατάφερε η ΔΕΗ να παραμείνει βασικός παραγωγός ενέργειας στη χώρα, προσαρμοζόμενη σ΄ ένα πιο ανταγωνιστικό περιβάλλον. Όσον αφορά το ζήτημα της πώλησης των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, ο κ. Σταθάκης σημείωσε ότι δεν αποτελεί εμπόδιο για την εκταμίευση της δόσης του 1 δισ. ευρώ για την Ελλάδα, καθώς συμφωνήθηκε η επαναπροκήρυξη του διαγωνισμού με διαδικασίες fast track.

 

Διαφήμιση