Αρχική Περιβάλλον Οι ανθισμένες ροδακινιές της Βέροιας

Οι ανθισμένες ροδακινιές της Βέροιας

0
Δεσποινα Μιχαηλιδου
Φωτογραφία: Δέσποινα Μιχαηλίδου
Διαφήμιση

Ένα απέραντο ροζ χαλί, από ανθισμένες ροδακινιές, δημιουργεί ένα εντυπωσιακό θέαμα στην Βόρεια Ελλάδα, μερικά χιλιόμετρα μακριά από την πόλη της Βέροιας.

 Νεστραμιωτη Βέφα
Φωτογραφία: Βέφα Νεστραμιώτη

Από τις αρχές Μάρτη, ο εύφορος κάμπος της Ημαθίας μεταμορφώνεται σε μια απέραντη ροζ θάλασσα από τις χιλιάδες ανθισμένες ροδακινιές με τον  Τουριστικό Όμιλο Βέροιας να διοργανώνει και φέτος σειρά από δράσεις με στόχο την ανάδειξη και τη βιωματική εμπειρία του φαινομένου.

Η ροδακινιά, στις παραδόσεις της Ανατολής, θεωρείται «το Δέντρο της Ζωής του Επίγειου Παραδείσου» που παρέχει στους ανθρώπους ζωή και χαρά.

Τα άνθη της ροδακινιάς, συμβολίζουν την άνοιξη, την αναγέννηση και ως συνέπεια τη γονιμότητα, ενώ έχουν αποτελέσει πηγή έμπνευσης μεγάλων ζωγράφων, όπως ο Van Gogh.

Vincent Van Gogh Peace Tree Blosson, Van Gogh Museum
Vincent Van Gogh Peace Tree Blosson, Van Gogh Museum

«Αυτό που βρισκόταν μπροστά μας κάθε Μάρτιο ήταν ένα απέραντο ροζ χαλί, όπως το αποκαλούμε, από ανθισμένες ροδακινιές, που η αλήθεια είναι πως επειδή το έχουμε στα πόδια μας δεν το παρατηρούσαμε», εξήγησε μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ- ΜΠΕ ο Ζήσης Χ.Πατσίκας, πρόεδρος του Τουριστικού Ομίλου Βέροιας (ΤΟΒ), ενώ περιέγραψε το ξεκίνημα και την εξέλιξη της προσπάθειας των Βεροιωτών, ώστε να «προβληθεί αυτή η ομορφιά, όπως ακριβώς συμβαίνει με τις ανθισμένες κερασιές της Ιαπωνίας, αφού εκεί είδαμε τι κάνουν και το έχουν οι άνθρωποι εξελίξει από ένα αγροτικό προϊόν σε ένα τουριστικό».

Διακριση 212 Λαζαρίδου Κωνσταντίνα
Φωτογραφία: Κωνσταντίνα Λαζαρίδου

«Είναι η 3η χρονιά που προκηρύσσουμε έναν ανοιχτό φωτογραφικό διαγωνισμό με θέμα την ανθισμένη ροδακινιά, κάθε χρόνο έχουμε περισσότερες από 300 συμμετοχές, ενώ ερασιτέχνες όπως και επαγγελματίες φωτογράφοι συμμετέχουν», εξήγησε ο κ.Πατσίκας και επεσήμανε  πως η συμμετοχή είναι από κάθε σημείο της χώρας. Χαρακτηριστικά ανέφερε πως ο νικητής του 2018 προερχόταν από την Αθήνα και είχε ταξιδέψει και μείνει στη πόλη και τον κάμπο της Βέροιας ειδικά για αυτόν το σκοπό.

Βραβείο κοινού Σουμελίδης Γεώργιος
Φωτογραφία: Γεώργιος Σουμελίδης (Βραβείο Κοινού 2018)

«Με τον διαγωνισμό καλούμε τον κόσμο να έρθει και να αποθανατίσει το θέαμα με φωτογραφικές μηχανές και γιατί όχι, με τα κινητά του αφού η συμμετοχή είναι πάρα πολύ απλή», τόνισε ο κ.Πατσίκας, και κατέληξε λέγοντας πως «οι υψηλής αισθητικής εικόνες που έχουν αποτυπωθεί από το κοινό τα προηγούμενα χρόνια είναι και ένα «όχημα για το μέλλον» σε ότι αφορά παρόμοιες εκδηλώσεις που θα σχεδιαστούν με αγροτουριστικό προσανατολισμό».

Νώντας Τρομπούκης
Φωτογραφία: Νώντας Τρομπούκης

Από το «Φεστιβάλ Ροδάκινου» στον φωτογραφικό διαγωνισμό «Ανθισμένες ροδακινιές» και την «Ποδηλατάδα στις Ανθισμένες Ροδακινιές»

«Είμαστε ένας σύλλογος που από δημιουργική ανησυχία δραστηριοποιούμαστε τα τελευταία χρόνια στην πόλη της Βέροιας με κύριο στόχο την προβολή της ναυαρχίδας της τοπικής παραγωγής, των ροδάκινων» ανέφερε ο κ.Πατσίκας, που εξήγησε πως ήδη εδώ και μερικά χρόνια διοργανώνεται ένα «Φεστιβάλ Ροδάκινου» που συνδέεται από τους διοργανωτές «με τη γαστρονομία, τον πολιτισμό και άλλες δράσεις».

Παπαρέντης Δημήτρης 326
Φωτογραφία: Δημήτρης Παπαρέντης (3ο Βραβείο 2018)

Σε αυτή την προσπάθεια των μελών του συλλόγου των πολιτών της περιοχής, που λειτουργεί όπως είπε ο πρόεδρος του ΤΟΒ, πάντα και με συμμαχίες με τον δήμο, το επιμελητήριο, τους παραγωγικούς φορείς της περιοχής έχει προστεθεί  και η νέα προσπάθεια, περισσότερο καλλιτεχνική που «εκμεταλλεύεται» την σύντομη, αλλά εντυπωσιακή ανθοφορία των ροδακινιών.

Διακριση 296 Βλαχοπουλος Ντινος (1)
Φωτογραφία: Ντίνος Βλαχόπουλος

«Η ανθοφορία της ροδακινιάς σε γενικές γραμμές λαμβάνει χώρα μέσα στον μήνα Μάρτιο και διαρκεί περίπου 15 ημέρες, μέσα στις οποίες έχουμε και το απόγειο της σε συνδυασμό με την ιδιαίτερη αυτή εικόνα με την ακριβή εμφάνιση να έχει να κάνει με το πόσο όψιμη η πρώιμη είναι μια χρονιά» εξήγησε ο κ.Πατσίκας.

2ο βραβείο Πρέσια Βασιλική
Φωτογραφία: Βασιλική Πρέσια (2ο βραβείο 2018)

Ο πρόεδρος του Τουριστικού Ομίλου Βέροιας δεν παρέλειψε να προσθέσει πως πέρα από τον συγκεκριμένο ανοιχτό φωτογραφικό διαγωνισμό, ο ΤΟΒ διοργανώνει μέσα στην ίδια περίοδο και ειδικότερα την Κυριακή 17 Μαρτίου μια ποδηλατοδρομία με την ίδια θεματική, «την περίφημη “Ποδηλατάδα στις Ανθισμένες Ροδακινιές”, μια εκδήλωση που επίσης διοργανώνεται για 3η χρονιά και έχει πολιτιστικό, τουριστικό και όχι διαγωνιστικό χαρακτήρα».

1ο Βραβείο Αλέξανδρος Μαλαπέτσας
Φωτογραφία: Αλέξανδρος Μαλαπέτσας (1ο Βραβειο 2018)

«Το 2017 ήμασταν 60, το 2018 οι συμμετοχές έφτασαν τις 280, φέτος οργανωνόμαστε για να υποδεχτούμε πολύ περισσότερο κόσμο» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ.Πατσίκας για το συγκεκριμένο event, κατά τη διάρκεια του οποίου θα μπορεί κάποιος και να μάθει με τη βοήθεια γεωπόνων περισσότερα για το ελληνικό ροδάκινο, αλλά και να αθληθεί μέσα από 17 περίπου χιλιόμετρα εύκολης διαδρομής που διαπερνούν τις καλλιέργειες.

Πληροφορίες:

Ποδηλατάδα στις Ανθισμένες Ροδακινιές

Κυριακή 17 Μαρτίου 2019 – συνάντηση στο πάρκο Ελιάς – ώρα 10:30

Μια βόλτα με ποδήλατα στην καρδιά του κάμπου! Συναντιόμαστε στο πάρκο Ελιάς και απολαμβάνουμε μια πανέμορφη διαδρομή μέσα στις Ανθισμένες Ροδακινιές. Κατηφορίζουμε προς τον οικισμό της Μέσης, παίρνουμε το δρόμο για Κουλούρα, συνεχίζουμε προς το χωριό Άμμος. Στάση για νερό και κολατσιό. Επιστροφή στη Βέροια.

Η Ποδηλατάδα στις Ανθισμένες Ροδακινιές είναι μια εύκολη διαδρομή σε άσφαλτο που απευθύνεται σε όλους. Συνολική διαδρομή: 17km. Υψομετρική διαφορά: 120m.

Προσοχή παιδιά κάτω των 13 ετών ΔΕΝ μπορούν να συμμετέχουν. Παιδιά άνω των 13 ΜΟΝΟ με την παρουσία και συμμετοχή γονέα/κηδεμόνα. Απαραίτητος εξοπλισμός: Κράνος. Προαιρετικός εξοπλισμός: Γάντια, Παγούρι με νερό.

Η δήλωση συμμετοχής δεν είναι υποχρεωτική, όμως συμπληρώνοντας τη φόρμα θα βοηθήσετε πάρα πολύ, να οργανωθεί καλύτερα η βόλτα! ΦΟΡΜΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ: Veria Cycling Club / Τμήμα Τροχαίας Βέροιας

VERIA BLOSSOM 1

Αναδρομική Έκθεση Φωτογραφίας – Bazaar 

Από τις 15 έως τις 26 Μαρτίου 2019 ο Τουριστικός Όμιλος Βέροιας και η Γκαλερί Papatzikou, παρουσιάζουν έκθεση φωτογραφίας με διακρίσεις από τους διαγωνισμούς φωτογραφίας των προηγούμενων ετών.

Εγκαίνια έκθεσης: Παρασκευή 15 Μαρτίου, ώρα 20:00, «Εκτός Χάρτη» – Ελ. Βενιζέλου 43, Βέροια.

 

Διαγωνισμός Φωτογραφίας

Ο Τουριστικός Όμιλος Βέροιας σε συνεργασία με την Ένωση Καλλιτεχνών Φωτογράφων Κεντροδυτικής Μακεδονίας, διοργανώνουν για τρίτη συνεχόμενη χρονιά φωτογραφικό διαγωνισμό με θέμα τις Ανθισμένες Ροδακινιές. Φέτος, το διαγωνισμό υποστηρίζει και η FUJIFILM!

Σκοπός του φωτογραφικού διαγωνισμού είναι ο φακός του κάθε διαγωνιζόμενου να αποτυπώσει τη στιγμή που οι ανθισμένες ροδακινιές έχουν την τιμητική τους.

Στο διαγωνισμό μπορούν να λάβουν μέρος όλοι οι λάτρεις της φωτογραφίας (ερασιτέχνες και επαγγελματίες) ανεξαρτήτως ηλικίας. Τα απαραίτητα εφόδια είναι μία φωτογραφική μηχανή και πολύ φαντασία!

Αναλυτική προκήρυξη του διαγωνισμού, έπαθλα, όροι συμμετοχής κλπ. στην ηλεκτρονική διεύθυνση: www.veriapeach.gr

 

Διαφήμιση