Αρχική Ενέργεια Τουρκία: Δεκάδες γεωτρήσεις το 2019 στην Αν. Μεσόγειο

Τουρκία: Δεκάδες γεωτρήσεις το 2019 στην Αν. Μεσόγειο

0
Φυσικό αέριο - ευρωπαϊκές - πλαφόν
Διαφήμιση

Τις 130 γεωτρήσεις αναμένεται να φτάσει η Τουρκία μέσα στο 2019, δείχνοντας στην πράξη την …πρεμούρα της γείτονα να διεκδικήσει μερίδιο από τον ενεργειακό πλούτο της Ανατολικής Μεσογείου, ακόμα και αμφισβητώντας κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας ή της Κυπριακής Δημοκρατίας. Δικαιώματα που κατοχυρώνονται από το Διεθνές Δίκαιο και αναγνωρίζονται από διεθνείς ενεργειακούς κολοσσούς, που προχωρούν σε σχετικές συμφωνίες με Λευκωσία και Αθήνα για έρευνες και εκμετάλλευση.

Του Κώστα ΚΕΝΤΖΟΥ

Σε κάθε περίπτωση, πολύ σύντομα στις 20 Φεβρουαρίου αναμένεται η Αγκυρα να παραλάβει το δεύτερο γεωτρύπανο της. Πρόκειται για το «Deepsea Metro I», η αγορά του οποίου έχει ολοκληρωθεί, και το οποίο προορίζει για την Ανατολική Μεσόγειο, παρά τα όσα διέχεε αρχικά ότι θα το ανέπτυσσε στη Μαύρη Θάλασσα.

Το «Deepsea Metro I» στοίχισε 262,5 εκατ. δολάρια, προορίζεται για διερευνητικές γεωτρήσεις σε μεγάλα βάθη και θα συνδράμει το πρώτο γεωτρύπανο, το «Fatih».

Barbaros

Από τη Μαύρη Θάλασσα…

Σημειωτέον, πριν μερικές βδομάδες η εφημερίδα «Υeni Safak» ανέφερε πως το «Deepsea Metro I» θα κάνει την πρώτη του γεώτρηση στο «Μπλοκ Τούνα» στη Μαύρη Θάλασσα κοντά στα θαλάσσια σύνορα της Τουρκίας με τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία.

Το δημοσίευμα σημείωνε πως το γνωστό ερευνητικό σκάφος «Barbaros» είχε εντοπίσει πριν από χρόνια στο συγκεκριμένο σημείο αποθέματα φυσικού αερίου, επισημαίνοντας ότι σε κοντινό σημείο από το «Μπλοκ Τούνα» έχουν αναπτύξει ερευνητικές δραστηριότητες το τελευταίο διάστημα η Βουλγαρία και η Ρουμανία. Αυτή τη στιγμή στη Μαύρη Θάλασσα η Τουρκία συνεχίζει έρευνες με το ερευνητικό πλοίο της «Oruc Rheis».

φυσικό αέριο

…στην Ανατολική Μεσόγειο

Εξάλλου, μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο TRT Haber, ο υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων της Τουρκίας, Φατίχ Ντόνμέζ, ανακοίνωσε ότι η κρατική εταιρεία υδρογονανθράκων της Τουρκίας ΤΡΑΟ θα συνεχίσει κανονικά σύμφωνα με τον αρχικό προγραμματισμό της τις έρευνες για τον εντοπισμό εν δυνάμει σημαντικών κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο.

«Οπως γνωρίζετε, ξεκινήσαμε τις γεωτρήσεις σε μεγάλα βάθη τον Οκτώβριο του 2018. Αναμένουμε τα πρώτα αποτελέσματα στις αρχές του επόμενο μήνα ή στα τέλη του τρέχοντος μηνός. Βεβαίως, είναι πολύ νωρίς για να πει κανείς οτιδήποτε» σημείωνε ο αρμόδιος Τούρκος υπουργός, συμπληρώνοντας ότι ο σχεδιασμός της τουρκικής κυβέρνησης προβλέπει την διενέργεια τεσσάρων γύρων διερευνητικών γεωτρήσεων μέσα στον χρόνο που διανύουμε, δύο με το γεωτρύπανο «Fatih» και δύο με το «Deepsea Metro I».

Energean

Διπλασιάζονται

Η ΤΡΑΟ, σύμφωνα με τον Τούρκο υπουργό πραγματοποίησε το 2018 συνολικά 70 γεωτρήσεις, ένας αριθμός ο οποίος αναμένεται να αυξηθεί το 2019 για να φθάσει τις 130 γεωτρήσεις.

Ολα αυτά, βέβαια, υπό την συνεχή επίβλεψη των αρμόδιων παραγόντων σε Ελλάδα και Κύπρο, που όπως αναφέρουν στο ecozen παρακολουθούν με προσοχή και ψυχραιμία τις τουρκικές κινήσεις, κάνοντας, όπως διαβεβαιώνουν, σε κάθε βήμα, τις αναγκαίες κινήσεις υπεράσπισης και κατοχύρωσης ελληνικών και κυπριακών κυριαρχικών δικαιωμάτων, με άξονα πάντα τη διατήρηση ανοικτών διαύλων με την Αγκυρα προς αποφυγή της έντασης  και οικοδόμηση κλίματος εμπιστοσύνης.

Σε αυτό το κλίμα, άλλωστε, και σε συνέχεια της συνάντηση Τσίπρα – Ερντογάν την προηγούμενη βδομάδα στην Αγκυρα, αύριο συναντώνται στις Βρυξέλλες, στο περιθώριο της Συνόδου των υπουργών Αμυνας του ΝΑΤΟ ο Ελληνας υπουργός Ευ. Αποστολάκης με τον Τούρκο ομόλογό του Χ. Ακάρ.

Αποστολάκης

Υπάρχει και ο δρόμος της συνεργασίας

Το πως προσέρχεται η ελληνική πλευρά στη συνάντηση, το περιέγραφε ο ίδιος ο Ευ. Αποστολάκης όταν, πρόσφατα, έλεγε χαρακτηριστικά για τις σχέσεις με τη γείτονα:

«Στέλνω μήνυμα αμοιβαιότητας στην άλλη πλευρά του Αιγαίου. Υπάρχει ο δρόμος της σύγκρουσης, υπάρχει ο δρόμος της συνεργασίας. Εμείς είμαστε σταθερά προσανατολισμένοι στις αξίες της ειρηνικής συνύπαρξης και συνεργασίας. Υπενθυμίζω στους γείτονες ότι όποτε κυριάρχησαν οι εθνικισμοί οι λαοί δυστύχησαν, ενώ όποτε υπήρξε συνεργασία, ειρήνη οι λαοί είχαν ευημερία και πρόκοψαν. Η μόνη κόκκινη γραμμή μας στις σχέσεις μας με την Τουρκία είναι ο σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου», κατέληγε.

Διαφήμιση