Αρχική Επιλεγμένα Τεράστια μέλισσα στο μέγεθος ενός αντίχειρα

Τεράστια μέλισσα στο μέγεθος ενός αντίχειρα

0
bee 1726659 960 720

Η γιγαντιαία μέλισσα , που είναι όσο ο αντίχειρας ενός ενήλικα,  βρέθηκε σε ένα νησί της Ινδονησίας. Η ύπαρξη του συγκεκριμένου τεράστιου εντόμου φαίνεται να έχει ανακαλυφθεί χρόνια πριν. Ωστόσο μέχρι σήμερα, δεν είχε εντοπιστεί από τους ειδικούς.

Μετά από ημέρες αναζήτησης, εμπειρογνώμονες της άγριας πανίδας βρήκαν ένα μόνο ζωντανό θηλυκό, το οποίο φωτογραφήθηκαν και κινηματογραφήθηκαν.

Γνωστή ως γιγαντιαία μέλισσα του Wallace, το έντομο ονομάζεται από τον Βρετανό φυσιοδίφης και εξερευνητή Alfred Russel Wallace, ο οποίος το περιέγραψε το 1858.

Οι επιστήμονες βρήκαν διάφορα δείγματα το 1981 σε τρία νησιά της Ινδονησίας. Μέχρι σήμερα κανένας δεν κατάφερε να την δει ζωντανή, αν και υπήρχε μια έκθεση πέρυσι για δύο δείγματα μελισσών που προσφέρονται προς πώληση στο διαδίκτυο.

Τον Ιανουάριο, μια ομάδα ακολούθησε τα βήματα του Wallace σε ένα ταξίδι μέσω της Ινδονησίας σε μια προσπάθεια να βρει και να φωτογραφίσει τη μέλισσα.

Η γιγαντιαία μέλισσα του Wallace (Megachile pluto) έχει εκτιμώμενο άνοιγμα φτερών μήκους δυόμισι ιντσών (6 εκατοστά) και είναι η μεγαλύτερη μέλισσα στον κόσμο.

Το θηλυκό κάνει φωλιά σε τερμίτες, χρησιμοποιώντας τη μεγάλη γνάθο της για να συλλέξει κολλώδη ρητίνη από τα δέντρα, για να ευθυγραμμίσει τη φωλιά και να την προστατεύσει από τους εισβολείς. Ο Wallace, ο οποίος συν-ανέπτυξε τη θεωρία της εξέλιξης με τον Δαρβίνο, περιέγραψε τη μέλισσα ως “ένα μεγάλο μαύρο έντομο τύπου σφήκα με τεράστια σαγόνια σαν σκαθάρι”.

Η ανακάλυψη, στα ινδονησιακά νησιά που είναι γνωστά ως Βόρειες Μολούκες, εγείρει ελπίδες ότι τα δάση της περιοχής εξακολουθούν να φιλοξενούν ένα από τα σπανιότερα και πιο περιζήτητα έντομα στον κόσμο.

Το μέλος του ταξιδιού και ο εμπειρογνώμονας μέλισσας Eli Wyman, ένας εντομολόγος στο Πανεπιστήμιο του Πρίνστον, δήλωσε ότι ελπίζει ότι η νέα ανακάλυψη θα πυροδοτήσει έρευνα για μια βαθύτερη κατανόηση του ιστορικού ζωής της μέλισσας και να κινητοποιήσει τις μελλοντικές προσπάθειες για την προστασία της από την εξαφάνιση.

Η γιγαντιαία μέλισσα του Wallace είναι σήμερα χαρακτηρισμένη ως ευάλωτη στην εξαφάνιση, σύμφωνα με τη Διεθνή Ένωση για τη Διατήρηση της Φύσης.

Ωστόσο, το διεθνές εμπόριο αυτού του είδους δεν περιορίζεται επί του παρόντος από τη Σύμβαση για το Διεθνές Εμπόριο Απειλούμενων Ειδών. Επί του παρόντος δεν υπάρχουν νομικές προστασίες γύρω από το εμπόριο.

Η οργάνωση Παγκόσμιας Διατήρησης της Άγριας Ζωής (Global Wildlife Conservation – GWC), η οποία έχει ξεκινήσει παγκόσμιο κυνήγι για “χαμένα είδη”, υποστήριξε το ταξίδι για να βρει τη μέλισσα.

Πηγή: bbc.com

Διαφήμιση

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here