Αρχική Τεχνολογία Τα drones στην υπηρεσία του περιβάλλοντος

Τα drones στην υπηρεσία του περιβάλλοντος

0
drones
Διαφήμιση

Εδώ και καιρό, η τεχνολογία των drones χρησιμοποιείται ευρέως από τους επιστήμονες και τους ερευνητές για την προστασία και διατήρηση του περιβάλλοντος κι όχι μόνο.

Το μικρό τους μέγεθος και βάρος, σε συνάρτηση με τη δυνατότητα αποτελεσματικής και γρήγορης εναέριας απεικόνισης, καθώς και το χαμηλό κόστος με το οποίο κατορθώνουν τα παραπάνω, αποτελούν τα πλεονεκτήματα χρήσης των drones όσον αφορά στις τεχνικές εξερεύνησης και προστασίας του περιβάλλοντος, ενώ παράλληλα απαντούν και στο ερώτημα «γιατί επιστρατεύονται όλο και συχνότερα από τους επιστήμονες;».

drones 3

Ενδεικτικά, τα drones χρησιμοποιούνται για την καταμέτρηση των ζώων, όπως και για την ιχνηλασία μέσω της τριγωνομέτρησης – που αποτελεί μέθοδο καταμέτρησης ζώων. Η ταυτοποίηση διαφόρων ειδών φυτών, η χαρτογράφηση δασικών εκτάσεων, η προστασία της πανίδας, αλλά και ο έλεγχος της ρύπανσης της ατμόσφαιρας και των υδάτων εντάσσονται επίσης στους τομείς χρήσης των drones.

Επεξηγηματικά, τα drones μπορούν να εξοπλιστούν με κάμερες, radars και υπέρυθρους θερμικούς αναλυτές δεδομένων, χάρη στο μικρό τους μέγεθος και βάρος. Η παραπάνω δυνατότητα εξοπλισμού σχετίζεται με τη γεωργία, καθώς τα drones μπορούν να παρακολουθούν τα χωράφια και τα ζώα των αγροτών, όπως και την προσβολή τους από παράσιτα, αλλά και να σχεδιάζουν ψηφιακούς χάρτες των καλλιεργήσιμων εκτάσεων.

Επιπλέον, η χρήση παρασιτοκτόνων σε δύσβατες αγροτικές περιοχές -όπως σε λοφώδεις αμπελώνες- θα καταστεί εφικτή μέσω των drones. Συνεπώς, η ανάπτυξη αυτής της τεχνολογίας αποσκοπεί στον έλεγχο της χρήσης παρασιτοκτόνων και, κατ’ επέκταση, στη μείωση της ποσότητας χημικών ουσιών στις καλλιέργειες.

drones 2
Ο εξοπλισμός των drones με κάμερες θα συμβάλει, ακόμη, στην προστασία της πανίδας, διότι θα είναι εφικτή η διατήρηση ενός αρχείου βίντεο των ειδών υπό εξαφάνιση, ώστε να προστατεύονται από τους λαθροκυνηγούς.

Η ευκινησία και το μικρό μέγεθος των συστημάτων μη επανδρωμένων αεροσκαφών τα καθιστά ιδανικά για την παρακολούθηση ειδών υπό εξαφάνιση, αλλά και για τον εντοπισμό αυτών όταν αποδημούν. Τα πλάνα, δε, που απαθανατίζονται από drones μπορούν να χρησιμεύσουν ως εργαλείο για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών σχετικά με την προστασία του περιβάλλοντος.

Ένας άλλος τομέας στον οποίο τα drones κερδίζουν έδαφος καθημερινά είναι η πυροπροστασία, διότι ο σχεδιασμός τους ευνοεί την πρόληψη των πυρκαγιών στα δάση. Συγκεκριμένα, τα drones έχουν τη δυνατότητα, αφ’ ενός, να αποτρέψουν την έξαρση των πυρκαγιών σε μεγάλες εκτάσεις και, αφ’ ετέρου, να διευκολύνουν την τέλεση ελεγχόμενων καύσεων.

Επιπροσθέτως η ικανότητα των drones να συλλέγουν δείγματα νερού, και να εντοπίζουν διαρροές πετρελαίου στα πλαίσια ερευνών για τη ρύπανση των υδάτινων πόρων, αποτελεί ένα ακόμη μέσο βοήθειας στην προστασία του περιβάλλοντος. Προς το παρών υπάρχουν κάποια drones που διεξάγουν μια βασική ανάλυση των δειγμάτων νερού που συλλέγουν, με αποτέλεσμα να περιορίζεται ο φόρτος εργασίας των ερευνητών, καθώς και τα ταξίδια που θα όφειλαν να κάνουν στις σχετικές υδάτινες εκτάσεις, ώστε να συγκεντρώσουν και να αναλύσουν τα εκάστοτε δείγματα νερού.

drones 1

Αντίστοιχα, σχετικά με την καταπολέμηση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, τα drones μπορούν να ταυτοποιήσουν και να ελέγξουν τις διαρροές μεθανίου στη βιομηχανία πετρελαίου και βενζίνης. Με άλλα λόγια, οι υπηρεσίες ελέγχου των βιομηχανιών μεταχειρίζονται τα drones ως ελεγκτές του ατμοσφαιρικού αέρα, ώστε να διαπιστώσουν εάν τηρούνται οι διεθνείς και εθνικές νομοθεσίες για την ποιότητά του.

Πηγή: idrones

Διαφήμιση