Αρχική Επιλεγμένα Στόχος της ΕΕ η μείωση της πλαστικής ρύπανσης κατά 400.000 τόνους

Στόχος της ΕΕ η μείωση της πλαστικής ρύπανσης κατά 400.000 τόνους

0
rupansi
Διαφήμιση

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θέλει να μειωθεί η πλαστική ρύπανση κατά περίπου 400.000 τόνους τα επόμενα 20 χρόνια. Στο πλαίσιο αυτό, επιδιώκει μια ευρεία απαγόρευση των μικροπλαστικών που προστίθενται στα προϊόντα κατά την παραγωγική διαδικασία.

Το νομοσχέδιο που προτάθηκε από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Χημικών Προϊόντων προβλέπει την απαγόρευση των μικροπλαστικών ινών και θραυσμάτων που προστίθενται στα προϊόντα όπου δεν είναι απαραίτητα, αλλά έχουν επιλεγεί για ευκολία ή κέρδος. Αυτό επηρεάζει προϊόντα όπως καλλυντικά, απορρυπαντικά, χρώματα, βερνίκια, επιχρίσματα, καθώς και λιπάσματα και πολλά άλλα προϊόντα στον τομέα της μεταποίησης και των κατασκευών.

Ο οργανισμός αναφέρει ότι η προτεινόμενη απαγόρευση καλύπτει το 90% των μικροπλαστικών που προστίθενται σήμερα στα προϊόντα και θα αφαιρέσει 36.000 τόνους τέτοιων υλικών από το περιβάλλον ετησίως. Το νομοσχέδιο κάνει λόγο για σταδιακή εφαρμογή από το 2020.

«Τα μικροπλαστικά αποτελούν μια αυξανόμενη ανησυχία για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Τα βήματα που προτείνει ο οργανισμός είναι απαραίτητα για να βοηθήσουν ώστε οι σημερινές και οι μελλοντικές γενιές να απολαύσουν το ανθρώπινο δικαίωμα τους, δηλαδή ένα καθαρό, υγιές και βιώσιμο περιβάλλον», δήλωσε ο Μπασκούτ Τουντσάκ, ειδικός εισηγητής του ΟΗΕ για επικίνδυνες ουσίες και απόβλητα.

Κάθε χρόνο, η Ευρώπη απελευθερώνει στο περιβάλλον ένα όγκο μικροπλαστικών που ισοδυναμεί με δέκα δισεκατομμύρια πλαστικά μπουκάλια.

Πηγή: Ναυτεμπορική

Διαφήμιση

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here