Αρχική Επιστήμη Στην κρίση των γιατρών η συνταγογράφηση της φαρμακευτικής κάνναβης

Στην κρίση των γιατρών η συνταγογράφηση της φαρμακευτικής κάνναβης

0
seedling 1062908 960 720
Διαφήμιση

Την επίσημη καθιέρωση της ιατρικής κάνναβης ζήτησαν τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή με κυριότερο σκοπό την ανάληψη περισσότερων πρωτοβουλιών για την προώθηση επιστημονικών προγραμμάτων σε σχέση με την φαρμακευτική χρήση της.

Μάλιστα τα μέλη του Κοινοβουλίου πρότειναν στα κράτη μέλη να επιτρέψουν την συνταγογράφηση φαρμάκων με βάση την κάνναβη, στην επαγγελματική επιλογή του γιατρού.

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, από τη στιγμή που είναι αποτελεσματικά, αυτά τα φάρμακα θα πρέπει να καλύπτονται από τα συστήματα ασφάλειας υγείας με τον ίδιο τρόπο που καλύπτονται και τα υπόλοιπα φάρμακα, αναφέρουν.

Σύμφωνα με την ολομέλεια, η νομοθετική ρύθμιση για τα φάρμακα με βάση την κάνναβη θα μεταφραστεί σε πρόσθετα έσοδα για τις δημόσιες αρχές, θα περιορίσει τη μαύρη αγορά και θα διασφαλίσει την ποιότητα και τη δημιουργία επώνυμων ετικετών. Θα περιορίσει επίσης την πρόσβαση των ανηλίκων στη συγκεκριμένη ουσία.

Τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου  αναφέρουν ότι υπάρχουν στοιχεία πως η κάνναβη ή τα κανναβινοειδή μπορούν να βοηθήσουν στην αύξηση της όρεξης και στη μείωση της απώλειας βάρους που συνδέεται με τον ιό HIV/AIDS.

Η φαρμακευτική κάνναβη μπορεί επίσης να βοηθήσει στην ανακούφιση των συμπτωμάτων ψυχικών διαταραχών, όπως η ψύχωση και το σύνδρομο Tourette και να περιορίσει τα συμπτώματα της επιληψίας όπως επίσης και του Αλτσχάιμερ, της αρθρίτιδας, του άσθματος, του καρκίνου, της νόσου του Crohn και του γλαυκώματος. Βοηθούν επίσης στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης της παχυσαρκίας και του διαβήτη ενώ διευκολύνουν και την αντιμετώπιση του πόνου που σχετίζεται με τον έμμηνο κύκλο. Ενώ ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει προτείνει επισήμως η ένωση κανναβιδιόλη (CBD) να μην ταξινομείται ως ελεγχόμενη ουσία, η νομοθεσία στο ζήτημα της φαρμακευτικής κάνναβης διαφέρει ευρέως μεταξύ των κρατών μελών.

Το ψήφισμα προτρέπει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα κράτη μέλη να αντιμετωπίσουν νομοθετικά, οικονομικά και πολιτισμικά εμπόδια, τα οποία επιβαρύνουν την επιστημονική έρευνα στον συγκεκριμένο τομέα, καθώς επίσης και να τη χρηματοδοτήσουν κατάλληλα.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα κράτη μέλη θα πρέπει να παρέχουν καλύτερη πληροφόρηση στους επαγγελματίες του ιατρικού κλάδου σχετικά με τη φαρμακευτική χρήση της κάνναβης.

 

Πηγη: naftemporiki.gr

Σχετικά άρθρα:

 

Διαφήμιση

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here