Αρχική Περιβάλλον Οι περιπλανώμενες χελώνες καρέτα-καρέτα

Οι περιπλανώμενες χελώνες καρέτα-καρέτα

0
Papafitsoros (3)
Διαφήμιση

Ένα ιδιαίτερο πρόγραμμα τέθηκε σε λειτουργία το περασμένο καλοκαίρι στον Κυπαρισσιακό κόλπο. Η Ομάδα του ΑΡΧΕΛΩΝ με τον AlanRees τοποθέτησε δορυφορικούς πομπούς σε εννέα θηλυκές χελώνες Καρέτα.

Picture1

Το συγκεκριμένο εγχείρημα δίνει την δυνατότητα να παρακολουθείται η κίνηση των χελωνών ανά τον κόσμο, γνωστοποιώντας τις τοποθεσίες που επιλέγουν να κινούνται πριν ή και μετά την περίοδο της ωοτοκίας  τους. Με βάση αυτές τα σήματα, φαίνεται ότι μία από τις  4 χελώνες, η «Πολύμνια», μετανάστευσε 1000 χλμ μέχρι την παράκτια ζώνη της Λιβύης και παραμένει εκεί. Η δεύτερη, η «Βέρα» μπήκε στην Αδριατική και έφτασε στα τρία τέταρτα της απόστασης μέχρι το βόρειο άκρο της, αρχικά παραμένοντας κοντά στην ακτή της Ιταλίας και μετά κινήθηκε μεσοπέλαγα και πιο κοντά στην Κροατία.

Picture4

Οι τελευταίες δύο χελώνες , η «Θάλεια» και η «Θέτις» έφτασαν στην υφαλοκρηπίδα της Τυνησίας και παρέμειναν περιπλανώμενες  ακολουθώντας αξιοσημείωτα όμοιες πορείες.  Στην αρχή έμειναν μεσοπέλαγα μεταξύ Σικελίας και Τυνησίας στην ανατολική Μεσόγειο, και μετά κινήθηκαν βορειοδυτικά περνώντας στη δυτική λεκάνη της Μεσογείου, όπου παρέμειναν βόρεια της Τυνησίας. Πρόσφατα, με την πτώση της θερμοκρασίας στη θάλασσα, επέστρεψαν στην ανατολική Μεσόγειο  και βρίσκονται λίγες δεκάδες χιλιόμετρα από τα νησιά  Lampedusa και Linosa της Ιταλίας.

Με μόνη εξαίρεση μία εκ των εννέα χελωνών η οποία πιάστηκε κατά τύχη σε δίχτυα ψαρέματος, ανατολικά των νησιών  Kerkennah  στην Τυνησία και έχασε τη ζωή της, ο ΑΡΧΕΛΩΝ δεν είναι σε θέση να γνωρίζει που βρίσκονται οι χελώνες μετά από την εξαφάνιση του στίγματος του πομπού. Ευτυχώς, ο ψαράς ήρθε σε επαφή με τον κατασκευαστή του πομπού στις ΗΠΑ, που επικοινώνησε με τον ΑΡΧΕΛΩΝ. Χάρη σε μία τοπική ομάδα της Τυνησίας μπορέσαμε να ξαναβρούμε τον πομπό και να τον πάρουμε στα χέρια μας κατά τη διάρκεια του Μεσογειακού συνεδρίου για θαλάσσιες χελώνες, στην Κροατία! Ο πομπός θα ανακυκλωθεί ώστε να τοποθετηθεί σε άλλη χελώνα  στη συνέχεια, το καλοκαίρι του 2019.

SKapota (8)

Η χελώνα καρέτα-καρέτα, αποτελεί ένα από τα είδη που απειλούνται από εξαφάνιση. Η πρώτη επιχείρηση μίας νεογέννητης χελώνας να φτάσει από την παραλία που εκκολάφτηκε το αυγό της ως την θάλασσα, θα κρίνει την επιβίωσή της. Οι χελώνες επιστρέφουν συνήθως στην ίδια παραλία που γεννήθηκαν για να αφήσουν και οι ίδιες τα αυγά τους, εκ των οποίων μόνο ένα στα χίλια χελωνάκια θα καταφέρει να επιβιώσει για να ενηλικιωθεί. Οι ελληνικές παραλίες φαίνεται να αποτελούν κυριότερη επιλογή στην προτίμηση των θαλάσσιων χελωνών.

Σε δύο μήνες οι χελώνες θα αρχίσουν τη μετανάστευσή τους πίσω στις παραλίες ωοτοκίας για αναπαραγωγή. Ίσως μία ή περισσότερες από τις 4 αυτές χελώνες να καταγραφεί ότι μεταναστεύει ξανά το 2019 και έτσι να έχουμε παρακολουθήσει έναν πλήρη κύκλο αναπαραγωγής.

Ο Σύλλογος για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας ΑΡΧΕΛΩΝ, ιδρύθηκε το 1983 και είναι μη-κερδοσκοπικό σωματείο με αντικείμενο τη μελέτη και προστασία των θαλάσσιων χελωνών και των βιοτόπων τους, τη διαχείριση των παράκτιων οικοσυστημάτων στις σημαντικότερες παραλίες ωοτοκίας της καρέτα στη χώρα μας, την περίθαλψη τραυματισμένων και άρρωστων χελωνών καθώς και την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού. Είναι Εταίρος του Μεσογειακού Προγράμματος Δράσης του Προγράμματος για το Περιβάλλον των Ηνωμένων Εθνών (UNEP/MAP), μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη Διατήρηση των Ακτών.

Επιμέλεια Κειμένου: Μ.Μάργαρη

Διαφήμιση