Αρχική Καταστροφές Ο χρόνος τελειώνει για 11 όρκας και 87 μπελούγκας (video)

Ο χρόνος τελειώνει για 11 όρκας και 87 μπελούγκας (video)

0
jail
Διαφήμιση

Έντεκα φάλαινες δολοφόνοι, (γνωστές και ως όρκας), καθώς και 87 μπελούγκας αργοπεθαίνουν σε συρμάτινες παράνομες τεχνητές φυλακές στο Srednyaya Bay της Ρωσίας.

Τέσσερις ρωσικές επιχειρήσεις που προμηθεύουν με θαλάσσια ζώα τα ενυδρεία τους αιχμαλώτισαν αυτά τα ζώα κατά τη διάρκεια αρκετών μηνών του 2018. Η φυλακή ήρθε στην επικαιρότητα τον Νοέμβριο, όταν ένα drone αποθανάτισε με αεροφωτογραφίες της εγκατάστασης, οδηγώντας τα μέσα μαζικής ενημέρωσης να την χαρακτηρίσουν «φαλαινο- φυλακή».

Οι περιφερειακές αρχές άρχισαν, ήδη έρευνα σχετικά με την παράνομη αιχμαλωσία των θαλάσσιων θηλαστικών. Ο Γενικός Εισαγγελέας της Ρωσίας προειδοποιεί ότι η πώλησή τους σε ενυδρεία σε άλλες χώρες, όπως η Κίνα, είναι παράνομη.

Παγιδευμένα σε «νόμιμες» φυλακές

«Τα ζώα φαίνεται να υποφέρουν», λέει ο Dmitry Lisitsyn, επικεφαλής της Sakhalin Environment Watch, μιας ΜΚΟ που έχει έδρα στο νησί Sakhalin, στην ακτή της Άπω Ανατολής.Οι αρχές κάλεσαν τον Lisitsyn, ερευνητές θαλάσσιων θηλαστικών και κτηνιάτρους να επισκεφθούν τη μονάδα στις 18 και 19 Ιανουαρίου για να αξιολογήσουν την υγεία των ζώων.

ο Lisitsyn λέει ότι «15 από τους belugas είναι μωρά που πιθανότατα δεν είχαν απογαλακτιστεί όταν τα αιχμαλώτισαν. Όλα τα belugas φαίνεται να βρίσκονται σε κίνδυνο», λέει και εξηγεί ότι «οι εργαζόμενοι στην εγκατάσταση σπάνε τακτικά τον πάγο, έτσι ώστε τα ζώα να μπορούν να φτάσουν στην επιφάνεια, το οποίο πρέπει να κάνουν για να αναπνεύσουν και να παραμείνουν ζωντανά. Τα μπελούγκας συνηθίζουν να ζουν σε πάγο, αλλά δεν συνηθίζουν να κρατούνται σε ένα χώρο 12 με 10 μέτρα και οι άντρες να χτυπάν με τα φτυάρια πάνω από τα κεφάλια τους. Είναι ακόμα χειρότερο για τις όρκας», τονίζει ο Lisitsyn.

«Αν και είναι συνηθισμένα για να ζουν σε κρύο νερό, συνήθως μετακινούνται νότια κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Το βίντεο δείχνει αρκετές όρκας με δερματικές βλάβες πάνω και γύρω από τα ραχιαία πτερύγια τους». Ο Lisitsyn και οι επιστήμονες της θάλασσας που εξέτασαν το πλάνο λένε ότι οι βλάβες θα μπορούσαν να είναι κρυοπαγήματα από έκθεση σε παρατεταμένο κρύο, μυκητιακή ή βακτηριακή λοίμωξη που προέρχεται από το στάσιμο νερό.

beluga

Η κτηνίατρος Tatyana Denisenko, καθηγήτρια της Ακαδημίας Κτηνιατρικής και Βιοτεχνολογίας της Μόσχας, η οποία επισκέφθηκε τη μονάδα με τον Lisitsyn, πήρε δείγματα από το δέρμα των ζώων. «Το δέρμα των περισσότερων από τις φάλαινες είναι πυκνά σπαρμένο με διάφορους μικροοργανισμούς», λέει και σημειώνει ότι «αυτό υποδηλώνει ότι τα τρόφιμα που αφήνονται μπορεί να σαπίζουν και να μολύνουν το δέρμα των όρκας».

Η Denisenko, ο Lisitsyn και άλλοι ανησυχούν ιδιαίτερα για έναν νεαρό όρκα που ονομάστηκε Kirill, ο οποίος ενεργεί πολύ ληθαργικά και είχε εκτεταμένες αλλοιώσεις του δέρματος.

Αν οι αρχές δεν επεμβαίνουν τα ζώα θα πεθάνουν 

«Η τύχη αυτών των ζώων εξαρτάται από τις αρχές. Αν αντιληφθούν ότι αυτά τα ζώα κινδυνεύουν και πρέπει άμεσα να ελευθερωθούν, ή αν για ακόμα μια φορά οι εταιρείες θα κριθούν νόμιμες και τα ζώα θα πουληθούν σε ενυδρεία. Ωστόσο τα ρωσικά ενυδρεία δεν επιτρέπεται να παίρνουν τις όρκας και είναι παράνομο να τις εξάγουν στο εξωτερικό», εξηγεί ο Dmitry Glazov, αναπληρωτής πρόεδρος της ΜΚΟ, «Ρωσικό Θαλάσσιο Συμβούλιο Θηλαστικών». «Από νομική άποψη, είναι εντελώς ασαφές τι συμβαίνει με τα ζώα», λέει ο Glazov.

«Το εάν οι ρωσικές αρχές διεξάγουν ενεργά έρευνα είναι αβέβαιο», σημειώνει η Oxana Fedorova, επικεφαλής της Save Dolphins, μιας ομάδας ευημερίας για τα κητοειδή που εδρεύει στη Μόσχα, και αναφέρει ότι η υπόθεση έχει περάσει τώρα στη δικαιοδοσία της Εφορευτικής Επιτροπής της Περιφέρειας Khabarovsk, μιας τοπικής κυβερνητικής υπηρεσίας αρμόδιας για την επιδίωξη ποινικών υποθέσεων.

Την 1η Φεβρουαρίου, τρεις ΜΚΟ, συμπεριλαμβανομένης της Watch Sakhalin, υπέβαλαν αγωγή εναντίον τριών ρωσικών κυβερνητικών φορέων, ισχυριζόμενες ότι σύμφωνα με τη ρωσική νομοθεσία υποχρεούνται να κατασχέσουν άγρια ​​ζώα παράνομης προέλευσης και να τα επιστρέφουν στο φυσικό τους περιβάλλον. «Το κράτος είναι ο νόμιμος ιδιοκτήτης των ζώων και πρέπει να καταλάβει αυτά τα ζώα και να τα αφήσει πίσω στην άγρια ​​φύση», τονίζει ο Lisitsyn.

orca

Στις 7 Φεβρουαρίου, οι ρώσοι ερευνητές ανακοίνωσαν ότι έχουν ξεκινήσει μια νέα έρευνα σχετικά με την πιθανή κακομεταχείριση των ζώων στις μονάδες. Η ανακοίνωση αναφέρει ότι οι ερευνητές «θα λάβουν άμεσα μέτρα για να τα απελευθερώσουν πίσω στη φύση».

Ο John Ford, καθηγητής της ζωολογίας και εμπειρογνώμονας των όρκας στο Πανεπιστήμιο της Βρετανικής Κολομβίας, στον Καναδά, επανεξέτασε τα βίντεο που έλαβε ο Lisitsyn και σημείωσε πως «με σωστό ιατρικό έλεγχο και προσεκτική θεραπεία θα μπορούσαν να επιστρέψουν στη φύση». Ωστόσο, σημειώνει πως «όσο περισσότερο αυτές οι φάλαινες δολοφόνοι κρατούνται σε αυτή την υποβαθμισμένη εγκατάσταση, τόσο πιο δύσκολο θα είναι να προσαρμοστούν πίσω σε μια ζωή στην άγρια ​​φύση».

Πηγή: Nationalgeographic

Επιμέλεια Κειμένου: Κατερίνα Καλτσά

*Μπελούγκα: H beluga ή άσπρη φάλαινα (Delphinapterus leucas) είναι ένα Αρκτικό /υπο-Αρκτικό είδος κητοειδών. Είναι το ένα από τα δύο μέλη της οικογένειας των Monodontidae, μαζί με τη φάλαινα μονόκερο (Narwhal)

Διαφήμιση