Αρχική Ανακύκλωση Μονάδα επεξεργασίας απορριμάτων αποκτάει η Ηλεία

Μονάδα επεξεργασίας απορριμάτων αποκτάει η Ηλεία

0
απορριμάτων
Διαφήμιση

Σε 22 μήνες αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία η μονάδα επεξεργασίας απορριμάτων μεγίστης δυναμικότητα 80.000 τόνους σκουπίδια ετησίως, καθώς εγκρίθηκε η Σύμπραξη Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα από το Ελεγκτικό Συνέδριο.

Ετσι, πλέον ανοίγει ο δρόμος για την υπογραφή μέσα στον Φεβρουάριο της ΣΔΙΤ ανάμεσα στον Δήμο Ηλιδας, που είναι και ο φορέας υλοποίησης του έργου, και την κοινοπραξία «Μεσόγειος – J&P ΑΒΑΞ – ΑΑΓΗΣ».

Η διάρκεια της σύμβασης είναι 27 έτη από την ημερομηνία έναρξης ισχύος της (τη σηματοδοτεί η παράδοση του χώρου από τον δήμο στην κοινοπραξία). Η μονάδα επεξεργασίας θα πρέπει να ξεκινήσει δοκιμαστική λειτουργία σε 22 μήνες.

Η μονάδα θα κατασκευαστεί πλησίον του ΧΥΤΥ στη θέση Τριανταφυλλιά και θα έχει μέγιστη δυναμικότητα 80.000 τόνους απορριμμάτων ετησίως (ελάχιστη εγγυημένη ποσότητα οι 45.000 τόνοι). Οι δήμοι θα πληρώνουν 64,60 ευρώ/τόνο για ποσότητες έως 60.000 τόνους και 38,78 ευρώ/τόνο για το υπόλοιπο.

Το κατασκευαστικό κόστος ανέρχεται σε 29,16 εκατ. ευρώ (χωρίς ΦΠΑ), εκ των οποίων ο Δήμος Ηλιδας (διά του κοινοτικού επιχειρησιακού προγράμματος ΥΜΕΠΕΡΑΑ) θα χρηματοδοτήσει το 60% (16,8 εκατ. ευρώ). Το υπόλοιπο θα καλυφθεί από την κοινοπραξία με ίδια και δανειακά κεφάλαια, με την έκδοση ομολογιακού δανείου. Η κοινοπραξία μπορεί να ζητήσει από τον δήμο να προκαταβάλει το 30% της συμμετοχής του.

Η μονάδα θα δέχεται σύμμεικτα αστικά απορρίμματα, τα οποία θα διαχωρίζονται μέσω μηχανικού συστήματος σε επιμέρους ρεύματα, ώστε να συλλέγονται τα ανακυκλώσιμα και να πωλούνται (τα έσοδα συνυπολογίζονται στο χρηματοοικονομικό μοντέλο της μονάδας). Θα δέχεται επίσης οργανικά ύστερα από προδιαλογή στην πηγή (με δίκτυο καφέ κάδων), τα οποία θα υπόκεινται αναερόβια βιολογική επεξεργασία για την παραγωγή κομπόστ και βιοαερίου, το οποίο θα καίγεται για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Τη μονάδα θα διαχειρίζεται εταιρεία ειδικού σκοπού, η οποία θα ονομάζεται «Διαχειριστική Απορριμμάτων Ηλείας – ΔΑΗ Α.Ε.».

Ο Σύνδεσμος Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων στον οποίο συμμετέχουν οι επτά δήμοι της Ηλείας θα καθορίζει τις ετήσιες εισφορές των δήμων. Η είσπραξη θα γίνεται μέσω των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος (στα τέλη καθαριότητας).

Να σημειωθεί ότι προ ημερών, με την απόφαση 2842/18 του Ε΄ Τμήματος, κρίθηκε νόμιμη η μελέτη περιβαλλοντικών όρων του ΧΥΤΥ Τριανταφυλλιάς, που προσεβλήθη από κατοίκους και φορείς της περιοχής.

Μεταξύ των πολλών επιχειρημάτων που τέθηκαν στην προσφυγή ήταν ότι η λειτουργία του έργου προσβάλλει τον μοναστικό βίο στην πλησίον ευρισκόμενη Μονή Φραγκοπηδήματος. Το επιχείρημα απορρίφθηκε από το ΣτΕ καθώς… δεν τέθηκε από μοναχούς της Μονής Φραγκοπηδήματος, η οποία σημειωτέον ενοικιάζει στον δήμο το μεγαλύτερο μέρος της απαραίτητης έκτασης για το έργο.

Πηγή: Καθημερινή

Διαφήμιση