Αρχική Προστασία - Αναπλάσεις Μετακίνηση με ποδήλατο ακόμα και στους … μείον 17 βαθμούς

Μετακίνηση με ποδήλατο ακόμα και στους … μείον 17 βαθμούς

0
Oulu 1
Διαφήμιση

Στην πόλη Όουλου της Φιλανδίας οι μαθητές κινούνται καθημερινά με ποδήλατα ακόμα κι όταν η θερμοκρασία είναι μείον 17 βαθμοί. Πρόκειται για κάτι συνηθισμένο, καθώς η πόλη διαθέτει όλες τις υποδομές για  «ποδηλατική» μετακίνηση!

Πιο συγκεκριμένα, περίπου 1.000 από τους 1.200 φοιτητές φτάνουν με ποδήλατο κάθε μέρα, ακόμη και το χειμώνα, 100 με 150 με τα πόδια και οι υπόλοιποι μετακινούνται με σκι, έλκηθρο ή αυτοκίνητο. Οι μαθητές του Metsokangas Comprehensive School κυμαίνονται από 7 έως 17 ετών.

Oulu 2

Ο Pekka Tahkola, ο οποίος τράβηξε την (κεντρική) φωτογραφία, διοργανώνει μαθήματα χειμερινής ποδηλασίας καθώς και εκδρομές με θέμα την έξυπνη κινητικότητα. Μέσα από τις δράσεις του θέλει να ενημερώσει και άλλα σχολεία στην περιοχή αλλά και σε άλλες χώρες για τη σημασία και το ρόλο του ποδηλάτου στην καθημερινότητα των νέων, ακόμα κι όταν οι συνθήκες δεν είναι οι ιδανικές.

«Παρόλο που μπορεί να είναι δύσκολο για πολλούς γονείς στις Η.Π.Α. παραδείγματος χάρη να φανταστούν ότι θα αφήσουν το παιδί τους να πάει στο σχολείο το χειμώνα σε περίοδο χιονοπτώσεων με ποδήλατο, η συνήθεια αυτή είναι κανόνας σε μέρη της Φινλανδίας», λέει ο Tahkola.

Oulu 3

Στο Ούλου συνήθως οι χιονοπτώσεις διαρκούν από το Νοέμβριο έως τον Απρίλιο. Ωστόσο, οι δρόμοι και τα μονοπάτια για ποδηλασία είναι τόσο καλά συντηρημένα, που οι αναβάτες δεν χρειάζονται ειδικά ελαστικά ή εργαλεία για να τα διασχίσουν.

«Έχουμε πολύ καλές υποδομές και συντήρηση, που καθιστούν την ποδηλασία γρήγορη, εύκολη και άνετη ακόμη κι όταν το χιόνι κάνει την εμφάνισή του. Οι αποστάσεις συχνά ακόμα και με αυτές τις συνθήκες διανύονται πιο γρήγορα απ ‘ότι με το αυτοκίνητο», επισημαίνει ο Tahkola.

Παράδειγμα προς μίμηση η Φιλανδία

Αρχές Φλεβάρη, ανακοινώθηκε ότι το Ελσίνκι σχεδιάζει την κατασκευή ενός τούνελ – ποδηλατόδρομου (κόστους 23 εκατομμυρίων ευρώ) κάτω από τον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό με στόχο να ενώσει τις ανατολικές με τις δυτικές περιοχές της πόλης. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ποδηλατική επένδυση που έχει γίνει στη Φινλανδία. Εκτιμάται ότι το έργο θα είναι έτοιμο το 2023.

under

Στη Φινλανδία υπάρχει ένας φορέας που ασχολείται αποκλειστικά με το ποδήλατο και την προώθησή του. Λέγεται Finnish Cycling Embassy. Και μότο του είναι: «We know how to get people to ride bikes in cold and snowy conditions, and we’re ready to help you do the same!». (Δηλαδή «ξέρουμε πώς να κάνουμε τους ανθρώπους, να μετακινούνται με ποδήλατο στο κρύο και σε συνθήκες χιονόπτωσης και είμαστε έτοιμοι να σας βοηθήσουμε να κάνετε το ίδιο!»).

Ενδιαφέροντα στοιχεία:

  • 20% των μετακινήσεων στη Φινλανδία γίνεται με ποδήλατο
  • Το Ελσίνκι έχει 1200 χιλιόμετρα ποδηλατόδρομων και η πόλη Ούλου 600 χιλιόμετρα.
  • 10% των ενηλίκων ποδηλατούν τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα κατά τη διάρκεια του χειμώνα.
  • Στις πόλεις του Ούλου και του Γιοενσούου το 50% όσων ποδηλατούν συνεχίζουν να χρησιμοποιούν το ποδήλατο και τον χειμώνα.

Όουλου

Το Όουλου (φινλανδικά: Oulu (σημαίνει πλημμύρα), είναι πόλη της Φινλανδίας και ανήκει στη διοικητική περιφέρεια της Βόρειας Οστροβοθνίας. Θεωρείται η μεγαλύτερη και πιο σημαντική πόλη της Βόρειας Φινλανδίας, και η 4η μεγαλύτερη στη χώρα.

dimarxeio Ooulou

Η πόλη είναι διάσημη για την πληθώρα καλλιτεχνικών εκδηλώσεων που διοργανώνει κάθε χρόνο, καθώς και για αξιοθέατα όπως το Μουσείο Βόρειας Οστροβοθνίας.

Το Όουλου ιδρύθηκε στις 8 Αυγούστου του 1605 από τον Κάρολο Θ’ της Σουηδίας, απέναντι από το κάστρο στο νησί του Λινανσαάρι. Οι γύρω περιοχές είχαν κατοικηθεί πολύ νωρίτερα. Το Όουλου βρίσκεται στο στόμιο του ποταμού Όουλουγιοκι, ο οποίος ήταν παλιά εμπορική οδός. Όουλου στη γλώσσα των Σάαμι σημαίνει «νερό πλημμύρας». Το Όουλου είναι η πρωτεύουσα του διοικητικού διαμερίσματος Όουλου από το 1776.

Το 1822, μια μεγάλη πυρκαγιά κατέστρεψε μεγάλο μέρος της πόλης, η οποία χτίστηκε εκ νέου με τα πολεοδομικά και αρχιτεκτονικά σχέδια του Καρλ Λούντβιχ Ένγκελ, τα οποία παραμένουν ακόμα βάση της διάταξης του κέντρου της πόλης. Ο καθεδρικός ναός της πόλης χτίστηκε επίσης με σχέδιά του, το 1832.

Το Όουλου εξελίχθηκε σε σημαντικό βιομηχανικό και εμπορικό κέντρο, και στις μέρες μας διαθέτει το δεύτερο πιο πολυσύχναστο αεροδρόμιο στη Φινλανδία (Αεροδρόμιο του Όουλου), το οποίο βρίσκεται 6 χιλιόμετρα βόρεια του κέντρου της πόλης. Η πόλη επίσης διαθέτει δικό της λιμάνι (Λιμάνι του Όουλου), και Πανεπιστήμιο (Πανεπιστήμιο του Όουλου).

limani

Πηγές: Mother Nature Network, Perierga, Τα Νέα, en.wikipedia

Διαφήμιση