Αρχική Ελληνικά Προϊόντα ΟιΝοτικά ‘19: Η έκθεση Κρητικού κρασιού που έκλεψε τις εντυπώσεις πάει Ηράκλειο

ΟιΝοτικά ‘19: Η έκθεση Κρητικού κρασιού που έκλεψε τις εντυπώσεις πάει Ηράκλειο

0
1
Διαφήμιση

Τις καλύτερες εντυπώσεις άφησε η φετινή 12η έκθεση κρητικού κρασιού ΟιΝοτικά που διοργάνωσε το Δίκτυο Οινοποιών Κρήτης – Wines of Crete το Σαββατοκύριακο 16 & 17 στο ξενοδοχείο Minoa Palace Resort στον Πλατανιά, με την συνδιοργάνωση της Περιφέρειας Κρήτης – Περιφερειακή Ενότητα Χανίων και του Δήμου Πλατανιά.

Συνολικά 1.400 επισκέπτες, αψηφώντας τον άσχημο καιρό, επισκέφθηκαν τα ΟιΝοτικά και δοκίμασαν τις νέες και παλαιές εσοδείες από 33 Οινοποιεία του νησιού.

Η ομάδα του Wines of Crete είχε ετοιμάσει  παράλληλες εκδηλώσεις που πλαισίωσαν την έκθεση, εστιάζοντας στην εκπαίδευση των επαγγελματιών και του οινόφιλου κοινού στο κρητικό κρασί.

3

Σε συνεργασία με εισηγητή τον sommelier Γιώργο Λούκα, από την Genius in Gastronomy, διοργανώθηκαν το Σάββατο 16/2, δύο μοναδικά workshops. Το πρώτο είχε ως θέμα την ανάδειξη κρασιών από κρητικές ποικιλίες μέσα σε εξειδικευμένα ποτήρια Riedel.

Οι συμμετέχοντες, γνώρισαν την σημασία να χρησιμοποιείται το σωστό ποτήρι για να αναδειχθεί μία ποικιλία και ουσιαστικά να δοκιμάσει κάποιος την καλύτερη εκδοχή της.

Στο δεύτερο worskshop συνδυάστηκαν κρητικά κρασιά & CRAND CRU σοκολάτες (VALRHONA). Η σοκολάτα αποτελεί δύσκολο συνδυασμό με το κρασί και στο σεμινάριο αναδείχθηκαν τρόποι προσέγγισης του ορθού αλλά και του λάθος ταιριάσματος.

Μετά το πέρας των δυο workshop ο sommelier Γιώργος Λούκας ανέφερε: «Ο κρητικός αμπελώνας είναι πια η περιοχή με την μεγαλύτερη πρόοδο και ανάπτυξη, με την καλύτερη προσέγγιση σε σχέση με τις τοπικές ποικιλίες με την ποιότητα των κρασιών τα τελευταία χρόνια.

7

Και οι παραδοσιακές ποικιλίες που υπήρχαν πάντα όπως το Κοτσιφάλι, το Μαντηλάρι, η Βηλάνα αλλά και όλο αυτό που έχει γίνει με το Βιδιανό και αποτελεί μία ποικιλία που πλέον ταυτοποιείται με την Κρήτη στα ποιοτικά λευκά κρασιά, είναι κάτι μοναδικό.

IMG 0144

Δεν είναι τυχαίο, οποιουδήποτε παραγωγού και αν διαλέξεις ένα Βιδιανό, θα περάσεις ωραία, θα το ευχαριστηθείς, θα νιώσεις όμορφα, θα το απολαύσεις με το φαγητό σου.  Γενικά ο κρητικός αμπελώνας έχει κάνει τα τελευταία είκοσι χρόνια την μεγαλύτερη ανάπτυξη σε σχέση με όλους τους αμπελώνες στην Ελλάδα.»

Στον χώρο της έκθεσης  ο οινοχόος Δημήτρης Νινιδάκης, ανέλαβε φέτος να γνωρίσει τα βασικά μυστικά της γευσιγνωσίας στους παρευρισκόμενους μέσα από την δράση «γευσιγνώστης σε δέκα λεπτά», που ενθουσίασε το οινόφιλο κοινό.

Το πρωί της Κυριακής 17/2 και λίγο πριν ξεκινήσει η έκθεση διεξάχθηκε σεμινάριο που απευθύνονταν σε επαγγελματίες του χώρου, με θέμα: «Οίνοι με μειωμένη ή μηδενική προσθήκη θειώδους. Enartis Zenith®: ανασκόπηση μετά τον πρώτο χρόνο εφαρμογής του στην τρυγική σταθεροποίηση», με συντονιστή την ΑΣΤΡΟΝ ΧΗΜΙΚΑ Α.Ε. & Ομιλητή την Barbara SCOTTI, Τechnical Μarketing Μanager, Enartis – Esseco SRL.

6

Μία ακόμα σημαντική παράλληλη εκδήλωση για τους καταναλωτές αλλά και επαγγελματίες στην εστίαση έγινε στα ΟιΝοτικά των Χανίων. Με την καθοδήγηση της έμπειρης οινοχόου Υρούς Κολιακουδάκη, δοκιμάστηκαν κρασιά που είχαν ελαττώματα και οι συμμετέχοντες καλέστηκαν να μάθουν να τα αναγνωρίζουν και να τα αντιμετωπίζουν.

Η ίδια δήλωσε: «Τα ΟιΝοτικά δεν πτοήθηκαν από την κακοκαιρία και συγκέντρωσαν ένα πανέμορφο κοινό οινοφίλων και επαγγελματιών που δείχνει πως η κοινότητα του κρασιού στην Κρήτη δυναμώνει χρόνο με το χρόνο! Όλη αυτή η  κοινωνία του κρασιού που έχει αναπτυχθεί γύρω και μέσω από τα Wines of Crete είναι μαγική! Προσωπικά ευχαριστώ όλους όσους πέρασαν αυτές τις 2 ώρες της Κυριακής μαζί μου και κάναμε αυτή την τόσο εποικοδομητική συζήτηση περί σφαλμάτων στο κρασί και την φιλοσοφία του wabi sabi!».

Στην διάρκεια της έκθεσης, η σχολή μαγειρικής Hotelier Education και οι σπουδαστές της ετοίμασαν και προσέφεραν νόστιμα εδέσματα που μπορούσαν να συνδυάσουν οι παρευρισκόμενοι στην έκθεση με το κρασί τους. Οι εταιρείες Cretan Bakery – Περάκης και ΑΦΟΙ ΧΙΩΤΑΚΗ ΑΕΒΕ επίσης προσέφεραν παραδοσιακές νοστιμιές στο κοινό.

2

Τέλος ο Νίκος Καραβιτάκης, πρόεδρος του Δ.Ν.Χ.Ρ. δήλωσε: «Είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι και ευχαριστούμε πολύ για την φετινή προσέλευση του οινόφιλου κοινού που κάθε χρόνο δείχνει την αγάπη του για το κρητικό κρασί. Προσπαθούμε να υπάρχει εξέλιξη στην έκθεση και να προσφέρουμε διαφορετικές εμπειρίες γύρω από το κρητικό κρασί. Φέτος εστιάσαμε στην μεγάλη σημασία που έχει η εκπαίδευση επαγγελματιών και κοινού στο κρασί, προσανατολίζοντας τις παράλληλες εκδηλώσεις σε αυτό τον σκοπό. Ευχαριστούμε πολύ όλους όσους στήριξαν την έκθεση, Περιφέρεια Κρήτης – Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, Δήμο Πλατανιά και φυσικά τους χορηγούς μας.»

Το επόμενο οινικό ραντεβού των Οινοποιών της Κρήτης, είναι τα ΟιΝοτικά στο Ηράκλειο  23-25 Φεβρουαρίου στο Διεθνές εκθεσιακό Κέντρο Κρήτης.

4

Όλες οι λεπτομέρειες στο www.winesofcrete.gr.

 

Διαφήμιση