Αρχική Έξυπνα & Οικονομικά Οικολογικά προϊόντα καθημερινής χρήσης

Οικολογικά προϊόντα καθημερινής χρήσης

0
recycle 57136 960 720
Διαφήμιση

Παρά τις τεράστιες διαστάσεις που έχει λάβει το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής σε παγκόσμιο επίπεδο, δυστυχώς η ανακύκλωση δεν αποτελεί ακόμα καθημερινή συνήθεια για πολλά νοικοκυριά, ενώ εκείνοι που είναι ενημερωμένοι και προτιμούν περισσότερο την χρήση οικολογικών ειδών είναι ακόμα πολύ λίγοι, αναλογικά με την φθορά που έχει υποστεί ο πλανήτης μας. Φτάνει μόνο να αναφέρουμε μερικά ποσοστά που αποδεικνύουν την κρισιμότητα της κατάστασης:

plastic

  • Μόνο το 27% των πλαστικών μπουκαλιών ανακυκλώνεται. Τα υπόλοιπα στέκονται σε χώρους υγειονομικής ταφής όπου μπορεί να χρειαστούν έως και 000 χρόνια για να αποσυνδεθούν.
  • Ένα εκατομμύριο θαλάσσια πτηνά και 100.000 θαλάσσια θηλαστικά πεθαίνουν ετησίως από τα πλαστικά στους ωκεανούς.
  • Σε μία μελέτη που διεξήγαγε το Αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου Ασθενειών, σχεδόν το 93% των ανθρώπων που συμμετείχε στην έρευνα βρέθηκε θετικό στην BPA( Δυνητικά επιβλαβή χημική ουσία που υπάρχει στα πλαστικά προϊόντα).

«Ανοίγοντας την περιβαλλοντική εικόνα», τα δεδομένα δεν είναι καθόλου αισιόδοξα. Μολονότι, στην καθημερινότητα μας το περιβαλλοντικό ζήτημα «δεν μας επηρεάζει», μιας και τα θαλάσσια είδη, δεν πεθαίνουν στους μεγάλους δρόμους των κεντρικών πόλεων, η κατάσταση είναι πραγματικά κρίσιμη και η λήψη δραστικότερο μέτρων κρίνεται απαραίτητη. Με την ένταξη της ανακύκλωσης στην διαχείριση των απορριμμάτων του νοικοκυριού μας και την ενημέρωση μας σχετικά με τους τρόπους που μπορούμε να κάνουμε την ζωή μας περισσότερο φιλική προς το περιβάλλον.

Η αγορά προϊόντων που κατασκευάζονται από ανακυκλώσιμα υλικά, η αποφυγή υλικών μιας χρήσης και αντικατάσταση του πλαστικού γενικότερα θα συμβάλει σημαντικά στην μείωση του κινδύνου που εμείς οι ίδιοι θέσαμε τον πλανήτη μας.

Παρακάτω υπάρχουν ορισμένα χρηστικά είδη που μπορούν να αντικαταστήσουν καθημερινά είδη του σπιτιού, προκειμένου να μειώσουμε την ρύπανση του οικοσυστήματος:

fashion 1031469 960 720

  • Ρούχα και παπούτσια από ανακυκλωμένο ύφασμα

Ανά τον κόσμο οι εταιρείες που αξιοποιούν εξ ολοκλήρου ανακυκλώσιμο ύφασμα εξαπλώνονται, όχι όμως τόσο γρήγορα, όσο οι τάσεις της μόδας. Τα ρούχα παρέχουν την ίδια άνεση και ποιότητα με τα αντίστοιχα προϊόντα από μη ανακυκλώσιμο υλικό. Οι μεγάλες εταιρείες ενδυμάτων και υποδημάτων όπως και ιστορικοί οίκοι μόδας, έχουν ανοίξει τον δρόμο προς την προώθηση της χρήσης φιλικών προς το περιβάλλον υλικών. Αυτή η κίνηση είναι σπουδαία, η πλήρης όμως αντικατάσταση των συνθετικών ή των μη ανακυκλώσιμων υφασμάτων είναι αυτό που θα δώσει νέα πνοή στο περιβάλλον, μιας οι καταστροφές δεν συμβαίνουν κατά το ήμισυ.

towels 1615475 960 720

  • Ανακυκλωμένα είδη σπιτιού

Χαρτί τουαλέτας από 100% ανακυκλωμένες ίνες χαρτιού, μπαμπού ή ζαχαροκάλαμου, που συμβάλει στην εξοικονόμηση νερού, δέντρων και στην μείωση εκπομπών άνθρακα. Τις σακούλες σκουπιδιών, τις οποίες χρησιμοποιούμε κατά εκατομμύρια, μπορούμε να αντικαταστήσουμε με κοινές πλαστικές με οικολογικές βιοδιασπώμενες σακούλες. Τα είδη που αυτή την στιγμή υπάρχουν στην αγορά και προέρχονται από ανακυκλώσιμα υλικά είναι πράγματι αναρίθμητα. Είναι δυνατόν λοιπόν να αλλάξουμε εξ ολοκλήρου τις καθημερινές μας συνήθειες, ξεκινώντας από τα πιο απλά έως τα πιο ιδιαίτερα. Οικολογικά χαλιά και οργανικές πετσέτες και μαξιλαροθήκες, στυλό από ανακυκλωμένα πλαστικά μπουκάλια, χαρτί, αντικατάσταση των πλαστικών και χάρτινων κυπέλλων καφέ με θερμό και επαναχρησιμοποιούμενα ποτήρια, αλουμινόχαρτο και οδοντόβουρτσες με ανακυκλώσιμη χειρολαβή είναι μόνο μερικά από όσα μπορούμε να αλλάξουμε στην ζωής μας για να βοηθήσουμε τον πλανήτη μας να ανασάνει.

office 1209640 960 720

  • Είδη γραφείου

Μπορεί να υπάρξει οικολογικός υπολογιστής, κι όμως μπορεί. Στις αγορές τεχνολογίας υπάρχει η δυνατότητα να προμηθευτεί κανείς υπολογιστές και tablets που έχουν κατασκευαστεί με ιδιαίτερα οικολογικό τρόπο και είναι πλήρως ανακυκλώσιμα.

make up 1209798 960 720

  • Καλλυντικά και είδη υγιεινής

Πέρα από τις δοκιμές καλλυντικών σε πειραματόζωα, μια πρακτική που πολλές εταιρείες χρησιμοποιούσαν στο παρελθόν, υπάρχουν και άλλοι λόγοι που πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στις αγορές τον διάφορων καλλυντικών, τόσο για την δική μας υγεία, καθώς υπάρχουν ακόμα προϊόντα τα οποία περιέχουν επιβλαβείς χημικές ουσίες, όσο και για το περιβάλλον καθώς τα φυσικά καλλυντικά που δεν περιέχουν parabens και άλλες συνθετικές ουσίες μπορούν να αφομοιωθούν από το περιβάλλον χωρίς να το επιβαρύνουν.

wedding rings 3611277 960 720

  • Δώρα, κοσμήματα και αξεσουάρ

Δεν χρειάζεται ένα δώρο ή ένα αξεσουάρ να είναι ακριβό και συνθετικό για να έχει αξία. Σήμερα, υπάρχει η δυνατότητα να φοράμε ρολόγια και γυαλιά από ξύλο και πλαστικό που συλλέγεται από τους ωκεανούς και ανακυκλώνεται, ενώ μπορούμε ακόμη να αγοράσουμε και κοσμήματα, όπως γαμήλιες βέρες από ανακυκλωμένα πολύτιμα μέταλλα, γεγονός που θα ανακουφίσει και το περιβάλλον αλλά και το πορτοφόλι μας.

Επιμέλεια Κειμένου: Μ. Μάργαρη

Πηγή: onyalife.com

Σχετικά κείμενα:

Διαφήμιση