Αρχική Διάστημα Το Ιαπωνικό σκάφος Hayabusa 2 εκτέλεσε την αποστολή με επιτυχία

Το Ιαπωνικό σκάφος Hayabusa 2 εκτέλεσε την αποστολή με επιτυχία

0
1072224396
Διαφήμιση

Τον αστεροειδή Ριούγκου κατάφερε να προσεγγίσει τα ξημερώματα σήμερα Παρασκεύη και ώρα 1.30 (ώρα Ελλάδος) το Ιαπωνικό σκάφος της Hayabusa 2.  Η αποστολή είχε στόχο την προσεδάφιση του σκάφους στην επιφάνεια του αστεροειδούς και να την περισυλλογή δείγματος από το σώμα.

Η αμερικανική Διαστημική Υπηρεσία(NASA) συνεχάρη την ιαπωνική για το επίτευγμα. Το σκάφος είχε φθάσει στον αστεροειδή, που βρίσκεται σε απόσταση περίπου 186 εκατομμυρίων χιλιομέτρων από τη Γη, πέρυσι τον Ιούνιο μετά από ένα ταξίδι 3,5 ετών.

Tο Hayabusa 2, που όλο αυτό τον καιρό είχε παραμείνει σε απόσταση 20 χιλιομέτρων από τον Ριούγκου, προσέγγισε τον διαμέτρου σχεδόν ενός χιλιομέτρου αστεροειδή και, όταν τον ακούμπησε, εξαπέλυσε πάνω του ένα μικρό βλήμα από ταντάλιο, βάρους πέντε γραμμαρίων, με μεγάλη ταχύτητα άνω των 1.000 χιλιομέτρων την ώρα.

Σωματίδια βάρους έως δέκα γραμμαρίων που θα διασκορπίστηκαν λόγω της πρόσκρουσης, συλλέχθηκαν από ένα όργανο του σκάφους.

Αργότερα, τον Μάρτιο ή τον Απρίλιο, η JAXA θα προχωρήσει στην επόμενη ακόμη πιο εντυπωσιακή φάση της αποστολής, προκαλώντας μια έκρηξη στον Ριούγκου, ώστε να ανοίξει ένα κρατήρα στην επιφάνειά του, όπου το σκάφος θα κατέβει για να συλλέξει περισσότερα δείγματα.

Η επιστροφή των δειγμάτων στη Γη, αν όλα πάνε καλά, θα γίνει τον Δεκέμβριο του 2020 και θα ακολουθήσει η ανάλυση τους στα επιστημονικά εργαστήρια. Οι Ιάπωνες είχαν κάνει μια ανάλογη αποστολή, αλλά μικρότερου βεληνεκούς, στον αστεροειδή Ιτοκάβα το 2005.

 

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαφήμιση