Αρχική Επιλεγμένα Οι Έλληνες έχασαν χρόνια ποιοτικής υγιούς ζωής

Οι Έλληνες έχασαν χρόνια ποιοτικής υγιούς ζωής

0
eurostat

Σύμφωνα με την Eurostat, οι Έλληνες κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης έχασαν δύο και πλέον χρόνια ποιοτικής υγιούς ζωής. Αν και η χώρα μας παραμένει πάνω από το μέσο όρο της Ευρώπης, η μείωση που καταγράφηκε την φέρνει ακριβώς στα όρια.

Η οικονομική περιπέτεια στην οποία μπήκε η χώρα δεν θα μπορούσε να αφήσει αλώβητη και την υγεία με αποτέλεσμα τα χρόνια που είχε κανείς να ζήσει χωρίς να αντιμετωπίσει σοβαρά προβλήματα να μειώνονται από το 2007 στο 2016 κατά δύο και πλέον έτη.

Το 2007 σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία οι γυναίκες είναι από την γέννησή τους 67,6 υγιή χρόνια ενώ οι άνδρες 66,0. Το 2016, τελευταίο έτος για το οποίο υπάρχουν επίσημα στοιχεία, για τις γυναίκες τα χρόνια μειώθηκαν στα 64,7 (έχασαν σχεδόν τρία) ενώ για τους άνδρες οι οποίοι αποδείχθηκαν πιο ανεκτικοί στα 63,8.

Σύμφωνα πάντα με την Eurostat, πανευρωπαϊκά τα υγιή χρόνια για τις γυναίκες το 2016 ήταν 64,2 και για τους άνδρες στα 63,5. Αντιστοιχούν στο 77% και 81% του προσδόκιμου ζωής. Οι άνδρες μπορεί να ζουν λιγότερο αλλά αυτά τα χρόνια τα απολαμβάνουν πιο ποιοτικά.

Στην κορυφή της λίστας με τους πιο υγιείς είναι η Σουηδία ενώ στην χειρότερη θέση βρίσκονται οι Λετονοί.

Σε υψηλότερη θέση από την Ελλάδα βρίσκεται η Κύπρος, με 67,5 υγιή έτη για τους άνδρες και 68,8 για τις γυναίκες. Υψηλότερα από τη χώρα μας βρίσκονται η Ιταλία και η Ισπανία, με την Πορτογαλία ωστόσο να βρίσκεται αρκετά πιο κάτω στην ευρωπαϊκή κατάταξη.

Αξίζει να σημειωθεί πως υψηλότερο προσδόκιμο υγιούς διαβίωσης έχει και η Βουλγαρία (67,5 έτη για τις γυναίκες και 64 έτη για τους άνδρες).

life

Πηγή: CNN

Διαφήμιση

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here