Αρχική Διάστημα Δείτε την εκτόξευση του Hellas Sat 4! (video-pics)

Δείτε την εκτόξευση του Hellas Sat 4! (video-pics)

0
Hellas Sat 4
Διαφήμιση

Εκτοξεύθηκε με επιτυχία ο δορυφόρος Hellas Sat 4, ο οποίος είναι τοποθετημένος μέσα στη «μύτη» του εκτοξευτήρα Ariane 5, από τον ευρωπαϊκό διαστημοδρόμιο που βρίσκεται στο Κουρού της Γαλλικής Γουιάνας.

Ο πύραυλος Ariane 5 με ύψος 51 μέτρα και βάρος κατά την εκτόξευση 800 τόνους, χρησιμοποιεί ως καύσιμα υγρό οξυγόνο και υγρό υδρογόνο. 

Hellas Sat 4

Μιλώντας στην ΕΡΤ ο κ.Σιμόπουλος στο ερώτημα γιατί πετάμε τα λεφτά μας στο διάστημα, απάντησε χαρακτηριστικά: «Μπορούμε να δώσουμε σε κάποιον ένα ωραίο γεύμα αλλά μπορούμε να του μάθουμε να ψαρεύει κι έτσι ποτέ δεν θα πεινάσει. Αυτό γίνεται με την τεχνολογία. Ένα αεροπλανοφόρο κοστίζει όσο το Cern. H τεχνολογία και η επιστήμη βοηθάει τον άνθρωπο».

Δείτε σε βίντεο τη διαδικασία της εκτόξευσης

Hellas Sat 4

Ο Hellas Sat 4 είναι κατασκευής της Lockheed Martin, έχει μάζα 6,5 τόνους και διάρκεια ζωής μεγαλύτερης των 15 ετών, διαθέτει 32 αναμεταδότες με συνολικό εύρος ζώνης μεγαλύτερο των 1.000 MHz, καλύπτει γεωγραφικές περιοχές της Ευρώπης, της Αφρικής και της Ασίας προσφέροντας τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες δορυφορικού internet, δορυφορικής τηλεοπτικής ευρυεκπομπής, δορυφορικών συνδέσεων δεδομένων και διασυνδέσεων κορμού.

Hellas Sat 4

Θα δίνει τη δυνατότητα παροχής ίντερνετ και τηλεφωνίας μέσω του οργανισμού Inmarsat στα αεροπλάνα που πετούν πάνω από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Έτσι η Hellas Sat διευρύνει σημαντικά τη δραστηριότητά της.

Πρόκειται για έναν εκσυγχρονισμένο, βελτιστοποιημένο με νέες τεχνολογικές λύσεις δορυφόρο, που βασίζεται μεν στη σειρά των δορυφόρων τύπου LM 2100 με την πετυχημένη παρουσία στην συγκεκριμένη αγορά, διαθέτει όμως «μια εκσυγχρονισμένη τεχνολογική μορφή αφού χρησιμοποιεί δομές που βασίζονται στα ηλιακά ιστία μεταξύ άλλων καινοτόμων συστημάτων.

Χάρη στα νέας τεχνολογίας συστήματα ο δορυφόρο είναι χημικός μέχρι να τοποθετηθεί σε τροχιά και μετά θα βασίζεται σε ηλεκτρική πρόωση, με αποτέλεσμα να παραμείνει μεγαλύτερο χρόνο στο διάστημα.

Κατάλληλος καιρός

Εν τω μεταξύ, χθες το βράδυ, δόθηκε το «πράσινο φως» από τους ειδικούς μετεωρολόγους στο Διαστημοδρόμιο της Ευρώπης στη Γαλλική Γουιάνα, ώστε να μεταφερθεί στην πλατφόρμα εκτόξευσης ο «Ariane 5», που θα μεταφέρει -σε τροχιά στις 39 μοίρες ανατολικά και σε γεωστατική τροχιά- τον ελληνικό δορυφόρο «Hellas Sat 4».

Οι ειδικοί μετεωρολόγοι έδωσαν την έγκριση τους και ο «Ariane 5», με βάρος 800 τόνων και ύψος 51 μέτρων, μετακινήθηκε αργά για περίπου πέντε χιλιόμετρα πάνω σε ειδικές ράγες μέχρι το λεγόμενο launch pad ELA του Διαστημοδρομίου της Ευρώπης.

Σχετικό Άρθρο:

Διαφήμιση