Αρχική Ενέργεια Δίκτυα φυσικού αερίου σε τρεις πόλεις της δυτικής Ελλάδας

Δίκτυα φυσικού αερίου σε τρεις πόλεις της δυτικής Ελλάδας

0
φυσικού αερίου
Διαφήμιση

Αποκτούν δίκτυο φυσικού αερίου σε δυο χρόνια ακόμα τρεις πόλεις της δυτικής Ελλάδας, καθώς αναμένεται φέτος να προκηρυχθεί το έργο ανάπτυξης δικτύων διανομής φυσικού αερίου σε τρεις πόλεις της Δυτικής Ελλάδας (Πάτρα, Αγρίνιο και Πύργο), με στόχο οι πρώτοι καταναλωτές στην περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας να έχουν συνδεθεί με το φυσικό αέριο εντός του 2020.

Το έργο για τις τρεις πόλεις, συνολικού προϋπολογισμού 33,2 εκατ. ευρώ, σχεδιάστηκε και οφείλει να υλοποιηθεί εντός του τρέχοντος ΕΣΠΑ, από το οποίο έχει ήδη διασφαλίσει χρηματοδότηση.

Αυτό ανέφερε η διευθύνουσα σύμβουλος και αντιπρόεδρος του ΔΣ της ΔΕΔΑ, Στεφανία Μωσσέ, στη σύσκεψη για την ανάπτυξη δικτύων διανομής φυσικού αερίου στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, που πραγματοποιήθηκε χθες στην Πάτρα, παρουσία του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργου Σταθάκη και του περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας, Απόστολου Κατσιφάρα.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, μέχρι το 2023 προβλέπεται η κατασκευή 208km δικτύου φυσικού αερίου εντός του αστικού ιστού των τριών πόλεων, καθώς και 4.000 συνδέσεις, ενώ σε βάθος δεκαετίας, δηλαδή μέχρι το 2029, προβλέπεται να γίνουν 11.500 συνδέσεις, οι περισσότερες οικιακές.

Σε ό,τι αφορά το τιμολόγιο διανομής της Δυτικής Ελλάδας, θα διαμορφωθεί περίπου στα ίδια επίπεδα με τα αντίστοιχα τιμολόγια που ισχύουν για τις άλλες περιφέρειες (Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, Κεντρική Μακεδονία, Στερεά Ελλάδα). Η ΔΕΔΑ σημειώνει ότι το οικιακό και εμπορικό τιμολόγιό της είναι το φθηνότερο στην επικράτεια, ενώ επιδοτούνται τα τέλη σύνδεσης μέχρι την οικοδομική γραμμή.

Όσον αφορά το ζήτημα των θέσεων αποθήκευσης φυσικού αερίου σε περιοχές περιμετρικά των πόλεων, η ίδια υπογράμμισε ότι η οριστικοποίησή τους θα γίνει με βάση την απαρέγκλιτη τήρηση των ισχυόντων κανονισμών και προδιαγραφών και, ως εκ τούτου, θα είναι απόλυτα ασφαλής.

Υπενθυμίζεται ότι βάση του προγράμματος ανάπτυξης δικτύων διανομής φυσικού αερίου της ΔΕΔΑ, ξεκινάει το καλοκαίρι η πρώτη φάση κατασκευών σε 18 πόλεις, με χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης το 2023. 

Επίσης αξίζει να αναφερθεί ότι ο Υπουργός στάθηκε, σε ένα ακόμα σημαντικό ενεργειακό έργο της περιοχής: Ο ΑΔΜΗΕ επεκτείνει το σύστημα 400 kV προς την Πελοπόννησο, με τη συμβασιοποίηση των έργων του λεγόμενου “Διαδρόμου Α” (ΚΥΤ Μεγαλόπολης, υφιστάμενη ΓΜ 400 kV Αχελώου – Διστόμου που περιλαμβάνει και το πρώτο υποβρύχιο καλώδιο 400 kV στην Ελλάδα, μεταξύ Ρίου και Αντιρρίου).

Το έργο, σημείωσε, θα δημιουργήσει ηλεκτρικό χώρο για πρόσθετη παραγωγή από ΑΠΕ και Ενεργειακές Κοινότητες και θα επιτρέψει τη λειτουργία στη μέγιστη παραγωγική δυναμικότητα της μονάδας ηλεκτρισμού Μεγαλόπολη V, της μεγαλύτερης των Βαλκανίων.

Το πρότζεκτ, με συνολικό προϋπολογισμού 105 εκατ. ευρώ, θα ολοκληρωθεί εντός του 2019 και θα έχει άμεσα οφέλη στην Πελοπόννησο αλλά και σε όλη τη χώρα.

Διαφήμιση