Αρχική Περιβάλλον Δεν υπάρχει άλλη λύση για τους υγροβιότοπους

Δεν υπάρχει άλλη λύση για τους υγροβιότοπους

0
υγροβιότοπους
Διαφήμιση

Δαπάνες δεκάδων εκατομμυρίων Ευρώ συζητούνται αυτές τις  ημέρες για αντιπλημμυρικά έργα. Μεγάλο μέρος από αυτά θα είναι πεταμένα λεφτά, αφού είναι ανώφελο να επιμένουμε με «σκληρά» έργα να αλλάξουμε περιοχές που η φύση μας θυμίζει ότι περιοδικά θα πλημμυρίζουν. 

Τα παραπάνω αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Οικολογική Δυτικής Ελλάδας με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων και σημειώνει πως η κλιματική αλλαγή δεν επιτρέπει να συνεχίσουμε με την παλιά νοοτροπία των σκληρών αντιπλημμυρικών.

Ειδικότερα, στην ανακοίνωσή της σημειώνει ότι σε ολόκληρη την Ευρώπη κερδίζουν έδαφος νέες ιδέες που αξιοποιούν, δεν αντιμάχονται τη φύση. Δύο από αυτές τις ιδέες είναι η αποκατάσταση μέρους από τα παραδοσιακά πλημμυρικά πεδία των ποταμών και, φυσικά, ο επαναπλημμυρισμός λιμνών που άστοχα αποξηράνθηκαν.

plhmmyrismenos ALFEIOS
?

Στην Δυτική Ελλάδα,

Στην Ηλεία, έχουμε δύο χαρακτηριστικά παραδείγματα που προσφέρονται για μοντέρνα διαχείριση υγροτόπων: η αποξηραμένη λίμνη Μουριά και μέρος από τα πλημμυρικά πεδία του Αλφειού κοντά στο φράγμα. Η λίμνη Μουριά αποξηράνθηκε χωρίς λόγο και χωρίς να αποδώσει καλλιεργημένη γη. Ο επαναπλημμυρισμός της θα αποδώσει πολλά περιβαλλοντικά και οικονομικά οφέλη και αποτελεί μόνιμο αίτημα, που οδήγησε σε πρόσφατη εντυπωσιακή συγκέντρωση μέσα στην πλημμυρισμένη λίμνη. 

Ο Αλφειός

Μόνιμα πλημμυρίζει την Νότια όχθη στο ύψος της Ολυμπίας. Το μόνο λογικό μέτρο εκεί είναι να αναπροσαρμοστούν καλλιέργειες και οδικό δίκτυο, ώστε τα νερά να αφήνονται να απλωθούν στο φυσικό τους χώρο και, αντί για καταστροφή, να γίνονται ένας πολύτιμος φυσικός εμπλουτισμός. Όταν τραβηχτούν με φυσικό τρόπο θα αφήνουν εύφορη παραγωγική γη για καλλιέργειες, μαζί με ένα πλούσιο οικοσύστημα και πολλαπλά άλλα περιβαλλοντικά οφέλη. 

 MOURIA 2

Φυσικά, χρειάζονται σοβαροί πόροι για να γίνουν αυτά. Όμως οι πόροι για τέτοιες δράσεις υπάρχουν – αρκεί να υπάρχει πολιτική βούληση για ωρίμανση αυτών των έργων. Η Οικολογική Δυτική Ελλάδα επιμένει ότι μοναδική ελπίδα μας είναι να συμμαχήσουμε με τη φύση και να αξιοποιήσουμε, όχι να αφανίζουμε, κοντόφθαλμα, τις λειτουργίες των οικοσυστημάτων που στηρίζουν την ζωή.

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΈχασαν τη «μάχη» στα Άγραφα οι οικολογικές οργανώσεις
Επόμενο άρθροΣυνεργασία για το διάστημα Ελλάδας-Μεξικού