Αρχική Περιβάλλον Απίστευτη απόφαση του δασαρχείου Πειραιά!

Απίστευτη απόφαση του δασαρχείου Πειραιά!

0
DASARXEIO PEIRAIA 680x365
Διαφήμιση

Το δασαρχείο Πειραιά προέβη σε μια πρωτοφανή για τα ελληνικά χρονικά απόφαση: απαγόρευσε ακόμα και τη συλλογή δασικών χόρτων για 10 χρόνια από τις δασικές εκτάσεις της περιφέρειας Πειραιά!

Στην αποκάλυψη αυτή προχώρησε ο βουλευτής Πειραιά Κώστας Κατσαφάδος με σχετική ερώτηση στη Βουλή, ζητώντας την ανάκληση της υπ’ αρ. 49611/1665/14-06-2018 απόφασης Δασαρχείου Πειραιά περί «Δασικής Αστυνομικής Διατάξεως».

Σύμφωνα με την απόφαση, απαγορεύεται για 10 χρόνια σε ολόκληρη την περιοχή αρμοδιότητας του δασαρχείου Πειραιά, η υλοτομία, κλάδευση ή εκρίζωση κάθε δασικού δέντρου, θάμνου, φρύγανου και χόρτου για λόγους προστατευτικούς, δασοπονικούς, τουριστικούς και γενικά για λόγους κοινής ωφέλειας.

Όπως αναφέρει στην Ερώτησή του, «η εν λόγω απόφαση είναι υπερβολικά αυστηρή, πλήττει καίρια την γεωργική εκμετάλλευση και απαγορεύει εν τοις πράγμασι την οποιαδήποτε γεωργική καλλιέργεια. Επιπλέον δεν συνάδει με πολλές Πυροσβεστικές Διατάξεις, οι οποίες υποχρεώνουν τον καθαρισμό των χωραφιών από τα φρύγανα για την αποτροπή των πυρκαγιών».

Ουσιαστικά με τη διάταξη αυτή απαγορεύεται να γίνονται οι επιβεβλημένες εργασίες πρόληψης των πυρκαγιών σε δασικές περιοχές όπως αποψίλωση, αντιπυρικές ζώνες (οι οποίες φυσικά απαιτούν το κόψιμο δέντρων). Απαγορεύει ακόμα και τη συλλογή αγρίων χόρτων, βασική διατροφική συνήθεια κυρίως του αγροτικού πληθυσμού.

Καταλήγοντας την Ερώτησή του, ο Βουλευτής ρωτά τον αρμόδιο Υπουργό αν εξετάζει το ενδεχόμενο να ανακαλέσει την υπ’ αρ. 49611/1665/14-06-2018 απόφαση.

Η Ερώτηση του Κ. Κατσαφάδου έχει ως εξής:

«Μεγάλη αναστάτωση έχει προκαλέσει στον αγροτικό κόσμο της ευρύτερης περιοχής του Πειραιά και των νησιών του, αρμοδιότητας του Δασαρχείου Πειραιά, η εφαρμογή της υπ. αριθμόν 49611/1665/14-06-2018 απόφασης περί «Δασικής Αστυνομικής Διατάξεως».

Σύμφωνα με την απόφαση, απαγορεύεται για 10 χρόνια σε ολόκληρη την περιοχή αρμοδιότητας του δασαρχείου Πειραιά, η υλοτομία, κλάδευση ή εκρίζωση κάθε δασικού δέντρου, θάμνου, φρύγανου και χόρτου για λόγους προστατευτικούς, δασοπονικούς, τουριστικούς και γενικά για λόγους κοινής ωφέλειας.

Κατ’ αρχήν πλήττει καίρια την γεωργική εκμετάλλευση και απαγορεύει εν τοις πράγμασι την οποιαδήποτε γεωργική καλλιέργεια. Απαγορεύει ουσιαστικά την καλλιέργεια γεωργικής γης και την υποχρεώνει να μετατραπεί υποχρεωτικά σε δασική. Έρχεται, αντιμέτωπη με πολλές Πυροσβεστικές Διατάξεις, οι οποίες υποχρεώνουν τον καθαρισμό των χωραφιών από τα φρύγανα για την αποτροπή των πυρκαγιών.

Επίσης, έρχεται ξεκάθαρα σε αντίθεση και με την υφιστάμενη Δασική Νομοθεσία και την κρατούσα Νομολογία, καθότι τα φρύγανα δεν αναγνωρίζονται ως «δασικά φυτά», γεγονός το οποίον έχει αποδεχτεί και η νομολογία των Ανωτάτων Ακυρωτικών Δικαστηρίων της Χώρας.

Ουσιαστικά με την διάταξη αυτή απαγορεύεται να γίνονται οι επιβεβλημένες εργασίες πρόληψης των πυρκαγιών σε δασικές περιοχές όπως αποψίλωση, αντιπυρικές ζώνες (οι οποίες φυσικά απαιτούν το κόψιμο δέντρων). Απαγορεύει ακόμα και τη συλλογή αγρίων χόρτων, βασική διατροφική συνήθεια κυρίως του αγροτικού πληθυσμού.

  • Επειδή η εν λόγω απόφαση είναι ακραία και πλήττει καίρια τον μικρό αγροτικό κλήρο, υποχρεώνοντάς τον αναιτιολόγητα και αντισυνταγματικά να μεταβάλει τον ουσιαστικό του χαρακτήρα,
  • Επειδή δεν είναι δυνατόν να μην επιτρέπεται να ληφθούν προληπτικά μέτρα κατά των πυρκαγιών,
  • Επειδή η εν λόγο απόφαση βάλλει ευθέως εναντίων της Συνταγματικής Αρχής της ιδιοκτησίας,
  • Επειδή όλοι αγαπούμε το Δάσος και το προστατεύουμε, πάντοτε όμως μέσα στα πλαίσια της λογικής

Ερωτάται ο κ. Υπουργός: «Εξετάζει το ενδεχόμενο να ανακαλέσει την υπ’ αρ. 49611/1665/14-06-2018 απόφαση;»

Διαφήμιση

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here