Αρχική Διάστημα Τα βακτήρια του ISS δεν είναι εξ ολοκλήρου εξωγήινα

Τα βακτήρια του ISS δεν είναι εξ ολοκλήρου εξωγήινα

0
ISS
Διαφήμιση

Μια νέα μελέτη του Πανεπιστημίου Northwestern διαπίστωσε ότι – παρά τις φαινομενικά σκληρές συνθήκες – o ISS, (Διεθνής Διαστημικός Σταθμός) δεν προκαλεί τη μετάλλαξη των βακτηρίων σε επικίνδυνα και ανθεκτικά στα αντιβιοτικά, απλά προσαρμόζονται για να επιβιώσουν.

Ενώ η ομάδα διαπίστωσε ότι τα βακτήρια που απομονώθηκαν από τον ISS είχαν διαφορετικά γονίδια από τα αντίστοιχα γήινα, αυτά τα γονίδια δεν τα καθιστούν επιζήμια για την ανθρώπινη υγεία. Τα μικρόβια απλώς αποκρίνονται, και ίσως εξελίσσονται, για να επιβιώσουν σε ένα αγχωτικό περιβάλλον.

«Υπήρξαν πολλές εικασίες σχετικά με την ακτινοβολία, την μικροβαρύτητα και την έλλειψη εξαερισμού και πώς αυτό μπορεί να επηρεάσει τους ζώντες οργανισμούς, συμπεριλαμβανομένων των βακτηρίων», δήλωσε η Erica Hartmann του Northwestern, που ηγήθηκε της μελέτης.

ISS

Η μελέτη δημοσιεύθηκε χτες (8 Ιανουαρίου) στο περιοδικό mSystems. Η Hartmann είναι βοηθός καθηγητής περιβαλλοντικής μηχανικής στο McCormick School of Engineering του Northwestern.

Καθώς η συζήτηση σχετικά με την αποστολή ταξιδιωτών στον Άρη γίνεται πιο σοβαρή, υπάρχει ένα αυξανόμενο ενδιαφέρον για την κατανόηση του τρόπου συμπεριφοράς των μικροβίων σε κλειστούς χώρους.

«Οι άνθρωποι θα είναι σε κάψουλες όπου δεν μπορούν να ανοίξουν τα παράθυρα, να πάνε έξω ή να κυκλοφορήσουν στον αέρα για μεγάλες χρονικές περιόδους», δήλωσε η Hartmann. «Είμαστε πραγματικά ανήσυχοι για το πώς αυτό θα μπορούσε να επηρεάσει τα μικρόβια».

Ο ISS φιλοξενεί χιλιάδες διαφορετικά μικρόβια, τα οποία έχουν ταξιδέψει στο διάστημα είτε με αστροναύτες είτε με φορτίο. Το Εθνικό Κέντρο Βιοτεχνολογικών Πληροφοριών διατηρεί μια διαθέσιμη στο κοινό βάση δεδομένων, η οποία περιέχει τις γονιδιωματικές αναλύσεις πολλών βακτηρίων που απομονώνονται από το ISS.

Η ομάδα της Hartmann χρησιμοποίησε αυτά τα δεδομένα για να συγκρίνει τα στελέχη του Staphylococcus aureus και του Bacillus cereus στο ISS με εκείνα της Γης. «Τα βακτηρίδια που ζουν στο δέρμα είναι πολύ χαρούμενα εκεί», δήλωσε η Hartmann. «Το δέρμα σας είναι ζεστό και έχει ορισμένα λάδια και οργανικές χημικές ουσίες που αρέσουν πολύ στα βακτήρια».

«Με βάση τη γονιδιωματική ανάλυση, φαίνεται ότι τα βακτήρια προσαρμόζονται στη ζωή – δεν εξελίσσονται για να προκαλέσουν ασθένειες», δήλωσε ο Ryan Blaustein, ένας μεταδιδακτορικός συνεργάτης στο εργαστήριο της Hartmann και ο πρώτος συγγραφέας της μελέτης. «Δεν είδαμε κάτι ιδιαίτερο σχετικά με την αντίσταση στα αντιβιοτικά ή τη μολυσματικότητα στα βακτηρίδια του διαστημικού σταθμού».

Παρόλο, που πρόκειται για καλά νέα για τους αστροναύτες και τους δυνητικούς διαστημικούς τουρίστες, οι Hartmann και Blaustein είναι προσεκτικοί και επισημαίνουν ότι η μη υγιής άνθρωποι μπορούν ακόμα να διαδώσουν ασθένειες στους διαστημικούς σταθμούς και τα λεωφορεία.

«Οι αστροναύτες είναι εξαιρετικά υγιείς άνθρωποι. Αλλά καθώς μιλάμε για επέκταση της διαστημικής πτήσης με τουρίστες που δεν πληρούν τα απαραίτητα κριτήρια, δεν ξέρουμε τι θα συμβεί. Δεν μπορούμε να πούμε ότι αν βάλεις κάποιον με λοίμωξη σε μια κλειστή φούσκα στο διάστημα δεν θα μεταφερθεί, (η ασθένειά του), σε άλλους ανθρώπους. Είναι όπως όταν κάποιος βήχει σε ένα αεροπλάνο και όλοι αρρωσταίνουν», καταλήγει η Hartmann.

 

Επιμέλεια Κειμένου: Κατερίνα Καλτσά

Διαφήμιση