Αρχική Πολιτισμός Σήμερα ξεκινάει η νέα έκθεση για τη Γαλλία «Egalité»

Σήμερα ξεκινάει η νέα έκθεση για τη Γαλλία «Egalité»

0
έκθεση
Διαφήμιση

Η ομαδική έκθεση ζωγραφικής «Egalité» συνεχίζει τον επιτυχημένο Κύκλο Εκθέσεων Τέχνης αφιερωμένο στη Γαλλία.

Ο Κύκλος Εκθέσεων περιλαμβάνει πέντε (5) ομαδικές εικαστικές εκθέσεις με θέματα επηρεασμένα από σημαντικά γεγονότα της Γαλλικής ιστορίας και τα σύμβολά της και από σήμερα ξεκινάει η 4η εικαστική έκθεση που θα διαρκέσει έως τις 2 Φεβρουαρίου.

Γεωργανά Έλενα, Des femmes myst re, 35x90cm, Ακρυλικά σε καμβά
Γεωργανά Έλενα, Des femmes myst re

Οι εκθέσεις έχουν την αιγίδα του Ελληνο – Γαλλικού Συνδέσμου, των Φίλων του Μουσείου Βορρέ και του Ομίλου για την UNESCO Τεχνών Λόγου και Επιστημών Ελλάδος.

Αρνή Μαίρη, Ισχύς, 50x50cm, Ακρυλικά σε καμβά
Αρνή Μαίρη, Ισχύς

Σε αυτήν την έκθεση 18 σύγχρονοι εικαστικοί παρουσιάζουν έργα επηρεασμένα κι εμπνευσμένα από το ιδεώδες του Γαλλικού Διαφωτισμού, την Ισότητα.

Schnippering Κώστας, Πλωτά όνειρα, 61x41cm, Σανγκινα σε χαρτί
Schnippering Κώστας, Πλωτά όνειρα

Ο Διαφωτισμός αποτελεί σημαντικό πνευματικό κίνημα, που τοποθετείται στα τέλη του 17ου αιώνα και στις αρχές του 18ου, το οποίο οι ίδιοι οι Γάλλοι Διαφωτιστές αποκάλεσαν «Siècle des lumières», θεωρώντας εαυτούς φωτοδότες.

Eric Cospi, Ο έρωτας είναι ισότητα όχι αντιπαλότητα, 100x70cm, Λάδι σε καμβά
Eric Cospi, Ο έρωτας είναι ισότητα όχι αντιπαλότητα

Ο Διαφωτισμός παρατηρήθηκε αρχικά στη Γαλλία και αργότερα στις άλλες χώρες της Ευρώπης αλλά και έξω απ’ αυτή, προετοιμάζοντας παράλληλα το έδαφος για τη Γαλλική Επανάσταση.

Τσαβαρή Καίτη, Διαχρονικό αίτημα, 30x30cm, Ξυλογραφία σε χαρτί
Eric Cospi, Ο έρωτας είναι ισότητα όχι αντιπαλότητα

Οι διαφωτιστές πρέσβευαν τον ορθολογισμό και την πίστη στην πρόοδο, αξιώνοντας αλλαγές σε όλες τις πτυχές της ανθρώπινης δραστηριότητας, στους πολιτικοκοινωνικούς θεσμούς, την οικονομία, την εκπαίδευση και τη θρησκεία. Τάχθηκαν υπέρ της ατομικής ελευθερίας και εναντίον της τυραννικής διακυβέρνησης και της καταπίεσης που ασκούσε η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία.

Τζέη Αθηνά , Moments de libert , 80x80cm, Λάδια σε καμβά
Τζέη Αθηνά , Moments de libert

Βασικός φορέας των νέων ιδεών που έφερε ο Διαφωτισμός ήταν η ανερχόμενη αστική τάξη που μέχρι εκείνη την εποχή παρέμενε αποκλεισμένη από το σύστημα της απολυταρχίας. Ανάμεσα στους σημαντικούς εκφραστές του Διαφωτισμού τοποθετούνται ο Βολταίρος και ο Μοντεσκιέ.

Στεφάνου Μαίρη, Galactic Symphony, 100x120cm, Ακρυλικό
Στεφάνου Μαίρη, Galactic Symphony

Οι Διαφωτιστές Ντενί Ντιντερό, Ζαν λε Ροντ ντ’ Αλαμπέρ και Ζαν Ζακ Ρουσό συγκρότησαν το ιδεολογικό υπόβαθρο του Διαφωτισμού στην Εγκυκλοπαίδεια. Παράλληλα ο Ζαν Ζακ Ρουσσώ διατύπωσε τη θεωρία του Κοινωνικού Συμβολαίου, προτρέποντας σε μια Ευρώπη που θα υποστήριζε τα δικαιώματα του ανθρώπου.

Σαρρή Ρανιώ, It doesn't matter, 70x100cm, Ακρυλικά σε καμβά
Σαρρή Ρανιώ, It doesn’t matter

 

Πληροφορίες:

Συμμετέχουν οι εικαστικοί: Eric Cospi // Κώστας Schnippering // Μαίρη Αρνή // Έλενα Γεωργανά // Αγγέλα Ευθυμιάδη // Σάββας Μαβίδης // Κατερίνα Γιαζιτζόγλου // Ήβη Γαβριηλίδη // Γεωργία Κοκκίνη // Λίζα Μέρλιν Βασιλάτου //Γιάννης Μότσης // Μάτα Μπίγαλη // Υρώ Ρούση // Ρανιώ Σαρρή // Μαίρη Στεφάνου // Αθηνά Τζέη // Καίτη Τσαβαρή // Σοφία Φωνιαδάκη

Επιμέλεια: Γωγώ Κολυβήρα
Επιμέλεια video έκθεσης: Τάσος Πέτσας
Επιμέλεια έντυπου υλικού: Ανθή Τσουβαλά

Τοποθεσία: Ελληνογαλλικός Σύνδεσμος, Πλατεία Κολωνακίου 2, Αθήνα

Διαφήμιση

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here