Αρχική Καταστροφές Σε λευκό κλοιό η χώρα από την κακοκαιρία – Θερμοκρασίες έως μείον...

Σε λευκό κλοιό η χώρα από την κακοκαιρία – Θερμοκρασίες έως μείον 16 βαθμούς (βίντεο)

0
xionia sth 8 thumb large 2 thumb large
Διαφήμιση

Πολύ ισχυρός παγετός σημειώθηκε το πρωί σήμερα στα ηπειρωτικά από την κακοκαιρία, αλλά λόγω της νέφωσης η θερμοκρασία δεν έπεσε στα πολύ χαμηλά επίπεδα της Τρίτης. Οι πιο χαμηλές θερμοκρασίες καταγράφτηκαν στο Φωτόλιβος Δράβας που έφτασε τους – 16,7 βαθμούς κελσίου.

Χιονοπτώσεις σημειώνονται από το πρωί στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, ενώ μέσα σε λίγα λεπτά το έστρωσε στα περισσότερα σημεία.

Μάλιστα, λόγω του χιονιά τα σχολεία στη συμπρωτεύουσα έκλεισαν άρον – άρον, ενώ σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στο  Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ο επικεφαλής του Τμήματος Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Μπάμπης Στεργιάδης, η χιονόπτωση θα συνεχιστεί μέχρι και αργά το μεσημέρι.

Μάλιστα, διευκρίνισε ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν προβλήματα στο οδικό δίκτυο της Περιφέρειας, ενώ τόνισε ότι επιχειρούν 100 μηχανήματα και επισήμανε ότι όλα τα οδικά δίκτυα στη Θεσσαλονίκη είναι καθαρά και δεν χρειάζονται αλυσίδες.

«Στα ορεινά τμήματα της Περιφέρειας οπωσδήποτε χρειάζονται αλυσίδες» ανέφερε και κάλεσε τους οδηγούς που κινούνται σε περιοχές με μεγαλύτερο υψόμετρο να έχουν οπωσδήποτε στο αυτοκίνητό τους αλυσίδες για την περίπτωση που χρειαστεί να τις χρησιμοποιήσουν.

Σε κάθε περίπτωση, γίνονται διαρκώς ρίψεις αλατιού και αποχιονισμοί όπου χρειάζεται.

δρομολόγια ΟΑΣΘ 

Προβλήματα στα δρομολόγια ΟΑΣΘ 

Ορισμένα δρομολόγια δεν πραγματοποιούνται, ενώ άλλα έχουν τροποποιηθεί λόγω της κατάστασης που επικρατεί στο οδικό δίκτυο της πόλης.

Σημειώνεται ότι σημειώνονται καθυστερήσεις στα δρομολόγια του ΟΑΣΘ, λόγω της αυξημένης κίνησης των οχημάτων.

Αναλυτικά δεν πραγματοποιούνται τα δρομολόγια:

  • Γραμμή 85: Ευαγγελίστρια, Νικόπολη, Λευκοχώρι, Στεφάνια
  • Γραμμή 86: Αρδαμέρι, Βασιλούδι Η συγκοινωνία πραγματοποιείται από την κεντρική οδό.
  • Γραμμή 87: Περιστερά, Λειβάδι
  • Γραμμή 69: Πάλιουρα

Τα δρομολόγια του ΟΑΣΘ τροποποιούνται ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες.

Δήμος Δέλτα

Στην αναστολή της λειτουργίας των σχολείων όλων των βαθμίδων προχώρησε και ο δήμος Δέλτα για σήμερα Τετάρτη, λόγω της νέας χιονόπτωσης.

“Οι μαθητές θα παραμείνουν στο σχολείο μέχρι οι διευθυντές και οι διευθύντριες των σχολείων να ενημερώσουν τους γονείς και αποχωρήσουν με ασφάλεια οι μαθητές. Για τις περιπτώσεις ωστόσο, που δεν υπάρχει η δυνατότητα αυτή, οι σχολικές μονάδες θα παραμείνουν ανοιχτές για τη φύλαξη των παιδιών, μέχρι να μπορέσουν οι γονείς να τα παραλάβουν από το σχολείο” επισημαίνεται στην ανακοίνωση του Δήμου Δέλτα.

oaka1 2 1

Απόφαση για επικοινωνία των διευθυντών των σχολικών μονάδων, που σήμερα λειτουργούν στον δήμο Νεάπολης – Συκεών, με τους γονείς των μαθητών, προκειμένου όσοι μπορούν να παραλάβουν τα παιδιά τους, έλαβε ο δήμαρχος, Σίμος Δανιηλίδης. Διευκρίνισε ωστόσο ότι η απόφαση είναι ότι μέχρι τις 16:05 το απόγευμα, θα παραμείνει ανοιχτό όποιο σχολείο χρειαστεί και στο οποίο βρίσκεται έστω και ένα παιδί.

Από τα περισσότερα νηπιαγωγεία οι γονείς έχουν πάρει τα παιδιά τους. Ο δήμαρχος Νεάπολης – Συκεών σημείωσε πως αργά το μεσημέρι, ανάλογα με την εξέλιξη των καιρικών συνθηκών, θα αποφασιστεί τι θα γίνει με τη λειτουργία των σχολείων αύριο.

Λόγω της χιονόπτωσης, ο δήμαρχος Καλαμαριάς, Θεοδόσης Μπακογλίδης, αποφάσισε τη ματαίωση των σημερινών μαθημάτων σε όλα τα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στην Καλαμαριά. Οι εκπαιδευτικοί θα παραμείνουν στα σχολεία για να φυλάξουν τα παιδιά, έως ότου παραληφθούν από τους γονείς, όπως αναφέρει ανακοίνωση του δήμου Καλαμαριάς.

Στον πάγο και τα Ιωάννινα

Χιονίζει από τα ξημερώματα στο νομό Ιωαννίνων και στους ορεινούς δήμους της Άρτας. Συνεργεία των δήμων και της Πολιτικής Προστασίας εργάζονται πυρετωδώς για να μην κλείσουν τα οδικά δίκτυα.

Αλατιέρες και μηχανήματα αποχιονισμού επιχειρούν να φτάσουν μέχρι το πιο απομακρυσμένο προκειμένου οι δρόμοι να μείνουν ανοικτοί.

Από τις 4 τα ξημερώματα απαγορεύτηκε η κίνηση σε φορτηγά και νταλίκες, στην Εθνική Οδό Ιωαννίνων -Κακκαβιάς, στην Παλιά Εθνική Ιωαννίνων -Κοζάνης, ενώ η Τροχαία σταματάει όσους κινούνται στην Εγνατία στα διόδια Δροσοχωρίου και στο Επισκοπικό της Ιονίας Οδού, λόγω ισχυρής χιονόπτωσης.

Τα σχολεία λόγω παγετού και χιονόπτωσης παρέμειναν κλειστά στο νομό Ιωαννίνων και στους δήμους, όπου εκδηλώνονται τα έντονα καιρικά φαινόμενα.

alusides1

Στους -11 βαθμούς ο δήμος Σουφλίου

Στους -11 η θερμοκρασία στον δήμο Σουφλίου. Κλειστά είναι σήμερα, για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα, τα σχολεία στους τέσσερις από τους πέντε δήμους του νομού Έβρου, καθώς ο υδράργυρος παραμένει σε θερμοκρασίες που αγγίζουν και τους -10 βαθμούς.

«Λόγω υπερβολικού παγετού, με θερμοκρασίες το πρωί στους -10 και -11 βαθμούς, δεν μπορούν να κυκλοφορήσουν τα παιδιά με ασφάλεια. Από τα ξημερώματα ελέγχω τους δρόμους και ο πάγος είναι υπερβολικός.

Ο δήμος Σουφλίου είναι ένας από τους οκτώ μεγαλύτερους δήμους της χώρας, με ένα ιδιαίτερο ανάγλυφο, με ανηφόρες και κατηφόρες στους οικισμούς του και αυτό δυσχεραίνει τη διαδικασία καθαρισμού των δρόμων από τον πάγο», δηλώνει στο ΑΜΠΕ ο δήμαρχος Βαγγέλης Πουλιλιός.

2018010918Z wind result

Ο κ. Πουλιλιός εξηγεί πως μεγάλος αριθμός των μαθητών μετακινείται από τους οικισμούς του δήμου στις σχολικές μονάδες του Σουφλίου με λεωφορεία, τα οποία όμως λόγω της υφισταμένης κατάστασης δεν πραγματοποιούν δρομολόγια σε πολλές περιοχές.

«Ο δήμος έχει φροντίσει για τον καθαρισμό των σχολείων, για την επάρκεια πετρελαίου, κυρίως όμως φροντίζει για την ασφαλή προσέλευση των παιδιών στα σχολεία.

fotoforfotos

Δυστυχώς, έχουμε έλλειμμα σε εξοπλισμό, αλλά και σε προσωπικό, για τον χειρισμό των δύο μηχανημάτων που διαθέτουμε και έτσι χρησιμοποιούμε ιδιώτες για τον καθαρισμό των δρόμων.

Ακόμη και τα μηχανήματα όμως δεν μπορούν με αυτές τις συνθήκες να βγουν στις ανηφόρες για να ρίξουν αλάτι, λόγω του πάγου. Από τις 11 το πρωί έως και τις τρεις το μεσημέρι που ανεβαίνει λίγο η θερμοκρασία ρίχνουμε αλάτι εκεί που μπορούμε και στα πιο επικίνδυνα σημεία» σημειώνει χαρακτηριστικά ο δήμαρχος Σουφλίου.

Πρόγνωση για αύριο

Σύμφωνα με την ΕΜΥ αναμένονται βροχές κυρίως στα δυτικά και βόρεια ηπειρωτικά, στο Ιόνιο, και στο Ανατολικό και Νότιο Αιγαίο, ενώ σποραδικές καταιγίδες θα σημειωθούν στο Ιόνιο, στο Ανατολικό και Νότιο Αιγαίο και στις παράκτιες προς αυτά περιοχές.

Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν κυρίως στα βόρεια και δυτικά ορεινά και ημιορεινά και κατά τόπους σε πεδινές περιοχές της βόρειας χώρας. Παγετός θα σημειωθεί στα κεντρικά ορεινά, στα βόρεια ορεινά και ημιορεινά αλλά και σε περιοχές της Μακεδονίας με χαμηλό υψόμετρο. Οι άνεμοι στα πελάγη θα εξασθενήσουν από το απόγευμα.

Βελτιωμένος θα είναι ο καιρός την Παρασκευή 11/01 οπότε τα φαινόμενα θα περιοριστούν κυρίως στα δυτικά ηπειρωτικά και θα εξασθενήσουν. Οι άνεμοι στα πελάγη δεν θα ξεπερνούν τα 5 με 6 μποφόρ, όμως η θερμοκρασία θα παρουσιάσει νέα σημαντική πτώση.

Διαβάστε ακόμα: Ο «Τηλέμαχος» φεύγει… η «Υπατία» έρχεται!

Πηγή: meteo, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Thefestival

Διαφήμιση