Αρχική Τεχνολογία Νέο σύστημα πρόγνωσης του καιρού

Νέο σύστημα πρόγνωσης του καιρού

0
IBM
Διαφήμιση

Η αμερικανική εταιρεία ΙΒΜ παρουσίασε στη διεθνή έκθεση ηλεκτρονικών καταναλωτικών CES στο Λας Βέγκας ένα νέο σύστημα πρόγνωσης του καιρού, το οποίο μπορεί να κάνει ανανέωση της πρόγνωσης ανά ώρα για οποιοδήποτε σημείο του πλανήτη.

Το νέο σύστημα με την ονομασία GRAF (Global High-Resolution Atmospheric Forecasting System), που ανακοινώθηκε σε συνεργασία με το Weather Channel, χρησιμοποιεί υπερυπολογιστές της ΙΒΜ για να επεξεργάζεται εκατοντάδες εκατομμύρια μετεωρολογικά δεδομένα από όλο τον κόσμο. Στη συνέχεια κάνει προβλέψεις ακόμη και για περιοχές έκτασης μόνο τριών χιλιομέτρων ή για μεμονωμένες καταιγίδες.

Η ιδιαιτερότητα είναι ότι τα στοιχεία στα οποία βασίζεται το σύστημα, προέρχονται όχι μόνο από διάσπαρτους διεθνώς μετεωρολογικούς σταθμούς, αλλά επίσης από εκατομμύρια «έξυπνα» κινητά τηλέφωνα εφοδιασμένα με αισθητήρες ατμοσφαιρικής πίεσης, καθώς και από online όργανα χιλιάδων αεροπλάνων που καταγράφουν τις καιρικές συνθήκες. Στο μέλλον το σύστημα θα αξιοποιεί συνεχώς ολοένα περισσότερα στοιχεία, όσο αυξάνονται οι online συσκευές με αισθητήρες που συλλέγουν χρήσιμα για τον καιρό δεδομένα.

IBM2

Η ΙΒΜ δείχνει μεγάλο ενδιαφέρον για την αγορά καιρικής πρόγνωσης, σύμφωνα με την εταιρεία αναλύσεων Forrester. Γι’ αυτό, άλλωστε, σύμφωνα με το ΒΒC, εξαγόρασε το 2016 την εταιρεία Weather Company, στην οποία ανήκει το Weather Channel.

Η αρχή γίνεται με το GRAF, το οποίο, σύμφωνα με τους δημιουργούς του, «θα είναι το πρώτο στον κόσμο εμπορικό σύστημα ωριαίας πρόγνωσης του καιρού, ικανό να προβλέψει κάτι τόσο μικρό όσο οι καταιγίδες σε παγκόσμια κλίμακα». Η ακρίβεια της πρόγνωσης σε τοπικό επίπεδο θα εξαρτάται από την ποσότητα και αξιοπιστία των διαθέσιμων στοιχείων για τη συγκεκριμένη περιοχή.

Η Weather Company έκανε γνωστό ότι οι παγκόσμιες προγνώσεις του συστήματος GRAF θα είναι διαθέσιμες αργότερα μέσα στο 2019 στον οποιονδήποτε έχει «κατεβάσει» τη σχετική εφαρμογή της Weather.

Ο πρώτος κβαντικός υπολογιστής για εμπορική χρήση

Σε μια δεύτερη πρωτοποριακή εξέλιξη, η ΙΒΜ παρουσίασε τον πρώτο στον κόσμο κβαντικό υπολογιστή, ο οποίος έχει σχεδιαστεί για εμπορική χρήση. Λέγεται IBM Q System One και προς το παρόν δεν προορίζεται για πώληση, αλλά θα δοθεί η δυνατότητα στους πελάτες της εταιρείας να τον χρησιμοποιούν μέσω διαδικτύου για να κάνουν κβαντικούς υπολογισμούς.

IBM Q System One

Ο υπολογιστής διαθέτει 20 κβαντικά δυφία ή bits (qubits), αν και οι περισσότεροι ειδικοί της πληροφορικής συμφωνούν ότι ένας κβαντικός υπολογιστής πραγματικά ανώτερος από τους συμβατικούς, θα πρέπει να διαθέτει τουλάχιστον 50 κβαντικά qubits.

Το 2016 η ΙΒΜ είχε παρουσιάσει ένα κβαντικό υπολογιστικό σύστημα με πέντε qubits, το οποίο είχε διαθέσει για online πειραματισμό, αλλά το νέο σύστημα των 20 qubits είναι το πρώτο που δημιουργήθηκε με καθαρά εμπορικό σκοπό, σύμφωνα με το New Scientist.

 

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, livescience, New Scientist

Διαφήμιση