Αρχική Περιβάλλον Μείωση της χρήσης πλαστικής σακούλας κατά 65 – 70%

Μείωση της χρήσης πλαστικής σακούλας κατά 65 – 70%

0
plastika
Διαφήμιση

Όπως κατέγραψε το Ινστιτούτο Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών, κατά τον πρώτο μήνα εφαρμογής της νέας νομοθεσίας, υπήρξε σημαντική μείωση της χρήσης πλαστικής σακούλας.

Η μείωση που καταγράφηκε τον Ιανουαρίου του 2018, (σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2017), είναι της τάξης του 75% – 80% στη χρήση της πλαστικής σακούλας στα σούπερ μάρκετ (και 65 – 70 % συνολικά στην αγορά).

Παράλληλα, αυξήθηκαν κατά 5.000% οι πωλήσεις τσαντών πολλαπλών χρήσεων, πράγμα που σημαίνει ότι σε ένα μήνα πουλήθηκαν 2,5-3 εκατ. και πάνω από 2 στα 3 νοικοκυριά επιλέγουν αυτή τη λύση για τη μεταφορά των αγορών τους.

IELKA

Στα λοιπά κανάλια εμπορίου-εστίασης σύμφωνα με το ΙΕΛΚΑ καταγράφεται:

  • Εκτεταμένη εφαρμογή του μέτρου, αλλά με διαφοροποιήσεις ανάλογα με τον κλάδο και την περιοχή.
  • Εκτεταμένη εφαρμογή στο λιανεμπόριο τροφίμων (π.χ. αρτοποιία, κρεοπωλεία) και ειδικά στις οργανωμένες αλυσίδες καταστημάτων.
  • Αλλά σε άλλους κλάδους (π.χ. είδη ένδυσης) κατάργηση και αντικατάσταση της πλαστικής σακούλας από άλλου τύπου σακούλες όπως χάρτινες.
  • Μικρή εφαρμογή του μέτρου στον κλάδο της εστίασης με εξαίρεση τις οργανωμένες αλυσίδες εστίασης.
  • Μεγαλύτερη εφαρμογή του μέτρου στα αστικά κέντρα συγκριτικά με την περιφέρεια.

Το ΙΕΛΚΑ σημειώνει ότι τα αποτελέσματα είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά για τον πρώτο μήνα εφαρμογής της νέας νομοθεσίας, αλλά καταδεικνύουν ότι χρειάζεται περισσότερη οργανωμένη προσπάθεια για να επιτευχθούν οι στόχοι που έχουν τεθεί. Συγκεκριμένα, αν υποτεθεί ότι το ποσοστό μείωσης που έχει επιτευχθεί είναι 70% , αυτό σημαίνει ότι οι Έλληνες καταναλωτές εξακολουθούν να χρησιμοποιούν περίπου 110 σακούλες το χρόνο ενώ ο στόχος που έχει θέσει η ΕΕ για το τέλος του 2019 είναι 90 σακούλες.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τον Νόμο 4496/2017 από 1/1/2019 το περιβαλλοντικό τέλος αυξήθηκε από 0,03€ συν ΦΠΑ σε 0,07€ συν ΦΠΑ, ποσό που ίσως αποδειχθεί επαρκές για την επίτευξη των στόχων, ενώ σύμφωνα με τον ΕΟΑΝ ο οποίος είναι και ο αρμόδιος φορέας δεν αποκλείεται αργότερα ακόμα και η απαγόρευση της πλαστικής σακούλας προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΤο πρώτο ελληνικό εργοστάσιο στέβιας
Επόμενο άρθροΈνας circumbinary πρωτοπλανητικός δίσκος σε πολική διαμόρφωση

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ