Αρχική Επιχειρείν «INVESTEU»: To 40% στην κλιματική αλλαγή

«INVESTEU»: To 40% στην κλιματική αλλαγή

0
INVESTEU
Διαφήμιση

Τις προτάσεις για ένα νέο χρηματοδοτικό ευρωπαϊκό πρόγραμμα από το 2021 ως το 2027, το οποίο σε ποσοστό 40% θα αφορά επενδύσεις που σχετίζονται με τις κλιματικές αλλαγές, ενέκρινε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο 

Το νέο πρόγραμμα «InvestEU» σχεδιάστηκε σε συνέχεια και για να αντικαταστήσει το υπάρχον EFSI (European Fund for Strategic Investments), το οποίο συστάθηκε μετά την χρηματοπιστωτική κρίση.

Η ολομέλεια ενέκρινε την Τετάρτη τροπολογίες που βελτιώνουν την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι οποίες περιλαμβάνουν:

την αύξηση των εγγυήσεων από τον προϋπολογισμό της ΕΕ στα 40,8 δισ. ευρώ (στην τρέχουσα ισοτιμία) για την προσέλκυση πρόσθετων επενδύσεων ύψους πάνω από 698 δισ. σε όλη την ΕΕ νέους, σαφέστερους στόχους, όπως η αύξηση της απασχόλησης στην ΕΕ, η επίτευξη των στόχων της βγια την Κλιματική Αλλαγή και η βελτίωση της οικονομικής, περιφερειακής και κοινωνικής συνοχής.

Επίσης, την καλύτερη προστασία του περιβάλλοντος, καθώς το ΕΚ έθεσε στόχο «τουλάχιστον 40%» των συνολικών πόρων του προγράμματος να δαπανηθούν σε επενδύσεις σχετικές με την κλιματική αλλαγή.

τη δημιουργία ενός Διοικητικού Συμβουλίου του οποίου η σύνθεση θα διασφαλίζει τη σωστή ισορροπία ανάμεσα στη χάραξη πολιτικής και στον τραπεζικό κλάδο, όπου ένα μέλος του θα διορίζεται απευθείας από το ΕΚ

την υποχρέωση για την Επιτροπή και το Διοικητικό Συμβούλιο να υποβάλουν ετήσιες αναφορές στο ΕΚ και το Συμβούλιο για την πρόοδο, τα αποτελέσματα και τα επιχειρησιακά θέματα του προγράμματος «InvestEU» ώστε να διασφαλιστεί ότι ασκείται έλεγχος εκ μέρους των Ευρωπαίων πολιτών.

Η έκθεση υιοθετήθηκε με 517 ψήφους υπέρ, 90 κατά και 25 αποχές.

Το «InvestEU» θα αποτελείται από το χρηματοδοτικό τμήμα «InvestEU Fund», το συμβουλευτικό «InvestEU Advisory Hub» και την πλατφόρμα «InvestEU Portal»

Διαφήμιση