Αρχική Επιστήμη Η… ντοπαμίνη ευθύνεται για τη μουσική απόλαυση

Η… ντοπαμίνη ευθύνεται για τη μουσική απόλαυση

0
music
Διαφήμιση

Μια διεθνής ομάδα ερευνητών ανακάλυψε στοιχεία ντοπαμίνης στον εγκέφαλο να διαδραματίζουν σπουδαίο ρόλο στην ευχαρίστηση που οι άνθρωποι αισθάνονται όταν ακούν μουσική.

Στην εργασία τους που δημοσιεύτηκε στο Πρακτικά της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών, η ομάδα περιγράφει πειράματα που πραγματοποίησαν με εθελοντές στους οποίους δόθηκε πρόδρομος ή ανταγωνιστής ντοπαμίνης και τι ανακάλυψαν.

Οι άνθρωποι είναι γνωστό ότι νιώθουν μια σειρά από συναισθήματα όταν ακούνε μουσική, από ενόχληση έως ευφορία. Αν και οι ερευνητές πίστευαν ότι τουλάχιστον η ευχαρίστηση από τη μουσική είναι συνδεδεμένη με την αύξηση των επιπέδων εγκεφαλικής ντοπαμίνης, η ιδέα δεν είχε δοκιμαστεί ποτέ μέχρι τώρα.

ντοπαμίνη

Σε αυτή τη νέα προσπάθεια, οι ερευνητές έδωσαν σε εθελοντές φάρμακα που αύξησαν ή μείωσαν τα επίπεδα ντοπαμίνης τους και έπειτα έλαβαν διάφορες εξετάσεις για να μετρήσουν αν αυτό έκανε μια αλλαγή στην εμπειρία της μουσικής απόλαυσης.

Στη μελέτη, 27 εθελοντές έλαβαν είτε λεβοντόπα, έναν πρόδρομο ντοπαμίνης που αυξάνει τα επίπεδα του νευροδιαβιβαστή στον εγκέφαλο, είτε τη ρισπεριδόνη η οποία έχει το αντίθετο αποτέλεσμα. Ορισμένοι έλαβαν επίσης ένα εικονικό φάρμακο.

Κατά τη διάρκεια τριών χωριστών συνόδων (σε διαφορετικές μέρες), οι εθελοντές κλήθηκαν να ακούσουν μουσική για περίοδο 20 λεπτών. Μερικά από τα τραγούδια επιλέχθηκαν από τους πειραματιστές και άλλα επιλέχθηκαν από τους ίδιους τους εθελοντές.

Οι αποκρίσεις ευχαρίστησης μετρήθηκαν μέσω ενός αισθητήρα δέρματος που μετρούσε την ηλεκτροδερμική δραστηριότητα και μέσω ερωτηματολογίων.

Ζήτησαν επίσης από τους εθελοντές εάν ήταν διατεθειμένοι να αγοράσουν τα τραγούδια που άκουγαν και, εάν ναι, πόσα θα ήταν διατεθειμένα να πληρώσουν γι ‘αυτούς.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι αυτοί οι εθελοντές που έλαβαν λεβοντόπα ανέφεραν ότι είχαν μεγαλύτερη ευχαρίστηση ενώ άκουγαν μουσική από ό, τι η ομάδα του εικονικού φαρμάκου.

Ήταν επίσης πιο πρόθυμοι να αγοράσουν τη μουσική και να πληρώσουν περισσότερα γι ‘αυτό. Αντίθετα, οι χρήστες που έλαβαν ρισπεριδόνη ανέφεραν ότι είχαν λιγότερη ευχαρίστηση και ήταν λιγότερο πρόθυμοι να πληρώσουν για τη μουσική.

Οι ερευνητές υποδηλώνουν ότι τα ευρήματά τους δείχνουν ότι η ντοπαμίνη παίζει σημαντικό ρόλο στις αισθήσεις ευχαρίστησης που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι από την ακρόαση μουσικής.

Υποστηρίζουν επίσης ότι τα πειράματά τους δείχνουν ότι η απόλαυση της μουσικής μπορεί να ρυθμιστεί με τη χρήση φαρμάκων που επηρεάζουν τα επίπεδα ντοπαμίνης.

Επιμέλεια Κειμένου: Ηλίας Ντράλλος

Διαφήμιση