Αρχική Προστασία - Αναπλάσεις Γ. Σταθάκης: Επενδύσεις άνω των 30 δισ. ευρώ σε ενέργεια και κλίμα

Γ. Σταθάκης: Επενδύσεις άνω των 30 δισ. ευρώ σε ενέργεια και κλίμα

0
ενέργεια XL
Διαφήμιση

Το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ)περνά στη Βουλή, προκειμένου «σε κλίμα δημιουργικής συζήτησης και συναινέσεων, να προχωρήσει η κατάθεσή του στην Κομισιόν στα τέλη του μήνα», ανακοίνωσε ο  υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, στην ενημέρωση των μελών της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου.

Όπως σημείωσε ο υπουργός, «Η Ελλάδα αποκτά μακροχρόνιο εθνικό σχεδιασμό με χρονικό ορίζοντα το 2030», αντικείμενο του οποίου είναι να οριοθετήσει το πλαίσιο για επενδύσεις που υπερβαίνουν τα 30 δισ. ευρώ σε ορίζοντα δεκαετίας για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και των συνεπειών της.

Ο πρώτος πυλώνας του σχεδίου αναφέρεται στη ριζική αναδιάρθρωση του ενεργειακού μίγματος, τόσο ποσοτικά όσο και ποιητικά, προβλέποντας:

Μερίδιο συμμετοχής των ΑΠΕ στην τελική κατανάλωση τουλάχιστον στο 32%.

Επίτευξη εξοικονόμησης ενέργειας στην τελική κατανάλωση τουλάχιστον κατά 32,5%.

Μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά 16% για τους τομείς εκτός του συστήματος εμπορίας δικαιωμάτων εκπομπών.

Ο ίδιος στάθηκε ιδιαίτερα στο θέμα της εγκατάλειψης της παραγωγής ηλεκτρισμού με πετρέλαιο και της διασύνδεσης των νησιών με το ηπειρωτικό σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας. «Η πολιτική μας είναι πολύ επιθετική, είναι υπέρ των διασυνδέσεων και του εφοδιασμού των νησιών από το ηπειρωτικό δίκτυο» ανέφερε και παρέθεσε τις πρωτοβουλίες που ολοκληρώθηκαν και όσες είναι σε εξέλιξη για Κυκλάδες και Κρήτη.

Ειδικά για τη διασύνδεση της Κρήτης με την Αττική, ο κ. Σταθάκης ανέφερε ότι προχωρά σύμφωνα με τους σχεδιασμούς και την ολοκλήρωση των διαδοχικών σταδίων, με φορέα την «ΑΡΙΑΔΝΗ», η οποία θα προκηρύξει τον διαγωνισμό τον επόμενο Μάρτιο και ήδη ολοκληρώνεται ο κύκλος των προϋποθέσεων για να γίνει η προκήρυξη αυτή.

Για τα νησιά που δεν θα διασυνδεθούν, ο υπουργός υπενθύμισε ότι η Ελλάδα συμμετέχει ενεργά στην πρωτοβουλία της ΕΕ για τα ενεργειακά νησιά. Αποκάλυψε, μάλιστα, ότι «είμαστε πολύ κοντά στο να γίνουν οι πρώτες προκηρύξεις για τρία νησιά μη διασυνδεδεμένα».

Συνεχίζοντας την παρουσίαση των βασικών πυλώνων του ΕΣΕΚ, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας περιέγραψε τον δεύτερο πυλώνα, που αναφέρεται στην εξοικονόμηση ενέργειας και τις προδιαγραφές για τις παρεμβάσεις ενεργειακής αναβάθμισης σε πλήθος κλάδων της οικονομίας.

Ο κ. Σταθάκης έκανε λόγο για τον «πολύ φιλόδοξο στόχο» της κατά 1,5% βελτίωσης ετησίως στην εξοικονόμηση ενέργειας για το σύνολο των δραστηριοτήτων της οικονομίας (βιομηχανία, τουρισμός, υπηρεσίες, κτήρια, μεταφορές).

Ως προς τον τρίτο πυλώνα, που αναφέρεται στη μείωση των εκπομπών αερίου του θερμοκηπίου, ο υπουργός σημείωσε ότι «επιτυγχάνεται η υπερκάλυψη των στόχων».

 

Διαφήμιση