Αρχική Ενέργεια Το Ενεργειακό αναβαθμίζει τη χώρα

Το Ενεργειακό αναβαθμίζει τη χώρα

0
panos kammenos 1
Διαφήμιση

«Μετά τη μετατόπιση του ενεργειακού κέντρου από την Μέση Ανατολή στην Ανατολική Μεσόγειο, ο γεωστρατηγικός ρόλος της χώρας μας είναι πολύ σημαντικός».

Τάφε έφη ο απερχόμενος υπουργός Εθνικής Αμυνας Π. Καμμένος, μιλώντας σήμερα σε δημοσιογράφους στο υπουργείο, κάνοντας απολογισμό του έργου τα χρόνια που παρέμεινε στη θέση του υπουργού.

Παρέπεμψε σε σχέδια για αγωγούς και εξέδρες στην περιοχή ή για υποδομές όπως η Αλεξανδρούπολη και μελλοντικά η Καβάλα, που σχετίζονται με τη διαχείριση φυσικού αερίου, λέγοντας ότι όλα αυτά αντανακλούν την αυξανόμενη γεωστρατηγική αξία της χώρας, στην οποία τόνισε ότι ποντάρουν πολλά και οι ΗΠΑ, βλέποντας την Ελλάδα ως βασικό πυλώνα σταθερότητας στην ευαίσθητη ζώνη της Ανατολικής Μεσογείου.

Ταυτόχρονα απεύθυνε σαφές μήνυμα στην Τουρκία, «να υπάρχει μια επικοινωνία, να εκμεταλλευτούμε το θαλάσσιο πλούτο μας, και εμείς και εκείνοι μέσα σε μια συμμαχία, που να μπορεί να διασφαλίσει το σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο και τις συνθήκες».

Τσαβούσογλου

Θέλουν όλοι ένα μερίδιο

Από την άλλη πλευρά, βέβαια, ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου επαναλάμβανε πρόσφατα ότι αναμένεται και η δεύτερη πλατφόρμα που θα κάνει γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο για λογαριασμό της Τουρκίας, τονίζοντας ότι «ξεκινάμε κι εμείς έρευνες γύρω από την Κύπρο» και εκφράζοντας για άλλη μια φορά την αποφασιστικότητα της χώρας του να μην αποκλειστεί από κανένα παζάρι: «Εμείς δεν είμαστε εναντίον των εξορύξεων γύρω από την Κύπρο. Πρέπει όμως να εξασφαλίσουμε εδώ τα δικαιώματα και των Τουρκοκυπρίων».

Ακόμα, τουρκικά ΜΜΕ μετέδιδαν ότι η Τουρκία θα διευρύνει κι άλλο την περιοχή ερευνών για φυσικό αέριο, και γι’ αυτό μάλιστα η Αγκυρα εξέδωσε νέα NAVTEX για περιοχή που φτάνει μέχρι και τη Μεγίστη, αλλά και τα ανατολικά παράλια της Ρόδου.

Τις εξελίξεις ειδικά στο θέμα των υδρογονανθράκων αναμένεται να επηρεάσουν και οι ανακοινώσεις για τις έρευνες στο «οικόπεδο 10» της κυπριακής ΑΟΖ, τις οποίες από μέρα σε μέρα ολοκληρώνει το γεωτρύπανο «Stena Ice Max», για λογαριασμό του αμερικανικού κολοσσού «ExxonMobil», που έχει αναλάβει την εκμετάλλευσή του σε κοινοπραξία με την «Qatar Petroleum».

αποθέματα φυσικού αερίου

 

«Κλειδί» μια διευθέτηση του Κυπριακού

Είναι χαρακτηριστικό πάντως ότι όλοι συμφωνούν στην ανάγκη να προχωρήσει η «εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων».

Αυτό έκανε και ο πρέσβης της Ρωσίας στην Κύπρο Στανισλάβ Οσάτσι, που βέβαια πρώτα επανέλαβε ότι η Μόσχα «θα απαντήσει» αν υπάρξουν αμερικανικές ενέργειες που υπονομεύουν τα συμφέροντά της στην περιοχή. Χαρακτήρισε την αμερικανική εξωτερική πολιτική «ανεύθυνη και απρόβλεπτη», προσθέτοντας ότι δεν είναι υπέρ των ρωσικών συμφερόντων η μετατροπή της ευρύτερης περιοχής σε πεδίο αντιπαράθεσης ως αποτέλεσμα των αχαλίνωτων φιλοδοξιών των ΗΠΑ, αλλά και κατηγορώντας την Ουάσιγκτον ότι πιέζει απροκάλυπτα τη Λευκωσία για να προχωρήσει μια διαδικασία διευθέτησης του Κυπριακού.

Κατά τ’ άλλα, αναφερόμενος στο πρόγραμμα γεωτρήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ, περιορίστηκε να «συστήσει» «ειρηνική επίλυση των διαφορών» που υπάρχουν για την κυριότητα των διαφόρων «τεμαχίων» και τόνισε ότι μια «διευθέτηση» του Κυπριακού θα συνέβαλλε στη δίκαιη κατανομή των εσόδων από την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων.

LNG 1

«Ταμείο Υδρογονανθράκων»

Αντίστοιχα προσεγγίζουν τις εξελίξεις και εκπρόσωποι άλλων κέντρων. Σε μία από τις πρώτες του συνεντεύξεις σε κυπριακά ΜΜΕ, ο νέος ύπατος αρμοστής του Ηνωμένου Βασιλείου στην Κύπρο, Στίβεν Λίλι, συνέστησε σε «όλες τις πλευρές» (κυπριακή κυβέρνηση, ψευδοκράτος, Ελλάδα, Τουρκία) «να αποφεύγουν τα προκλητικά σχόλια και ενέργειες» και τόνισε ότι «θα πρέπει και οι δύο κοινότητες (στην Κύπρο) να επωφεληθούν» από τον ενεργειακό πλούτο της περιοχής.

Μάλιστα, χαρακτήρισε κίνηση που θα συμβάλει «στην οικοδόμηση εμπιστοσύνης» τη σύσταση ενός «Ταμείου Υδρογονανθράκων», για την εκμετάλλευση του ενεργειακού πλούτου γύρω από το νησί. Κατέληξε λέγοντας ότι η εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων και η επανένωση της Κύπρου σε αυτές τις συνθήκες θα δώσουν την ευκαιρία για τη μετατροπή της σε ενεργειακό κόμβο της Ανατολικής Μεσογείου, κόμβο για τη ναυτιλία, «αλλά και γέφυρα εμπορίου μεταξύ της Ευρώπης και της Μέσης Ανατολής, μεταξύ της Ευρώπης και της Τουρκίας…». Γι’ αυτό, συνέστησε να στραφεί η προσοχή στο «θετικό όραμα μιας επανενωμένης Κύπρου, αντί να μένουν οι ηγέτες σε ό, τι συνέβη στο παρελθόν»…

Διαφήμιση