Αρχική Ειδήσεις Εκστρατεία υπέρ του ατμίσματος στη Βρετανία

Εκστρατεία υπέρ του ατμίσματος στη Βρετανία

0
E Cigarettes
Διαφήμιση

Η βρετανική κυβέρνηση ξεκίνησε εκστρατεία, προκειμένου να πείσει τους Βρετανούς ότι το άτμισμα είναι ασφαλές και αποτελεί καλό τρόπο για τη διακοπή του καπνίσματος.

Η υπηρεσία Δημόσιας Υγείας της Αγγλίας, που επισημαίνει ότι το άτμισμα είναι κατά 95% ασφαλέστερο από το κάπνισμα, πρόκειται να δώσει στη δημοσιότητα βίντεο πειράματος που αποκαλύπτει την ποσότητα μαύρης πίσσας που συγκεντρώνεται στους πνεύμονες ενός καπνιστή. Η πίσσα συγκεντρώνεται σε γυάλινο δοχείο.

Αντιθέτως, η ίδια ποσότητα νικοτίνης που προσλαμβάνεται με το άτμισμα αφήνει πίσω της ένα απειροελάχιστο ίζημα. «Θα ήταν τραγικό αν χιλιάδες καπνιστές που θα μπορούσαν να διακόψουν τη βλαβερή συνήθεια με το ηλεκτρονικό τσιγάρο το αναβάλλουν εξαιτίας της λανθασμένης φοβίας που έχουν για την ασφάλειά του», δήλωσε ο καθηγητής Τζον Νιούτον, επικεφαλής του τμήματος Βελτίωσης Υγείας στην υπηρεσία Δημόσιας Υγείας της Αγγλίας.

«Οφείλουμε να καθησυχάσουμε τους καπνιστές ότι η στροφή προς το ηλεκτρονικό τσιγάρο είναι πολύ λιγότερο βλαβερή από το κάπνισμα ενός κανονικού τσιγάρου. Η επίδειξη στο βίντεο υποδεικνύει τις τρομακτικές βλάβες που προκαλεί το τσιγάρο, βοηθώντας τους ανθρώπους να κατανοήσουν ότι το άτμισμα προκαλεί μόνον ένα κλάσμα αυτών των βλαβών», σημειώνει ο Νιούτον.

Η υπηρεσία Δημόσιας Υγείας της Αγγλίας επισημαίνει ότι οι κίνδυνοι από το άτμισμα είναι απειροελάχιστοι συγκριτικά με το τσιγάρο. Κάποιες από τις μελέτες που έχουν δημοσιευθεί επικεντρώνονται στους κινδύνους, χωρίς, ωστόσο, να λάβουν υπόψη τους κινδύνους του τσιγάρου. Εργαστηριακή μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ τον Αύγουστο επισημαίνει ότι το άτμισμα μπορεί να καταστρέφει τα κύτταρα των πνευμόνων.

Αν και οι ερευνητές επισημαίνουν ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα δεν είναι πιο επικίνδυνα από τα συμβατικά τσιγάρα, τονίζουν ότι ύστερα από 20 ή 30 χρόνια μπορεί να υπάρχουν συνέπειες και συνέστησαν «προσοχή και σκέψη» όσον αφορά την ασφάλεια του ατμίσματος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι μελέτες για τους κινδύνους από τα χημικά συστατικά των ηλεκτρονικών τσιγάρων προβλήθηκαν κατά κόρον από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Κάποιες από αυτές ήταν παραπλανητικές, ενώ άλλες περιελάμβαναν αντιθετικά στοιχεία. Όπως λένε οι ειδικοί, ένας καπνιστής που δεν μπορεί να διακόψει το κάπνισμα προφανώς δεν θέλει να πιστέψει ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα είναι ασφαλής εναλλακτική λύση.

Η ανησυχία για τα ηλεκτρονικά τσιγάρα υπάρχει και στις ΗΠΑ, όπου το άτμισμα έχει πολλούς οπαδούς μεταξύ των γυμνασιόπαιδων. Κάποιοι πιστεύουν ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα στην πραγματικότητα είναι ο προθάλαμος για τη χρήση συμβατικών τσιγάρων.

Ωστόσο, η υπηρεσία Δημόσιας Υγείας της Αγγλίας επιμαίνει, ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα μπορούν να βοηθήσουν και στη διακοπή του καπνίσματος.

Πηγή: Καθημερινή

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΒροχές, καταιγίδες και χιόνια στα ορεινά
Επόμενο άρθροΑργοπεθαίνουν τα πλατάνια

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ